Fædrelandsvennen

Derfor kan Sørlandet avgjøre valget

Alle fylker blir spennende til høsten. Men i vår lille landsdel er det så jevnt at den kan avgjøre om det blir rødt eller blått flertall på Stortinget.

-

Det er et vanlig grep fra partileder­e. Når det nærmer seg et valg, vil de mobilisere flest mulig sympatisør­er. Da kommer de gjerne med utsagnet: «Akkurat denne landsdelen kan avgjøre stortingsv­alget».

Ennå er ikke valgkampen i gang. Landsmøtes­esongen er knapt halvveis. Men allerede nå kan vi slå fast at akkurat denne gangen kan de to Agder-fylkene bli tungen på vektskålen.

Som velgere sender vi bare 10 av 169 representa­nter til Løvebakken (seks fra VestAgder og fire fra aust). Men de fleste målin- gene viser så tett løp at forskjelle­n mellom blokkene på nasjonalt plan ligger på bare fire-fem mandater. Og i Agder er det så små marginer selv mindre forskyvnin­ger kan føre til store endringer – også nasjonalt.

Iutgangspu­nktet er vår landsdel den borgerligs­te av alle. Sju av de ti egdene på Stortinget er borgerlige. For fire år siden kom Aps Kari Henriksen (VestAgder) og Freddy de Ruiter (Aust-agder) innpå« faste» mandater( distrikts mandater ), mens Odd Om landetterd­ramatiske omtellinge­r sikret seg et utjevnings­mandat for Ap fra Vest-agder.

Det eneste som er sikkert denne gangen er at Ap får minst to fra landsdelen. Nevnte Kari Henriksen er sikret et distriktsm­andat fra Vest-agder og Tellef Inge Mørland det samme fra Aust-agder. Men så begynner spørsmålen­e for de rødgrønne. I verste fall for dem blir det med de to. I beste fall for dem kan de komme opp i hele seks mandater fra Agder.

Det største partiet i Vest-agder får to på Stortinget. I denne perioden er det Høyre. Men så lenge Ap var betydelig større enn Høyre på nasjonale målinger, tydet alt på at Ap ville ta over førsteplas­sen. I det siste har det imidlertid kommet flere nasjonale målinger som tyder på at Ap taper, mens Høyre går fram. Og Høyre gjør som regel bedre valg i Vest-agder enn på landsbasis, mens det motsatte er tilfellet for Ap. Ved forrige stortingsv­alg ble Ap fire prosentpoe­ng større enn Høyre på landsbasis. I Vest-agder var det Høyre som slo Ap med omtrent samme margin.

I tidligere valg har svært små marginer avgjort kampen om førsteplas­sen i VestAgder. I 2005 vant Frp den kampen med 19 små stemmer foran Ap. (Mens Ap på landsplan ble 10 prosentpoe­ng større enn Frp).

IAust-agder er det også små marginer. Ingen tviler på at Ap blir største parti her, men hvor stort blir det? Det blir viktig for om partiet får inn én eller to representa­nter. Veldig grovt regnet må Ap noe over 30 prosent, samtidig som Frp, som vanligvis er det tredje største partiet, ikke får mer enn 15 prosent. Ved valget for fire år siden fikk Ap 28 prosent, mens Frp fikk i underkant av 18. Dermed er det ikke store endringer som skal til for at Ap snapper fylkets tredje og siste distriktsm­andat fra Frp. Hadde fylkesting­svalget for to år siden vært stortingsv­alg, hadde nettopp det skjedd. Da fikk Ap nesten 32 prosent, mens Frp lå nede på 12-tallet.

Og siden den gang har Aust-agder Frp vært gjennom en nominasjon­sprosess som rystet fylkespart­iet i grunnvolle­ne. Det store spørsmålet er om og hvor mye det bråket eventuelt har skadet partiet. Vil Ingebjørg Godskesenf­løyen forholde seg passive eller kanskje til og med stemme på andre partier? Og hva skjer med Frps oppslutnin­g hvis gamle travere ikke lenger vil delta på stands og andre aktivitete­r i valgkampen? Eller vil velgerne ha glemt vinterens bråk når neste høst kommer og nasjonale tema trolig dominerer valgkampen? Det virkelig store usikkerhet­smomentet er likevel utjevnings­mandatene. Hvert fylke har ett av dem. Og alle partier som kommer over sperregren­sa har mulighet til å vinne noen av dem. I utgangspun­ktet går utjevnings­mandatet t ildet partiet som har flest stemmer tilovers når distrikts mandatene er fordelt. Men herses landet under ett, så det blir svært vanskelig å forutsi noe for hvert enkelt fylke.

Det som likevel er klart, er at det blir ekstra spennende å følge Senterpart­iets fremgang nettopp her. Partiet ligger vanligvise­t stykkeunna­distrikts mandater i mangefylke­r. Ikke minst i vår landsdel. Men hvis partiet holder seg høyt og til og med fortsetter fremgangen, k andet bli iallefall utjevnings­mandater også i Agder. Kanskje i begge fylkene.

Tidligere denne uka presentert­e Klassekamp­en en måling der Sp hadde gått forbi Frp på landsplan med klar margin. Målingen var bestilt av Sp, og hadde flere feilkilder, blant annet ble den vektet på en annen måte enn de feste andre målinger. Men den viste at Sp ville fått hele 25 mandater på Stortinget. Et valgresult­at i nærheten av dette ville trolig gitt Sp mandater fra både Aust-og Vest-agder, selv om nedbrytnin­gen av akkurat denne målingen ga begge utjevnings­mandatene til Venstre. En annen måling som bekrefter Sps fremgang

kom i Aftenposte­n torsdag. Den viste at Sp ville fått 3,4 prosent i Oslo. Det ville vært et knallvalg for det gamle Bondeparti­et i hovedstade­n.

Et annet spenningsm­oment for Sp i vår del av landet blir om partiet vinner mange nye velgere i kommuner som regjeringe­n vil slå sammen med tvang. Vil provoserte velgere i Søgne, Songdalen, Marnardal og Lindesnes strømme til Sp for å gi sin stemme til det partiet som lover å oppløse tvangssamm­enslåingen­e? Disse fire kommunene blir noen av de mest interessan­te å følge opptelling­en i utover valgnatta.

Uavhengig av det: Tida frem til og selve valgkampen, for ikke å snakke om valgnatta, blir ulidelig spennende! Enormt mye står på spill i Agder denne gangen. Vinner Ap fire distriktsm­andater og Sp to utjevnings­mandater, vil det ganske sikkert bli rødgrønt flertall på Stortinget. Mens hvis Ap står tilbake med to og Sp ikke får noen fra Agder, kan Sørlandet komme til å sende åtte av ti borgerlige til Tinget. Da tyder mye på fortsatt borgerlig flertall.

Moralen er, allerede nå: Stem! Du kan avgjøre valget.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway