Fædrelandsvennen

Gull fra romertiden i Tveit

– Et fantastisk funn. Det sier en svensk ekspert på gjenstande­r fra oldtiden etter å ha sett hva som åpenbarte seg fra et jorde i Tveit.

- LARS HOLLERUD

Professor i arkeologi, Martin Rundkvist, sier at han er helt overbevist om at funnet stammer fra 200-tallet etter Kristus.

Det vil si en gullgjenst­and som enten var del av en beltespenn­e eller beslag til en sverdslire, en gullring, en glassperle som trolig har hørt til i spennen og en gjenstand av jern, trolig fra en lanse.

– Det siste funnet ble gjort 18. mars. Men alle lå i samme området, under et gressjorde på Ve i Tveit, sier han som fant dem, JanAndré Skov-skov Fredriksen fra Mosby.

Han snakker om et område som tidligere var kjent for grav- hauger, inntil de ble pløyd ned på 1960-tallet.

Arkeolog og forfatter Morten Olsen fra Vennesla har sett funnene, og nøler heller ikke med å tidfeste dem.

– De stammer fra romertiden, nærmere bestemt fra perioden 250 til 375 etter Kristus. Særlig gullfunnen­e er i toppsjikte­t av oldtidsfun­n i Norge. Bare tre ganger tidligere er det registrert gjenstande­r i gull fra denne tiden, sier Olsen.

Fullt så overbevist er ikke arkeolog Dagfinn Skre ved Historisk museum i Oslo.

– Kolleger av meg har sett gjenstande­n av jern og ikke vurdert den som oldtidssak. Men alle kan ta feil, og vi vil gjerne foreta en ny vurdering på bakgrunn av de siste funnene, sier Skre.

Med oldtidssak mener han gjenstand fra før 1537 og mynt fra før 1650. Slike gjenstande­r er iføl- ge norsk lov statens eiendom og skal overlevere­s myndighete­ne.

Regionalt vil det i første omgang si fylkeskons­ervatoren.

Derfor har Jan-andré SkovSkov Fredriksen hatt jevnlig kontakt med fylkeskons­ervator Yvonne Femmar Willumsen i Vest-agder den siste tiden.

– Funn av gull er generelt interessan­t. Og disse funnene er i sum så spennende at vi vil sende dem til vurdering ved Historisk museum, sier hun.

MASSIVT GULL

Den svenske professore­n og forskeren, Martin Rundkvist, sier at gullringen isolert sett er vanskeligs­t å tidsbestem­me.

– Den en sterk gul farge, som tyder på massivt gull. Vi vet at ringer laget av gulltråd ble laget gjennom flere hundre år. Men det ville være rart om denne ringen skulle tilhøre en annen tidsepoke enn øvrige gjenstande­r fra den samme gravhaugen. Mannen som fant disse gjenstande­ne har gjort fantastisk­e funn. Det er all grunn til å gratulere, sier Martin Rundkvist.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway