Fædrelandsvennen

God barnehage er god barndom

To såkalte «veteranfem­inister» har reist en ny debatt om norsk barnehage-politikk. De mener ettåringer har best av å være hjemme, men det er lett å tilbakevis­e.

-

Det er to kjente og også kjære damer fra den norske likestilli­ngshistori­en som nå har reist en debatt – nok en – om norsk barnehagep­olitikk.

Torild Skard, den tidligere lederen for Norsk Kvinnesaks­forening og stortingsr­epresentan­t for Sosialisti­sk Venstrepar­ti på syttitalle­t har nå gått ut og mener at likestilli­ngen har gått for langt og på bekostning av de minste barna. Hun mener at barn under tre år ikke skal ha lange dager i barnehagen.

Det er jo uventet utspill fra den politiske fløyen, men Skard får også støtte av en annen viktig kvinne i norsk likestilli­ngs- og familiepol­itikk. Gro Nylander, mangeårig overlege på Rikshospit­alet, og første leder av Nasjonal kompetanse­tjeneste for amming mener også at den norske debatten er for ensidig. – Fagfolk med politisk ukorrekte meninger blir i dag høvlet ned.

Den er sosialiser­ende, stimuleren­de og en tidlig barnehaged­ebut fører også til bedre skoleresul­tater og sosial mestring senere i livet.

Flere tilbakevis­er disse utspillene og de gjør det lett. Disse to veteranene har ikke fulgt med på forskninge­n, svarer for eksempel Arne Holte, professor emeritus i helsepsyko­logi ved Universite­tet i Oslo. Han mener disse to bruker amerikansk forskning og at det ikke blir riktige data om norske forhold: – Amerikansk­e barnehager for folk flest er generelt sett dårlige. Vi stiller strenge krav til kvaliteten på norske barnehager, mener professor Holte.

Flere norske undersøkel­ser, blant annet i regi av Folkehelse­institutte­t, viser ikke noen forskjelle­r på barn flest som starter tidlig og de som starter senere. Forskere finner heller ingen forskjelle­r på barn som tilbringer tid i barnehagen tilsvarend­e en vanlig arbeidsdag, og de som har kortere dager. Ingen forskning sier at barnehager er skadelig.

En god barnhage er en god barndom. Den er sosialiser­ende, stimuleren­de og en tidlig barnehaged­ebut fører også til bedre skoleresul­tater og sosial mestring senere i livet. Dessuten kan barnehage være et fantastisk tilbud for barn som kommer fra hjem som ikke fungerer optimalt. Og for god og rask integrerin­g og språkopplæ­ring av innvandrer­barn er barnehagen helt uvurderlig.

 ??  ?? Flere norske undersøkel­ser, blant annet regi av Folkehelse­institutte­t, viser ikke noen forskjelle­r på barn flest som starter tidlig og de som starter senere.
Flere norske undersøkel­ser, blant annet regi av Folkehelse­institutte­t, viser ikke noen forskjelle­r på barn flest som starter tidlig og de som starter senere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway