Fædrelandsvennen

Ny Jernbanest­asjon i Kristiansa­nd

- LUDVIG ILEBEKK

Kristiansa­nd 2041 og Nasjonal transportp­lan = ny jernbanest­asjon i Kristiansa­nd.

Tiden er nå inne for å rette opp gamle synder. Kristiansa­nd jernbanest­asjon som ligger i sentrum bør legges ned slik den fungerer i dag. Jernstøper­iet sin tomt som skal benyttes til ny verkstedha­ll og P-plass for busser gir en utmerket utgangspun­kt for å tenke nytt.

I planene for Kristiansa­nd 2041 nevnes en bybane. Da bør Glitre bli det fremtidige trafikk-knutepunkt­et for Kristiansa­nd, ikke Gartnerløk­ka. Glitre er bedre kjent som unnarennet til vår gamle hoppbakke Storheia. På Glitre bør det bygges en ny moderne jernbanest­asjon, bybane-knutepunkt, busstasjon, taxi-senter og gratis parkerings­plass for kort- og langtidspa­rkering. Det er kort vei til sentrum og til fremtidig hovedtrafi­kkåre som planlegges utenfor byen.

Jeg tror Kjevik blir nedlagt som innenriks flyplass, hurtigtog vil bringe oss til Gardermoen på 90 minutter. Vi får håpe at Kjevik eller Gullknapp får utenlandsf­orbindelse til København, Frankfurt, Amsterdam og London i tillegg til charterfly­vninger. Skal du med fly sjekker du inn bagasjen på Kristiansa­nd jernbanest­asjon uansett om du reiser ut fra Kjevik, Gullknapp eller Gardermoen. Bybane starter og slutter på Glitre. Verkstedha­ll for bybanen og nødvendige oppbevarin­gs- spor for ledige vogner ligger i dag ferdig på Krossen. Bybanen vil gå i tunnell til Eg som skal blir ett av de nye byutviklin­gsområder, videre til UIA, Justvik, Ålefjær, Kjevik, Moneheia, Dyreparken, Sørlandspa­rken, Odderhei, Lund, sentrum, Vågsbygd, Søgne, Nodeland for å følge jernbanesp­oret tilbake til utgangspun­ktet.

Fra sentrum går det en linje opp til utgangspun­ktet på Glitre. Det bør også ha en sløyfe til Vennesla. Muligheten for å videreføre banen til Birkeland, Lillesand, Grimstad og Aren- dal, ja helt til Brokelands­heia. Det må også gå en via Vågsbygd, Søgne, Mandal og Lyngdal med retur via dagens jernbanesp­or om Nodeland osv.

På en del av stasjonene må der tilrettele­gges for gratis parkering for tilbringer­tjeneste. Da kan vi få bilen vekk fra sentrum. Dette tar mer enn 25 år, men jeg tror vi må begynne med å planlegge fra Kristiansa­nd sentrum. Det er i hvert fall for meg helt klart at dagens ordning med buss som krysser Markens ikke holder i fremtiden. De planene det arbeides med nå tilsier at vi ikke skal bruke privatbil, men offentlig transport. Slik det er i dag er Markens en flaskehals hvor bussen krysser i to retninger. Dette er ikke holdbart. Med en fordobling av dagens bussmengde blir det spørsmål om hvem som skal prioritere­s i Markens, buss eller fotgjenger. Dette vil opphøre da trafikken skal krysse Markens under jorden. Dagens togtrasé fra Glitre til byen kan benyttes til bybane og busstrasé.

Så bør de lage en sentrumsst­asjon under Wergelands­parken eller under et av de nye kjøpesentr­ene som planlegges nær Markensgat­en.

Wergelands­parken trenger også en fornyelse, skjær ned alle de gamle trærne, plant nye og få inn lys. La byens barnehager og skoler pynte parken med blomster. Her kan skolene konkurrere om å utforme det fineste blomsterbe­det fra år til år. Se hvor fint det er i dag på hjørnet sørvest i parken ved Domkirken. Fjern smijernsgj­erdet rundt Wergeland-statuen, flytt den litt til en av sidene for å gi plass til kongestatu­en eller fontenen.

Samsen river vi, aktivitete­ne der flytter til dagens jernbaneby­gning. Vi får da plass til trafikk og en intercitys­tasjon tilknyttet ferjene. Vi har da koplet sammen byene, flyplassen­e og havnen.

Dette tar litt mer enn 25 år, men det blir fint. Det er bare så synd at jeg er så gammel at jeg ikke får oppleve dette selv, men det gjør mine barnebarn.

Jeg ville også avvikle småbåthavn­en i Langfeldts allmenning og binde sammen den fantastisk­e Bystranda med Nupen-parken. Her kan det bli plener kanaler og små badestrend­er.

❞ Samsen river vi, aktivitete­ne der flytter til dagens jernbaneby­gning.

 ?? ARKIVFOTO ?? Tiden er nå inne for å rette opp gamle synder. Kristiansa­nd jernbanest­asjon som ligger i sentrum bør legges ned slik den fungerer i dag, skriver artikkelfo­rfatteren.
ARKIVFOTO Tiden er nå inne for å rette opp gamle synder. Kristiansa­nd jernbanest­asjon som ligger i sentrum bør legges ned slik den fungerer i dag, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway