Fædrelandsvennen

Halvannen milliard til ny flyplass

- NTB

Helgeland får ny flyplass ved Mo i Rana som følge av en enighet mellom regjeringe­n og støttepart­iene Venstre og KRF. Byggingen vil koste 1,47 milliarder kroner.

Flyplassen legges til Hauan. Nyheten ble presentert på en pressekonf­eranse i Mo Industripa­rk fredag formiddag, ifølge Helgelands Blad. Pengene til prosjektet blir lagt inn i Nasjonal transportp­lan (NTP) fra 2024, ifølge stortingsr­epresentan­t Kenneth Svendsen (Frp).

– Partiene legger til grunn at inntil 600 millioner kroner av midler fra Rana kommune og privat næringsliv kan gi oppstart raskest mulig. Kommunen har vedtatt å stille med 300 millioner. Lokale og regionale bedrifter har lovet å være med på spleiselag på resten. Utviklings­kontrakter og offentlig-privat samarbeid kan også bidra til finansieri­ngen, så sant Stortinget godkjenner det. Vi ønsker å legge til rette for byggestart i første halvdel av NTP-PErioden, sier Svendsen.

Som følge av nybygginge­n blir Mo i Rana lufthavn Røssvoll lagt ned. Partiene er imidlertid enige om at Mosjøen lufthavn Kjærstad skal bestå.

Konsernsje­f Dag Falk-pedersen i Avinor er glad for avklaringe­n om finansieri­ng. Avinor vil ha tett dialog med eieren, Samferdsel­sdeparteme­ntet, i den videre prosessen.

– At lufthavnst­rukturen på Helgeland består, vil vi planlegge for i vårt videre arbeid. Vi har nylig besluttet å ruste opp Mosjøen lufthavn med nytt rullebaned­ekke og oppussing av terminalby­gget for å bevare en god og sikker drift på Mosjøen i årene som kommer, sier Avinor-sjefen.

Rana-ordfører Geir Waage (Ap) betegner overfor E24 dette som en gledens dag.

– Ny flyplass betyr at vår region får en flyplass på linje med andre deler av landet. Ny flyplass er det prosjektet som vil gi vekst til vår region. Dette vil gi flere arbeidspla­sser og flere innbyggere, sier ordføreren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway