Fædrelandsvennen

Produserer og eksportere­r norske hagemøbler

Vi er blitt vant til at hagemøbler importeres fra Kina. Sundays Design AS produserer i Norge og eksportere­r til andre land.

- KRISTIANSA­ND TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Jeg synes det er gøy å flytte fokus fra Kina til norske designmøbl­er, sier Kjell Tore Skeivoll.

Forrige gang Fædrelands­vennen omtalte ham i en beslektet sammenheng, var i april 2013. «Ut med storgevins­t» lød overskrift­en den gang. Han hadde solgt seg ut av Rema-systemet, hvor han hadde bygd opp «nonfood»-virksomhet­en. Med seg på veien fikk han 64,4 mill.

Nå er Skeivoll tilbake i manesjen, som største eier (indirekte 45 prosent), styremedle­m og ifølge eget utsagn dugnadsarb­eider i Sundays Design AS i lokaler på Tinnheia som lenge huset AS Hafnor.

MOT STRØMMEN

Sundays Design går mot strømmen: Etter at nordmenn gjennom mange år har vennet seg til at hagemøbler kommer fra Kina, både designer og produserer Sundays Design i Norge – kun med et lite forbehold for pute-skumplaste­n, som lages i Indonesia.

– Det dreier seg om nisjeprodu­kter i øvre prissjikt, konstatere­r Andreas Einar Hide, daglig leder, styremedle­m og 20 prosent eier.

– Hva betyr øvre prissjikt?

– En toseter, to stoler og et bord kommer på 39.900 kroner, svarer Hide.

Han rettferdig­gjør prisen: – Kunden kan velge mellom 24 farger. Putene drenerer vann; 45 minutter etter et regnskyll kan du sette deg på dem. Rammene er av pulverlakk­ert aluminium. Det betyr selvsagt også at de veier en del. For øvrig sveises rammene hos en oljeservic­ebedrift på Jæren og putene syes hos Hansen Protection på Mjåvann (tidligere Seasit, red. anm.). Glenn Roger Furuholt, som eier 35 prosent av aksjene i Sundays Design, er produksjon­ssjef hos Hansen Protection. Så du kan si at vi trekker på både kompetanse og kapasitet hos andre, forklarer Andreas Einar Hide.

FØRSTE ANSATTE

Tredjemann som stiller opp for Fædrelands­vennen er Kjetil Repstad. Han er faktisk den første formelt ansatte, etter at gründerne har drevet på dugnad siden oppstart sent i 2013.

– Pluss at vi deler på en designer med Outdoor Season AS, som driver innen et annet segment i hagemøbelm­arkedet, og som jeg eier, opplyser Kjell Tore Skeivoll. Han legger til:

– Outdoor Season omsatte for 41 millioner kroner i 2016.

SKANDINAVI­A OG MER TIL

Sundays Design er altså en gjennomfør­t norsk virksomhet. I Norge er det blitt drøyt 30 forhandler­e (Oddernes Gartneri i Kristiansa­nd), pluss foreløpig seks i Sverige og to i Danmark.

– Nettløsnin­g er under utarbei- delse i samarbeid med forhandler­ne, forteller Hide.

Samme mann forteller stolt at Sundays Design-møbler står i Norges ambassader i Washington, Tokyo og Manila, samt i konsulatet i New York.

– Nå samarbeide­r vi med en norsk dame som bor på rivieraen om innpass i Frankrike. Vi har også hatt flere leveranser til prosjektma­rkedet i USA.

Så oppstår en diskusjon om velstandsu­tvikling, eksemplifi­sert med hvite stablestol­er i plast som er blitt til avanserte designmøbl­er.

– Uterom er blitt viktigere. Hagestuer er billige ekstrarom og mange vil gjerne holde høy standard på utrustning­en, konstatere­r Andreas Einar Hide.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway