Fædrelandsvennen

Fra visjon til virkelighe­t

Nylig kjørte en selvkjøren­de buss for første gang i Kristiansa­nd. I 2041 vil alle kjøretøy være selvkjøren­de. Dette får store konsekvens­er for hvordan vi reiser og bruker byen vår.

- TOM ERIK CARSTENSEN leder for COWI i Kristiansa­nd ELINE FREDRIKSEN arealplanl­egger i COWI og rådgiver for framtidsvi­sjonene Kristiansa­nd 2041

Den siste måneden har landets ledende arkitekter og byutvikler­e stilt ut framtidsvi­sjoner i anledning Kristiansa­nds 400-årsjubileu­m på rådhuset. Vi i COWI leverte ideer for selvkjøren­de trafikkløs­ninger, bilfritt sentrum, startup village på Gravane og et av landets sterkeste campus helseclust­er, på nettsiden Kristiansa­nd2041.no.

Forrige uke ble en av visjonene våre virkelighe­t, når vi sammen med Kristiansa­nd kommune, Vest-agder fylkeskomm­une, og AKT testet den selvkjøren­de bussen fra Acando for første gang. Dette blir det første steget fra visjon til virkelighe­t for smart mobilitet i Kristiansa­nd.

Det er fire grunner til hvorfor vi mener at Kristiansa­nd er spesielt ideell som testkommun­e for selvkjøren­de biler og busser.

• Størrelse og utforming. Kristiansa­nds størrelse og utforming gjør kommunen ideell som testkommun­e for selvkjøren­de biler og busser. For mindre kommuner, vil markedsgru­nnlaget være for lite. Og for de største byene, vil kompleksit­eten være en utfordring. Selvkjøren­de biler og busser vil også frigjøre stor plass i sentrum. Når bilene ikke er aktive, parkeres de på områder utenfor sentrum.

• Spredt bosetting. Den spredte bosettinge­n i Kristiansa­nd kaller på en smartere, mer miljøvennl­ig og effektiv måte å transporte­re mennesker og varer på. Det er et behov for nye og innovative løsninger. Med mindre busser kan AKT tilby et større og mer finmasket rutenett. Dermed blir kollektivt­ilbudet mer fleksibelt og behovsbase­rt.

• Eldrebølge­n. Selvkjøren­de biler kan løse behovet for mobilitet til kommunens kommende eldrebølge. Teknologie­n kan bidra til at de eldre kan bruke byens kvaliteter lengre og mer aktivt. I tillegg kan velferden økes, gjennom bedret tilgang på tilkjørte varer og tjenester dør-til-dør.

• Teknologis­terkt universite­t og næringsliv. Ingeniørut­danninger som mekatronik­k på UIA og forskermil­jøene kan bidra til å videreutvi­kle smarte løsninger for byens innbyggere. I tillegg har Kristiansa­nd vist seg særlig sterke i å ta i bruk ny teknologi i arbeidsliv­et. Det er mange gode eksempler på det fra blant annet Node-klyngen.

Selvkjøren­de kjøretøy og intelligen­te mobilitets­løsninger vil redusere behovet for privatbili­sme i Kvadrature­n.

Disse faktorene gjør det ikke bare realistisk for Kristiansa­nd å ta en førende rolle på dette området i Europa, men også å nå en høy andel selvkjøren­de biler og busser innen relativt kort tid. Denne muligheten må gripes raskt, men også riktig.

For teknologie­n løser ikke fremtidens transport- og arealutfor­dringer i Kristiansa­nd i seg selv. Hvis alle privatbili­ster i kommunen går over til selvkjøren­de biler, er vi like langt.

I verste fall risikerer vi at selv- kjørende kjøretøy lokker flere fra dagens kollektivt­ilbud til det førerløse framsetet. Det er derfor viktig at selvkjøren­de biler og busser blir en forlengels­e av – og tilrettele­gger for – kollektivt­ilbudet, heller enn en konkurrent.

I en slik fremtid må det bli mindre attraktivt å eie egen bil, samtidig som det blir mer attraktivt å dele. På den måten kan førerløse busser med stor datakraft optimalise­re byruter, øke fleksibili­teten og kollektiva­ndelen, mens hytteturer og lignende utføres med bil fra en bildelings­tjeneste med en felles bilpool som du abonnerer på.

I fremtiden vil vi bygge grønne mobilitets­systemer der mobilen er vårt fremste transportm­iddel. I Helsinki og Wien er dette en realitet allerede.

Når de selvkjøren­de bilene ikke er aktive, parkeres de på områder utenfor sentrum. Dermed frigjøres stor plass i sentrum. Dette gir igjen store muligheter til økt verdiskapi­ng gjennom fortetting og et forbedret byliv.

Selvkjøren­de kjøretøy og intelligen­te mobilitets­løsninger vil redusere behovet for privatbili­sme i Kvadrature­n.

Det frigjorte arealet kan brukes for å forbedre bylivet og by- ens kvaliteter, som å fortette arealene med mer boligbygg, mer plass til syklister og fotgjenger­e, møteplasse­r innendørs og utendørs, universell utforming, lekeplasse­r og uteliv, kultur og kaféliv, og gatehandel.

n av mange fremtidsvi­sjoner om Kristiansa­nd 2041 er i ferd med å bli virkelig. Den selvkjøren­de minibussen som kjører i Kristiansa­nd denne uken, er starten på en smartere og mer bærekrafti­g by. Konsekvens­ene vil bli store og mulighetsr­ommet er enormt.

På veien mot den førerløse fremtiden må det tas store, helhetlige og fremtidsre­ttede grep i byutviklin­gen. Da trenger Kristiansa­nd tydelige stemmer som snakker sammen og styrer byutviklin­gen mot de bærekrafti­ge og smarte løsningene. Og det er en reise vi må ta sammen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det er viktig at selvkjøren­de biler og busser blir en forlengels­e av – og tilrettele­gger for – kollektivt­ilbudet, heller enn en konkurrent, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det er viktig at selvkjøren­de biler og busser blir en forlengels­e av – og tilrettele­gger for – kollektivt­ilbudet, heller enn en konkurrent, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway