Fædrelandsvennen

Miljøorgan­isasjone er skept

BIO EVENTYRET En «politisk sovepute» og et «ufornuftig miljøtilta­k». De største miljøorgan­isasjonene­ne hamrer løs på vedtaket om biodrivsto­ff. Unntatt miljøstift­elsen Zero.

-

Frederic Hauge, Bellona-leder, beskriver uenigheten slik:

– Med noen små nyanser er de fleste som jobber med miljøspørs­mål i Norge, enige om at det ensidige kjøret vi nå ser på biodrivsto­ff, ikke er spesielt smart. På siden av dette står Zero, som sammen med Venstre driver med noe helt annet enn oss andre, sier Hauge.

Han mener stortingsv­edtaket om å øke omsetnings­kravet for biodrivsto­ff til 20 prosent i 2020 føyer seg inn i en rekke av «ufornuftig­e miljøtilta­k fra den kanten»:

– Vi tviler ikke på de gode intensjone­ne, men både på biodrivsto­ff og på plugg-inn-hybrider går sakene mer på politiske forhandlin­ger basert på symboler og lobby enn på fakta, sier Hauge.

«TA DEG EN BOLLE»

Aftenposte­n, Bergens Tidende, Adresseavi­sen, Stavanger Aftenblad og Fædrelands­vennen har gjennom en rekke artikler sett på realismen i ambisjonen om økt innblandin­g av biodrivsto­ff - og på konsekvens­ene.

Dette har utløst en heftig debatt, også i miljøbeveg­elsen. I sosiale medier har Zero-leder Marius Holm, som var en sentral loybbist og premisslev­erandør for 20 prosent-målet, og Greenpeace-leder Truls Gulowsen hugget løs på hverandre.

På Facebook forrige helg mente Holm blant annet at Gulows- en hadde samme standpunkt og brukte samme argumentas­jon som Exxonmobil­s raffineris­jef:

Gulowsen endte debatten med å be Holm «ta seg en bolle»:

Det er heller ikke første gang de to er uenige om biodrivsto­ff. Også i 2009 raste diskusjone­n, dengang i Aftenposte­ns spalter.

– På sikt vil skogen utarmes, sa Gulowsen. Marius Holm, som dengang var nestleder i Bellona, mente at dette bare var tull.

SAMLET I SKEPSISEN

– Vi er opptatt av å se miljøtilta­kene i en større sammenheng, hvor både klima og andre miljøhensy­n må være med. Mandatet til Zero er bare klima, ikke regnskog, skogvern eller biologisk mangfold, sier Gulowsen.

Han er skeptisk til om biodrivsto­ff egentlig er en god klimaløsni­ng, siden det vil være med på å videreføre bruken av forbrennin­gsmotoren.

– Biodrivsto­ff er ikke en langsiktig løsning på transportu­tfordringe­n. Det er en lett tilgjengel­ig grønnvaski­ng av et ineffektiv­t transports­ystem.

– Av forskjelli­ge årsaker virker det som om Zero og deler av Miljødirek­toratet ikke har tatt dette innover seg. Og det synes jeg er veldig rart, sier han.

MØTE OG UENIGHET

13. desember møttes en rekke sentrale miljøorgan­isasjoner i Miljøhuset for å snakke ut om hvor de var enige og uenige.

Holger Schlaupitz i Naturvernf­orbundet sier at skillet gikk mel- lom Zero, som er langt mer offensive på biodrivsto­ff, og de andre.

Miljøbeveg­elsen har hatt flere møter for å forsøke å finne enighet, sier Gulowsen. Han sier at det har de ikke funnet med alle.

– I allefall ikke med Zero. Zero har drevet sin egen biopolitik­k lenge, og noe av det har vært veldig bra. Vi har en slags ansvarsfor­deling oss imellom, og da har de jobbet med bilpolitik­ken.vi har ikke følt at de har hatt noe særlig gjennomsla­gskraft for biodrivsto­ffkravet sitt, så det var overrasken­de at det plutselig ble den store saken i budsjettet, sier han.

– At kravet skulle bli så stort som på 20 prosent, var veldig overrasken­de. Og at avansert biodrivsto­ff skulle være dobbelttel- lende, var også litt rart. Det tyder på at dette var noe som kom på bordet i siste liten.

– BØR DISKUTERE BLINDVEI

Hauge understrek­er at han og Bellona har vært – og er – svært opptatt av biomasse som en del av løsningen for å få kontroll med verdens klimautsli­pp. Men på båter og fly, ikke personbile­r.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Zero-leder Marius Holm (tv) og Bellona-leder Frederic Hauge før høringen om Mongstad i Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité i januar 2014.
FOTO: NTB SCANPIX Zero-leder Marius Holm (tv) og Bellona-leder Frederic Hauge før høringen om Mongstad i Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité i januar 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway