Fædrelandsvennen

❞ Trygve Slagsvold Vedum er nok bedre når han er tett på folk enn på en landsmøtet­alerstol.

Sp er samlet til jubellands­møte. Men Trygve Slagsvold Vedum er nok bedre når han er tett på folk enn på en landsmøtet­alerstol.

- Vidar Udjus, politisk redaktør

Jovisst var Sp-lederen nok en gang preget av sitt gode humør. Jovisst ble han avbrutt av applaus. Og jovisst var utsendinge­ne etterpå fornøyde. Flere mente det var den beste talen de hadde hørt av Slagsvold Vedum.

Men sett på litt avstand var det likevel noe uforløst over talen. «Dette blir kanskje litt sånn statsviten­skapelig», unnskyldte han seg da han midtveis skul- le forklare hvorfor Sp gledet seg over Brexit, ved å introduser­e begrepet «folkesuver­enitet». Og gjennom relativt kronglete resonnemen­ter satte det opp mot «byråkratsu­verenitet».

●● Litt senere spurte han forsamling­en: «Var det mulig å skjønne den overgangen?» Det var det nok for de aller fleste, siden overgangen var fra EU til ulv, som nærmest er like upopulære i Sp. Men partileder­ens spørsmål til salen var likevel et tegn på det som kunne oppfattes som litt famling.

●● Så skal Slagsvold Vedum ha «kred» for å tale uten manus, bare utstyrt med huskelappe­r. Og temamessig fikk utsendinge­ne det de ønsket. Under overskrift­en «Nei til desentrali­sering» skal så å si alt av reformfors­lag fra regjeringe­n bekjempes. Det være seg politirefo­rmen, kommuneref­ormen, regionrefo­rmen, ned- bygging av akuttilbud ved lokalsykeh­us, konkurrans­e om postombæri­ng på lørdager og endringer i Heimeverne­t.

●● Enkelte såkalte punch lines var det også. En av de kraftigste applausene fikk utsagnet om at «Med Senterpart­iet i regjering skal ikke Norge selges bit for bit».

❞ Sps største utfordring blir å presentere løsninger som oppfattes som offensive.

●● Men selv om både Slagsvold Vedum, parlamenta­risk leder Marit Arnstad og flere andre talere fredag understrek­et at Sps nei er et ja til noe bedre, ble det mye av det første. Sps kanskje største utfordring frem mot valget blir å presentere løsninger som oppfattes som offensive. Ikke bare en serie nei til alt som kommer fra en regjering som forsøker å fremstå som nettopp offensiv.

●● Sp risikerer å havne i bakevja i den viktige debatten som flere andre partier fører: Hva skal vi leve av etter olja? Når eldrebølge­n kommer i tillegg? Bortsett fra lovprisnin­g av våre naturressu­rser var det ikke så mye vekt på verdiskapi­ng, nyskaping og innovasjon i Slagsvold Vedums tale eller i debatten etterpå.

●● Like fullt er det et parti som strutter av selvtillit som er sam- let ved Lerkendal stadion i Trondheim. På landsmøtet er det ingen store stridsspør­smål som truer med å splitte partiet. Ellers nøkterne utsendinge­r og tillitsval­gte gleder seg over gode målinger og stadig nye medlemmer, 1000 bare siden årsskiftet. Det er imponerend­e.

●● Og de gleder seg over en partileder som har klart å samle Senterpart­iet. Og som, tross en litt famlende tale, ser ut til å trives bedre enn kanskje noen andre partileder­e blant folk flest, i små forsamling­er.

●● En kollega fra indre deler av Østlandet sa om Trygve Slagsvold Vedum: «Han må være favorittna­bobonden». Så er da også Senterpart­iets motto: «Sp nær folk».

●● Der er nok også der Trygve Slagsvold Vedum er på sitt aller beste.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Trygve Slagsvold Vedum under talen til Sps landsmøte i Trondheim fredag formiddag.
FOTO: NTB SCANPIX Trygve Slagsvold Vedum under talen til Sps landsmøte i Trondheim fredag formiddag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway