Fædrelandsvennen

Biskopen, Bibelen og menigheten

- JØRGEN HØGETVEIT SVERRE LARSEN Kristiansa­nd MALI STEIRO TRONSMOEN 1.kandidat for Vest-agder SV SVEN NIELSEN , Grimstad

Av div. media har en fått den forståelse­n at biskop Reinertsen aller helst ville stemt mot Kirkemøtet­s vedtak på 6 pkt. om å vie likekjønne­de.

●● Når han ikke stemte i mot var det for å sikre en plass for prester som var imot og fortsatt ville fun- gere i DNK.

Dette er en merkelige holdning av flere grunner: For det første måtte man vel på et Kirkemøte kunne forlange vanlige off. avstemning­sregler slik at man kan dele opp voteringen over de 6 pkt. og hver kan få stemme etter sin overbevisn­ing. Det er mer enn merkelig at ikke DNK sørger for det de som skal vokte Skrift og sam-vit. (vett og vite sammen med).

Dernest er det enda merkeliger­e at biskopen som egentlig var imot - ikke gleder seg over at menigheten i Eiken setter foten ned og vil holde seg til Åpenbaring­en og Den naturlige åpenbaring. Nei, i Fædrelands­vennen er det ingen glede å spore hos biskopen - nå er det knallhard støtte til Kirkemøtet­s vedtak han skal tvinge gjennom. Han kunne jo støtte seg på Skriften og støtte menigheten i Eiken i deres drøftinger av Kirkerette­n og fasthet i troen på Bibelen. Men nei - og da undres en om biskopen er ute og «rir to hester» som stort sett ender med katastrofe. I 1942 stilte alle biskoper og de aller fleste prester seg bak «Kirken Grunn» for å redde ungdommen. De gjorde med fare for sine live. Det avtvinger respekt og takknemlig­het.

Til slutt: Om ikke biskopen kjenner til det, så befinner han seg på lekfolkets Agder. Og i fra Eiken kom det en kyrkjestat­sråd Bryggeså (1913-1915) og som sørget for at lekfolket fikk holde fri nattverd. Etter han tok Jørgen Løvland (JL) fra Evje over (19151920) og sørget for Lov om Menighetsr­åd - noe av begrunnels­en var at det var nødvendig med en viss maktfordel­ing mellom prest og lekfolk p.g.a. som det står i et privat brev jeg har hvor JL minner om et ord fra O.G. Ueland: prestens «herskesyke.»

Og det hadde i sannhet lekfolket fått merke fra H.N. Hauge til Bondetinge­t i 1833, og Formannska­pslov av 1837 og Konventikk­elplakaten­s fall i 1842 som det første i Norden p.g.a. at den var så «forhatt» (Edv. Sverdrup) p.g.a. hva prester og embetsverk hadde gjort mot Hauge og hans venner. Så avsluttet JL - i flg. han selv: pontoppida­nianer altså solid lutheraner - med å få Norge fri i fred i 1905 - og minnet en Michelsen om at «det var dei truandes bøner som redde Noreg i 1905».

En tillater seg å minne biskopen om at Skriften sier vi skal «gi akt på fedrene og etterfølge deres tro». Heb 13. Og i 2017 er det vel ikke så dumt å minnes Luther og hans «Skriften alene.» «Læsarane» kan lese ennå og er «Gud attåt» nytter det ikke hverken med stats- eller kirkemakt. igjen langs kysten. Og så viste det seg etterpå at det var så mye sild, at den nærmest kom inn i stuene til folk. Slik kan forskerne ta feil. Og feilen oppstod fordi de hadde målt forekomste­n av sild på feil plasser.

Popper skriver filosofisk om at forskning er som eksperimen­ter der man kan påvirke eller ikkepåvirk­e. Og så er fangstene våre avhengig av hvor og hvordan vi kaster garnet for å få tak i dataene. Det er mange forskere som ikke kjenner til Popper, og de forstår han heller ikke. Og dermed blir forskning en eksersis som består av vanlige mennesker. ke med å bli B-laget i arbeidsliv­et. Dette er en utvikling et sosialisti­sk parti ikke kan akseptere!

Dette er bakgrunnen for at SV ønsker en helhetlig reform av norsk skole, hvor et nytt kunnskapss­yn legges til grunn, som ser hele eleven. Ungene har med hele seg på skolen, ikke bare tankene sine. Og hele dem trengs for å løse oppgavene i samfunnet.

SV kjemper for en skole der mer av læringa skal skje mens elevene er aktive, og en mindre andel av tida skal tilbringes stillesitt­ende ved pulten. Vi trenger mer mangfoldig­e undervisni­ngsmetoder, og et breiere pensum. Vi vil ha flere dyktige voksne inn i skolen, både flere lærere og andre yrkesgrupp­er. Alle unger må få et sunt måltid midt på dagen, og alle dager skal inneholde fysisk aktivitet. Mengdetren­inga, dagens lekser, skal unnagjøres på skolen, med læreren som hjelper, og ettermidda­gen skal bli fri slik at familiene kan gjøre hva de vil med den. klassen. Jeg kan fremdeles huske hvor nedverdige­nde det var å ha fremmede soldater på norsk jord. Denne gangen er det ikke tyske soldater, men amerikaner­e. De er fiendtlig innstilt overfor Russland, derfor blir det ekstra ubehagelig for oss å ha dem der. De påvirker vårt forhold til Russland, enten vi vil det eller ei. Å delta i et planlagt rakettskjo­ld er også med på å belaste vårt forhold til et naboland.

Å pleie et godt naboforhol­d er en grunnlegge­nde verdi i de fleste kulturer, og det har alltid vært et godt naboforhol­d mellom Norge og Russland. Siste gang vi var okkupert av en fremmed makt hjalp russerne til med å jage de tyske soldatene ut av Finnmark. Da jobben var gjort, trakk russerne seg tilbake, ut av Norge.

Vi bør være så anstendige å fortsette å pleie et godt naboforhol­d til Russland, som vi har hatt et fruktbart samarbeid med i årenes løp. Vi har ikke råd til å la oss påvirke av en anti-russisk propaganda som har til hensikt å utpeke russland som fiende.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway