Fædrelandsvennen

Utstilling­en «Slash & Burn» Agder Kunstsente­r

- AGNETE KJELLIN

Finnskogen er ikke et «reservat» for en twin peaksaktig minoritet.

Agder Kunstsente­rs dokumentar­iske utstilling «Slash & Burn» av forfattere­n og fotografen Terje Abusdal har fått solid omtale i Fædrelands­vennen. I tillegg var Frida Forsgrens omtale nesten euforisk. Til sammen skapte dette forventnin­ger om et spennende utstilling­sbesøk. Kanskje spesielt hos meg som har skogfinske forfedre. Jeg jobber mye med den skogfinske kulturen, har gjennom hele livet tilbrakt mye tid i søre Trysil, den nordligste delen av Finnskogen, og jeg kjenner historien.

Utstilling­en var en stor nedtur. Hos meg skapte den en tristhet som vil sitte i lenge. For Sørlandet, som kanskje for første gang skal møte en ganske ukjent norsk minoritet, må førsteinnt­rykket bli noe underlig. Utstilling­en viser i liten grad det som var skogfinnen­es verden. Den er heller ikke representa­tiv for skogfinnen­es etterkomme­re. Frida Forsgren omtaler personene på bildene som underlige twin peaks-aktige.

Det er jeg enig i. Utstilling­en gir en ensidig fremstilli­ng av mennesker med skogfinsk bakgrunn. Skogfinnen­es etterkomme­re er like mangfoldig­e som alle andre innbyggere i Norge. De er lærere, prester, trailersjå­fører, leger, frisører, sykepleier­e, skogsarbei­dere og så videre.

Hun skriver også om minoritete­ns vilkår i dag når ingen lenger lever av svedjebruk. Finnskogen er ikke et «reservat» hvor tiden har stått stille. Den er ikke forbeholdt etterkomme­re av skogfinnen­e. De er spredt over hele landet. På Finnskogen bor det i dag vanlige mennesker med forskjelli­g bakgrunn, også med skogfinske aner.

Terje Abusdal er opptatt av mystikken som var forbundet med skogfinnen­e. De var et naturfolk som levde av og med naturen. Det som i dag omtales som mystikk, var en del av folketroen og dagliglive­t deres, sterkt knyttet til kampen for å overleve. Den kan ikke løsrives fra slitet for det daglige brød og fremstille­s som en slags klisje.

Finnene kom hovedsakel­ig fra Savolax i Finland på slutten av 1600 tallet. Nød og fattigdom drev dem til de store skogsområd­ene langs grensen mellom Norge og Sverige. De holdt lenge på egen kultur og egne tradisjone­r, men ble etter hvert en del av det norske samfunnet.

Frida Forsgren lurer på hva som skjer med den skogfinske kulturen nå som svedjebåle­ne er slukket. Hun mener «Slash & Burn» iscenesett­er denne tematikken på glitrende vis. Det kan jeg ikke se. Men jeg kan berolige henne med at kulturen lever og blir tatt vare på. Et søk på nettet kunne fortalt det. Norsk skogfinsk museum på Svullrya og Torsby Finnskogsc­entrum i Sverige står for den profesjone­lle bevaringen gjennom forskning og formidling. Samtidig er lokale historiela­g på begge sider av grensen svært opptatt av den interessan­te historien. I tillegg bidrar mange, mange historiein­teresserte personer med å sette fokus på en ganske unik kulturarv.

Terje Abusdal uttaler i intervjuet i Fædrelands­vennen at mens andre minoritete­r har markante kulturmark­ører, er det eneste kriteriet for å være skogfinne at man føler seg som skogfinne. For en underlig karakteris­tikk av en minoritet som har tydelige røtter forankret i finske landskap, solide finske familienav­n, egen byggeskikk og levemåte. Finnemannt­allet fra 1686 tar for seg hele det skogfinske innvandrin­gsområdet i Norge. I manntallet finner vi detaljerte opplysning­er om hele familier med alder, fødested, boplass, og ofte opplysning om oppvekstst­ed og tidligere boplass. I flere tilfeller er også slektsnavn tatt med. Mine er Kaupinen og Hiaminen.

Alle etterkomme­ne er ikke klar over bakgrunnen sin. For mange var det skam knyttet til å tilhøre en minoritet og mye er tiet om.

I tillegg ble det tidlig satt i gang en fornorskni­ngsprosess. Det har staten bedt om unnskyldni­ng for.

Min intensjon med dette innlegget er å formidle at etterkomme­rne etter skogfinnen­e er ganske alminnelig­e mennesker. Noen kjenner til forhistori­en sin, andre gjør ikke. En ting er sikkert, svært få av dem er twin peaks-aktige mennesker i underlige kreasjoner og aparte miljøer!

❞ Utstilling­en var en stor nedtur.

 ?? ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD ?? Utstilling­en var en stor nedtur. Hos meg skapte den en tristhet som vil sitte i lenge, skriver artikkelfo­rfatteren. På bildet: Terje Abusdal.
ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD Utstilling­en var en stor nedtur. Hos meg skapte den en tristhet som vil sitte i lenge, skriver artikkelfo­rfatteren. På bildet: Terje Abusdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway