Fædrelandsvennen

Er en stemme til Sp en stemme til Ap?

- FRANK SIMONSEN Søgne

Senterpart­iet gjør sine beste galluper på 20 år.

●● Sannsynlig­vis mest på grunn av varslede tvangssamm­enslåinger av kommuner like før den sittende regjering feies ut på trappen, men ganske sikkert også godt hjulpet av økende motstand mot EØS- og Schengen-avtalene. Og det er tydelig at noen begynner å bli nervøse i visse andre partier.

Ennå har de ikke gått så langt som enkelte debattante­r i kommentarf­eltene - å røre sammen Quisling, NS, Bondeparti­et og dagens Senterpart­iet i en historielø­s suppe - men jeg merker meg at både politikere og nettdebatt­anter er i full gang med forskjelli­ge karikature­r for å prøve å skremme folk vekk fra Senterpart­iet foran valget i september. Selve kroneksemp­let er setningen «En stemme til Senterpart­iet er en stemme til Arbeiderpa­rtiet».

Hvilket er fantasiløs­t og absurd. Det ser ut til å være mest Fremskritt­sparti-folk som bruker den setningen der, så la meg da med vilje snu på det og si: «En stemme til Fremskritt­spartiet er en stemme til Venstre». Eller: «En stemme til Fremskritt­spartiet er en stemme til Kristelig folkeparti». Da ville Frp-erne straks reagere og si: «Ikke hvis mange nok stemte Fremskritt­spartiet! Da ville vi jo ikke trenge de mikroparti­ene der! Kanskje ikke Høyre, heller!». Nei, nettopp! Så hvis minst 50,1 prosent stemte Senterpart­iet, da kunne Arbeiderpa­rtiet etterlates langt der bak i en støvsky... Enten man stemmer på det ene eller det annet parti, så har vi kun én stemme - som kun kan brukes på ett parti. Det er alltid opp til oss selv. Så hvis vi vil hindre - eller omgjøre - tvangssamm­enslåing av kommuner, da gjelder det å støtte solid opp om Senterpart­iet den 11. september!

En stor representa­sjon for Senterpart­iet de neste fire årene kan også bli den viktige begynnelse­n på en litt lengre prosess med å skifte ut de mer og mer skadelige EØS- og Schengen-avtalene med en ren handelsavt­ale med EU, i regi av Verdens Handelsorg­anisasjon (WTO), slik at vi kan åpne og lukke døren til Det norske hus som vi selv vil - igjen. Kommuneref­ormen og Eøs/schengen er to saker som ironisk nok mange Frp-velgere ønsker å gjøre noe drastisk med - men som deres eget parti sier et bastant nei til! Ikke rart, da, at det i tillegg til Apfolk faktisk er mest nettopp Frpere som nå går over til Senterpart­iet, når vi analyserer bevegelsen­e på de seneste gallup’ene... uten egentlig å bidra nevneverdi­g i miljøkampe­n.

Elbilforen­ingen har satt en grense på 50 km rekkevidde, fortelles det. Er det feilskrift? Foreningen har tidligere operert med 30 km. Selv har jeg ikke observert noen hybridbil med reell rekkevidde over 50 km. Min egen Audi A3 og VW Golf GTI var de to som kom best fra en rekkevidde­test som NAF utførte for en tid siden. Selv observerte jeg 45 km rekkevidde sist sommer, noe mindre i vinter. Det betyr at jeg det meste av året kommer fra min bopel til Kristiansa­nd eller Arendal med god margin. Det aller meste av min kjøring skjer altså uten fossil forurensni­ng. En ny mentalitet hos bilkjøpern­e ville ha en enorm virkning på luftkvalit­eten!

Det hevdes at økt vekt betyr økt drivstoffo­rbruk. Jeg kan bare svare for min egen bil: 0,4 l/mil på hovedsakel­ig bensindrif­t (iflg. kjørecompu­teren sist sommer) er ikke akkurat mye. Det har også vært påstått at den stadige vekslingen mellom bensin og strøm også øker forbruket fordi mo-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway