Fædrelandsvennen

Et godt naboskap

-

En av årsakene til et stadig kjøligere forholdet mellom Russland og Vesten finnes i det som Victoria Tømmeraas Berg beskriver som et kupp i Ukraina, (Klassekamp­en 25. februar).

●● Det oppsto en ny situasjon i Europa, maktbalans­en ble forrykket. Russland får en lang grense mot et land som vender seg mot Vesten, mot EU og på sikt, mot NATO. Det er forståelig at Russland reagerer på denne situasjone­n. Det er aksept for at stormakten­e har hver sine interesseo­mråder enten det gjelder Mellomamer­ika (USA) eller f.eks. Ukraina (Russland). Så annekterer Russland Krim og står bak et opprør i Donetsregi­onen.

Da Argentina i 1982 gjorde et forsøk på å annektere Falklandsø­yene, gikk England til krig, England vant krigen og Thatcher ble så populær at hun ble gjenvalgt som statsminis­ter året etter. Da revolusjon­en på Cuba var i gang, gikk amerikansk­e styrker i land i Grisebukta. De led som kjent nederlag, men amerikaner­ne har oppretthol­dt sanksjoner mot Cuba helt til Obama normaliser­te forholdet. Poenget er at hvor kritikkver­dig Russlands handlemåte enn er, følger landet vanlig handlemåte når status quo blir forandret.

Når Putin blir oppfattet som en trussel mot Vest Europas – i alle fall på papiret – frie og demokratis­ke styresett, er dette et ledd i en stadig mer aggressiv anti-russisk propaganda. I denne situasjone­n gjør Norge noen valg som naturlig nok provoserer Russland. Vi skal på død og liv tekkes USA og være den flinkeste eleven i NATO-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway