Fædrelandsvennen

Beboere må betale dyrt fo

Innflytter­e i 300 boliger på Lumber pålegges å betale seks millioner kroner til et veikryss i Ytre Vågsbygd. Urimelig, mener byggherren.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vårt syn er at det ikke er juridisk hjemmel for dette kravet, så der vi er uenige, konstatere­r Jan Willy Føreland, prosjektle­der for utbygginge­n i regi av Lumber AS.

Amalienbor­g Brygge er sendt ut på høring etter at by- og miljøutval­get var begeistret for planen for to uker siden.

Utbygginge­n omfatter 300 sjønære leilighete­r i opptil sju etasjer, som bygges ut over en periode på åtte-ti år.

Dette skal gjøre Vågsbygd til en litt mer urban bydel.

– BLIR PENGER AV DET

Kommunen har stilt krav om at hver av boligene skal belastes med 21.000 kroner, totalt drøyt seks millioner.

– Med 300 enheter blir det penger av det, konstatere­r prosjektle­der Jan Willy Føreland.

Men spleiselag­et på byens vestside er ikke noe nytt fenomen. På linje med andre byggeprosj­ekter i bydelen stiller kommunen rekkefølge­krav for at boligene må bidra til tiltak på Vågsbygdve­ien.

Tidligere var det byggestopp i Vågsbygd som følge av manglende kapasitet på veinettet.

– Bystyret vedtok for flere år siden denne ordningen der alle prosjekter som sogner til strekninge­n skal være med og bidra. Løsningen har gjort det mulig å få til ny utbygging i Vågsbygd, og det har fungert etter hensikten. Men det krever at alle bidrar, sier planleder Eirik Heddeland Martens i Kristiansa­nd kommune.

Det er flaskehals­en Kjoskrysse­t som står øverst på ønskelista, et prosjekt anslått til 100 millioner kroner som i hovedsak skal finansiere­s gjennom bymiljøavt­alen.

Fra før er to kryss i Auglandsbu­kta bygd ut med bistand fra boligutbyg­ging i bydelen, både på Flekkerøy, i Voie og sentrale deler av Vågsbygd.

– Dette handler ikke bare om Lumber, det dreier seg om prinsippet. Hvis de har hjemmel, skal vi respektere det. Vi skal ikke lage konflikt, men vil gjøre vår egen juridiske vurdering og har hatt innledende kontakt med advokat, opplyser Jan Willy Føreland.

VISER TIL DEPARTEMEN­TET

Tidligere har Lumber AS bidratt ved bygging av Amalienbor­g Aveny. Men siste året mener de saken har utviklet seg i deres favør:

– Det har kommet nye uttalelser fra departemen­tet om et tilfelle i Oslo. De krever at det aktuelle prosjektet må være fullfinans­iert, enten ved at utbygger betaler eller at kommunen garanterer. Uten dette på plass er det ikke hjemmel, hevder prosjektle­deren.

De vil levere inn en juridisk vurdering, og håper bystyret revurderer kravet ved endelig behandling av Lumber-planen i vår.

Det avviser planledere­n at det er grunnlag for:

– Vi har bedt kommuneadv­okaten vurdere saken, og de mener kravet er riktig. Derfor har dette fulgt saken ut på høring, sier Eirik Heddeland Martens.

Prisen per boenhet tar utgangspun­kt i en stykkpris på 70.000 kroner. Ut fra trafikkber­egninger kan man få avslag dersom det dokumenter­es at bare en brøkdel av trafikken går vestover, mens re- sten går mot sentrum.

For Lumbers del har man blitt enige om at andelen er 30 prosent, altså 21.000 kroner per bolig.

 ??  ??
 ?? TEKTER/ FUNDAMENT FOTO: ENO ARKI- ?? Ytterst ved sjøen kommer blokker med seks og sju etasjers høyde, og båthavn med 250 plasser. Til høyre i bakgrunnen, nærmest Elkem, kommer nye nærings- og kontorbygg i opptil sju etasjer.
TEKTER/ FUNDAMENT FOTO: ENO ARKI- Ytterst ved sjøen kommer blokker med seks og sju etasjers høyde, og båthavn med 250 plasser. Til høyre i bakgrunnen, nærmest Elkem, kommer nye nærings- og kontorbygg i opptil sju etasjer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway