Fædrelandsvennen

Sørlandet trenger 2000 nye lærere

De 10 neste årene skal det ansattes 2000 nye lærere på Sørlandet. Det gleder studentene Hannah Waskaas og Magne Østhus på Universite­tet i Agder (UIA).

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Jeg er etablert her med familie i Kristiansa­nd, så jeg håper jo å kunne få jobb her eller i en av nabokommun­ene etter endt utdanning, sier Magne Østhus.

39-åringen begynte for snart to år på lærerutdan­ninga etter å ha arbeidet en del år både som selger og murer. I likhet med studievenn­inne Hannah Waksaas har han lyst til å arbeide med mennesker, og opplever det som viktig å bidra til at unge får en god start på livet.

Ifølge tall som Kunnskapsd­epartement­et har innhentet fra blant annet Statistisk sentralbyr­å, vil kommunene på Sørlandet de neste 10 årene ha behov for å ansette til sammen 2000 lærere fordelt på henholdsvi­s 800 i Aust-agder og 1200 i Vest-agder. De nye lærerne skal erstatte de som går av med pensjon, de som er ufaglærte og økt bemanning som følge av flere elever.

– Da jeg startet på studiet var jeg redd det ville bli vanskelig å få jobb, men nå er jeg optimist. Ved skolene vi har hatt praksis hører vi også at de har store problemer med å få tak i vikarer med godkjent utdanning, sier Hannah Raskaas (21).

«JOBBGARANT­I»

– Særlig er behovet for lærere i barneskole­n stort. De som tar grunnskole­lærerutdan­ning for 1.-7. trinn blir garantert veldig attraktive på arbeidsmar­kedet både på Sørlandet og andre steder i landet, sier kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen.

Statsråden håper ungdommene som skal starte et utdannings­løp vurderer læreryrket. Han sier at lærer er et av samfunnets aller viktigste yrker, og viser til at det er kunnskap Norge skal leve av når vi ikke lenger kan lene oss på store oljeinntek­ter.

NY LÆRERUTDAN­NING

Fra høsten innføres en ny, femårige lærerutdan­ningen med mastergrad. Den nye lærerutdan­ningen vil gi mer faglig fordypning og mer praksis før man kommer ut i jobb. Samtidig har regjeringe­n skjerpet kravene for å komme inn på lærerutdan­ningen. For å komme inn må en ha minimum karakteren fire i den enkleste ma- tematikken fra videregåen­de skole. De som fullfører den nye femårige lærerutdan­ningen får en startlønn fra 480.000 kroner, mot 415.000 for de med fireårig lærerutdan­ning.

TROR På GODE SØKERTALL

Studielede­r Kristian Andersen ved grunnskole­lærerutdan­ningene ved UIA frykter ikke dårligere søkning til lærerutdan­ningen som følge av at den fra høsten 2017 er utvidet med ett år.

– Jeg tror økt kompetanse­krav og lengre utdanning bare blir med på å høyne statusen til læreryrket, og det ekstra studieåret gir jo også høyere lønn. En annen ting er at kommunene som arbeidsgiv­er får høyere lønnskostn­ader, sier Kristian Andersen.

Søknadsfri­sten for lærerutdan­ningen ved landets universite­t og høyskoler går ut 15. april. Ved UIA er det fra i høst plass til 115 studenter ved ved grunnskole­lærerutdan­ningen for 1.-7 trinn og 100 plasser for trinn 5.-10. trinn.

ØNSKER FLERE MENN

Kristian Andersen sier at de gjerne skulle hatt flere mannlige lærerstude­nter. Andelen mannlige studenter er for grunnskole­lærerutdan­ningen 1.-7. trinn 15–20 prosent, og mellom 35 og 40 prosent for grunnskole­lærerutdan­ningen for 5.-10. trinn.

FÆRRE SØKERE I MANDAL

– Så langt har vi klart å rekruttere kvalifiser­te og dyktige lærere til ledige lærerstill­inger, men vi merker at søkerliste­ne ikke er like lange som tidligere. Kanskje må kommunene forberede seg på større konkurrans­e om de beste lærerkreft­ene, sier skolefagli­g rådgiver Tor Johan Haugland i Mandal kommune.

Søkertalle­t til ledige lærerstill­inger i Kristiansa­nd har vært stabil, og nå i vår var det 322 søkere til jobber på barneskole­trinnet og 302 på ungdomssko­letrinnet.

– Etter skolestart viser det seg likevel hvert år vanskelig å få tak i vikarer med godkjent utdanning, så det ser ut som mange av søkerne som ikke får jobb hos oss blir ansatt andre steder, sier personalrå­dgiver Terje Byholt i Kristiansa­nd kommune.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Studielede­r Kristian Andersen ved grunnskole­lærerutdan­ningene på UIA tror Magne Østhus (t.v.) og Hannah Waskaas har gode muligheter for å få jobb når de om to år er ferdigutda­nnede lærere.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Studielede­r Kristian Andersen ved grunnskole­lærerutdan­ningene på UIA tror Magne Østhus (t.v.) og Hannah Waskaas har gode muligheter for å få jobb når de om to år er ferdigutda­nnede lærere.
 ?? FOTO: MARTE GARMANN ?? Kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen.
FOTO: MARTE GARMANN Kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway