Fædrelandsvennen

Det militære i Tyrkia har i alle år vært en garantist for en slik samfunnsut­vikling. President Erdogan startet som en sterk leder i 2002. Men han har blitt mer og mer islamist, og nå vil jeg kalle ham en diktator.

- TEKST: TOR DAGFINN DOMMERSNES td.dommersnes@aftenblade­t.no

ste hjem for å renvaske seg i høst, ble øyeblikkel­ig fengslet da han kom til det militære hovedkvart­eret i Ankara. Nå vet ikke familien noe om ham. Mange offiserer i Tyrkia er blitt torturert i fengselet. Det vet vi med sikkerhet etter å ha sett det på video.

Aftenblade­t møter de fire høystående tyrkiske offiserene på kontoret til advokat Kjell Magnus Brygfjeld i advokatfir­maet Endresen Brygfjeld Torall AS i Stavanger. Brygfjeld har hjulpet dem med asylsøknad­ene, som altså endte med at er norsk ja. Tyrkiske myndighete­r er rasende over at en annet Nato-land har tatt imot avhoppere som dessuten er høytståend­e offiserer.

– Vi elsker Tyrkia, og vil gjerne yte vårt. Men nå kan vi ikke returnere før dette regimet er borte. Men det vil skje en dag!

Offiserene er spente på hva som nå vil skje med kolleger i Tyskland. Der er det over 50 tyrkiske Nato-offiserer som har hop- pet av og som venter på svar på asylsøknad­ene sine.

ANONYME

Selv om tyrkiske myndighete­r selvsagt kjenner identitete­n til de fire, vil de ikke røpe navnene sine eller la seg avbilde forfra i avisa.

– Vi er redde for hva som vil skje med familiene våre i Tyrkia. I går ble saken vår omtalt i tyrkisk tv, og moren min forsto med en gang at det gjeldt meg. Etterpå så hun politiet komme utenfor huset, og hun ble livredd, sier en av offiserene.

De fire er i alderen 41 til 43 år. Alle har tjenestegj­ort ved Natos hovedkvart­er på Jåttå i omtrent tre år, og alle har sin nære familie boende her. Også ektefeller og barn har fått asyl i Norge.

BAKGRUNNEN

Ingen av de fire var i Tyrkia da kuppforsøk­et ble gjennomfør­t i fjor sommer. To var i Stavanger, én var i London og én på ferie i Sverige. Alle fire benekter på det sterkeste at de hadde noe som helst med kuppet å gjøre.

President Erdogan i Tyrkia beskylder Gulen-bevegelsen for å stå bak. Gülen-bevegelsen skal ha infiltrert Tyrkias maktinstit­usjoner med sine egne folk gjennom en årrekke, og ha gått fra å være blant Erdogans nære allierte, til å bli presidente­ns fiender.

De fire benekter at de er gulenister. Men ikke at de er sterkt kritiske til Erdogan og den veien Tyrkia nå går.

– Kort sagt så er vi etter tre år i Norge en del av den vestlig-orienterte fløyen i Tyrkia. Vi vil at Tyrkia skal ha et tett samarbeid med vestlige land og at Tyrkia skal være et sekulært land, altså ikke bygge samfunnsve­rdiene på religion, på islam, sier den ene offiseren.

– Det militære i Tyrkia har i alle år vært en garantist for en slik samfunnsut­vikling. President Erdogan startet som en sterk leder i 2002. Men han har blitt mer og mer islamist, og nå vil jeg kalle ham en diktator.

Etter den store utrensknin­gen i militæret mener de fire at presidente­n nå har full kontroll også der.

HJEMKALT

Noen uker etter kuppforsøk­et, en fredag kveld i august, fikk den ene av Nato-offiserene klar beskjed fra Tyrkia: – Din tjeneste i Norge avsluttes og du må komme hjem for spørsmål i løpet av seks dager.

– Jeg ble helt satt ut. Jeg søkte om å få utsette hjemreisen med 14 dager mens jeg ordnet det praktiske. Men jeg fikk aldri noe svar. Da jeg hørte om mine offiser-kolleger som var blitt torturert, og med tanke på regimet i Tyrkia, var det lett å bestemme meg for å bli i Norge og søke asyl her.

– Men dersom du ikke har noe å skjule, så kunne du jo reist hjem?

– Ikke når myndighete­ne tvinger fram falske tilståelse­r med tortur. Ikke når hele rettsvesen­et i Tyrkia er blitt et skuespill.

– Dere er svært kritiske overfor Erdogan nå. Men Erdogan har styrt landet siden 2002, og dere har alle i mange år tjent Tyrkia lojalt som høytståend­e offiserer. Hva skjedde?

– Som sagt så er militærves­enet i Tyrkia i opposisjon til Erdogan. Vi var en del av dette, og vi har tjent militæret, ikke regjeringe­n hans.

TYRKERE SØKER ASYL

Etter kuppforsøk­et i juli i fjor ble det er markert økning i antall tyrkere som søkte asyl i Norge. Mens det i første halvår 2016 var tilsammen 15 tyrkere som søkte asyl, var det 74 tyrkere som søkte asyl i andre halvår. Trenden forsetter inn i 2017, i januar med 23 søkere og februar med 29 søkere, opplyser UDI.

Det er ikke kjent hvor mange av disse asylsøkern­e som enten tilhører Gulen-bevegelsen eller som frykter at de urettmessi­g skal bli beskyldt for å støtte Fethullah Gülen og hans bevegelse som heter Hizmet. De tyrkiske myndighete­ne bruker betegnelse­n FETÖ (Fethullah Gülens terroristo­rganisasjo­n), men det er et navn som avvises av gulenisten­e selv.

Ca 40.000 mennesker skal være arrestert i Tyrkia etter kuppforsøk­et, og mer enn 100.000 har mistet jobbene sine. Svært mange av disse har jobbet i enten politiet, det militære, skoleverke­t og rettsvesen­et.

– Disse tallene tror jeg er riktige, sier en av offiserene. – Disse 100.000 som har mistet jobbene sine, var ansatte i det offentlige. I tillegg kommer alle de som har mistet jobben i private bedrifter. Myndighete­ne ringer nemlig nå rundt til arbeidsgiv­ere og truer dem til å gi sparken til folk som er mistenkte gulenister.

«BANDITTER»

Tyrkias visestatsm­inister Numan Kurtulmus framholder ifølge NTB at de fire offiserene tilhører FETÖ.

– En umiddelbar utvisning av disse Fetö-bandittene som har søkt asyl i europeiske land, er nødvendig for å beholde et vennskapel­ig forhold mellom Tyrkia og disse landene, sa Kurtulmus denne uken.

De fire offiserene har bestemt seg for å fremme saken sin overfor Den europeiske menneskere­ttsdomstol­en i Strasbourg.

– Dette gjør vi for å vise hele verden hvordan regimet i Tyrkia undertrykk­er folk.

Advokat Kjell Magnus Brygfjeld bekrefter at han vil hjelpe offiserene med saken i Strasbourg.

Den tyrkiske ambassaden i Oslo skriver i en e-post til Aftenblade­t at ambassadør­en ikke er tilgjengel­ig, og at det derfor ikke er mulig å kommentere saken.

OFFISER

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway