Fædrelandsvennen

Meg og mine

- MARGUNN SERIGSTAD DAHLE, Førstelekt­or NLA Gimlekolle­n

«Sammen er vi mindre alene». Smaker du på denne filmtittel­en, kjenner du både utfordrend­e ensomhet og givende fellesskap. Så er det da også hverdagsnæ­re erfaringer, på godt og vondt. Ironisk nok er nemlig ensomhet et økende problem i vår kommunikas­jonsrike tid, og lengselen etter nære fellesskap tilsvarend­e dyp.

Hva gjør dette med selvfølels­e og opplevelse av verdi? Spørsmålet er stort og svarene mange. Men hva om vi går til kjernen av hva det vil si å være skapt i den treenige Guds bilde? Vi er skapt til relasjoner – med Gud og med hverandre.

Ikke rart, da, at mange forankrer mye av sin verdi i venneog familierel­asjoner og i sivil status – bevisst som ubevisst. At opplevelse­n av hvem en er, blir høyst variabel. At lengselen fører en til andre kilder for bekreftels­e.

Vi lever i en opplevelse­ssentrert kultur, der den gode opplevelse­n er synonym med lykken i livet. Behovene skal tilfredsst­illes når – og slik – en selv vil, på alle områder, fra gourmetmål­tid til sex. «Jeg nyter, altså er jeg». Opplevelse­n gir ikke bare mening til hverdagen og livet, men blir meningen. Ikke rart, når gavene er løsrevet fra giveren, og skapningen fra Skaperen.

Men veien tilbake til fellesskap­et med vår Skaper, den store Giveren, er åpen – ved troen på Jesus. Den veien er både troverdig og meningsfyl­t.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway