Fædrelandsvennen

– De er framtidas lys

I fjor vant Marit Birkedal Aas og Ingrid Margitte Narvesen solistoppd­rag med KSO. Nå er de klare for sin store opptreden.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

– Jeg er overrasken­de rolig. Jeg vet ikke om det er et godt eller dårlig tegn, men jeg kjenner at jeg er godt forberedt. Jeg gleder meg bare til å begynne, sier Ingrid Margitte Narvesen (24) før hun skal inn til de første prøvene med KSO.

Torsdag og fredag skal hun og pianist Marit Birkedal Aas (25) synge og spille sammen med Kristiansa­nd symfoniork­ester, først i Arendal, så i Kilden.

De to solistene er fjorårets vinnere av Ung Klassisk Talent. Det betyr at de i år får opptre sammen med KSO med et repertoar de har valgt selv.

– Det betyr veldig mye. Det er utrolig stort, sier Marit Birkedal Aas som er utdannet ved Universite­tet i Agder (UIA) og Norges musikkhøgs­kole (NMH).

– VELDIG STORT

Solistene har selv fått velge hva de vil framføre. Siden de ble annonsert som vinnere i fjor, har begge brukt tiden til å øve og forberede seg til konserten. De har også hatt egne prøver med dirigent Peter S. Szilvay.

– Dette er ikke noe man vanligvis får mulighet til dersom man ikke er en etablert artist. Det er stort å få denne muligheten. Det gir en veldig inspirasjo­n og motivasjon til å fortsette, sier Ingrid Margitte Narvesen som nå holder på med sin bachelor på NMH.

Hun har valgt seg ut tre operastykk­er fra ulike perioder; arier fra Händels «Giulio Cesare» og Floyd Carlilses «Susannah», samt Fartein Valens «Ave Maria», op. 4.

– Det er lett å ty til de kjente operasvisk­ene. Jeg ville heller vise fram litt ulike epoker, sier Narvesen.

Marit Birkedal Aas skal spille Sergej Prokofjevs tredje pianokonse­rt.

– Det er et stykke fullt av kontraster. Det er vakkert og fint, men også veldig rytmisk. Det er nok noe av det mest krevende jeg har spilt, forteller pianisten.

SKRYTER AV SOLISTENE

Programsje­f for KSO, Hans Bodin, er imponert over både solistene og repertoare­t de har valgt ut.

– De er veldig flinke. Fremtidens lys, sier han.

Bodin mener at talentutvi­kling stimulerer all slags kulturliv.

– Det er som en næringskje­de der alle deler er viktige for å holde hjulene i gang, om vi spiller i korps, stororkest­er eller kor. De som sikter høyt trenger stimuli fra oss, og vi trenger den energien som de kan gi oss, sier Bodin om samarbeide­t med Ung Klassisk.

I år går festivalen av stabelen 21. – 24. mars. Formålet er å utvikle talenter innen klassisk musikk.

SATSER KLASSISK

Både Marit Birkedal Aas og Ingrid Margitte Narvesen snakker varmt om konkurrans­en og samspillet mellom ulike klassiske aktører på Sørlandet. Begge satser på profesjone­lle karrierer som utøvende musikere, en bransje som er alt annen enn enkel å komme inn i.

– Man velger ikke denne bransjen fordi den er lett, men fordi man har et behov for å uttrykke seg. Man kan heller ikke gå inn i denne bransjen kun for pengene. Samtidig finnes det nok mange flere muligheter enn mange tror, mener Narvesen.

De som sikter høyt trenger stimuli fra oss, og vi trenger den energien som de kan gi oss.

HANS BODIN, Programsje­f for KSO

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Ingrid Margitte Narvesen øver sammen med KSO før sin store opptreden torsdag og fredag denne uka.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Ingrid Margitte Narvesen øver sammen med KSO før sin store opptreden torsdag og fredag denne uka.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Marit Birkedal Aas og Ingrid Margitte Narvesen vant i fjor solistoppd­rag med KSO gjennom Ung Klassisk.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Marit Birkedal Aas og Ingrid Margitte Narvesen vant i fjor solistoppd­rag med KSO gjennom Ung Klassisk.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Marit Birkedal Aas øver på Prokofjevs tredje pianokonse­rt sammen med KSO.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Marit Birkedal Aas øver på Prokofjevs tredje pianokonse­rt sammen med KSO.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway