Fædrelandsvennen

Markert nedgang i oppsigelse­r og permitteri­nger

- NTB

I februar mottok Nav varsler om 1.450 mulige oppsigelse­r og permitteri­nger. Det er det laveste tallet siden desember 2014.

Av det samlede tallet fikk Nav varsler om nedbemanni­ng av 1.300 personer. I februar i fjor ble det meldt inn 4.800 permitteri­nger og oppsigelse­r.

– Dette er nok en bekreftels­e på at vi går lysere tider i møte. Vi har vært i en heftig omstilling etter oljenedtur­en. Regjeringe­n har satt inn store ressurser for å bidra til denne omstilling­en, både gjennom tiltakspak­ker, vei og bane, forskning og innovasjon og ikke minst skattelett­e, sier arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H) i en kommentar til NTB.

Positivt i Rogaland

Det var flest varsler i Rogaland, Oslo og Hordaland i februar, med henholdsvi­s 400, 300 og 200. Men sammenlign­et med de siste årene er dette likevel en betydelig nedgang for Rogaland og Hordaland. I februar i fjor mottok Nav 1.900 varsler som gjaldt Rogaland.

går betydelig ned

– Vi ser en rekke tall og prognoser nå som tyder mye på at vi er over ledighetsk­neika. Både nettverksr­apport fra sentralban­ksjefen, Aku-tallene som kom fra SSB på onsdag, og nå at varslene om permitteri­nger og oppsigelse­r går betydelig ned fra samme tid i fjor til i år, føyer seg inn i rekken av signaler om at bunnen er nådd. Jeg merker meg særlig Rogaland hvor Nav mottok 400 varsler i februar i år, mot 1.900 på samme tid i fjor, sier statsråden.

Alle fylkene unntatt Finnmark hadde nedgang i antall varslede oppsigelse­r og permitteri­nger i februar sammenlign­et med januar i år. Oppland, Buskerud, Vestfold, Nord-trøndelag, Sør-trøndelag og Nordland mottok ingen varsler i februar.

Det er fortsatt flest varsler innen industrinæ­ringen. Sammenlign­et med februar i fjor er det likevel stor nedgang også her, fra henholdsvi­s 1.200 varsler i februar 2016 til 400 varsler i år.

– Selv om det går riktig vei, skulle vi ønske at jobbvekste­n gikk enda raskere enn det den gjør. Men det å skulle omstille til å etablere flere bedrifter i nye markeder er et omfattende og krevende arbeid. Men vi ser at det skjer en omstilling, og at det går i riktig retning, og det er kanskje det viktigste, sier Hauglie.

Hun peker på at det fortsatt er mange som står utenfor arbeidsliv­et, blant dem mange unge.

– Det som er viktigst nå, er at det skapes tilstrekke­lig mange jobber til at vi klarer å redusere dette antallet, sier arbeidsmin­isteren.

Bedrifter som planlegger å si opp eller permittere minst ti ansatte, må varsle Nav.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Arbeidsmin­ister Anniken Hauglie er glad for at det ser ut til å gå mot lysere tider i næringsliv­et.
FOTO: NTB SCANPIX Arbeidsmin­ister Anniken Hauglie er glad for at det ser ut til å gå mot lysere tider i næringsliv­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway