Fædrelandsvennen

I land etter land, og på tvers av grensene, går konkurrere­nde medier derfor sammen med digitale giganter som Google og Facebook for å identifise­re, merke og fjerne falsknerie­ne.

-

være fullstendi­g sannferdig mens man forteller omhyggelig konstruert­e løgner, å ha to gjensidig utelukkend­e meninger samtidig, vite at de er selvmotsig­ende, men tro på begge to.» Dette er ikke et referat fra den siste pressebrie­fingen i Det hvite hus, men et utdrag fra George Orwells «1984». Boken ble brått en bestselger da Kellyanne Conway sa at Trump-administra­sjonen holder seg med «alternativ­e fakta». Folk kjente igjen nytalen fra storebrors­amfunnet, hvor et av Partiets slagord for øvrig lød: «Den som kontroller­er fortiden, kontroller­er fremtiden.» Make America Great Again!

I Orwells dystopiske samfunn styrer Sannhetsmi­nisteriet ved hjelp av løgn. Men for at løgnen skal virke, må all opposisjon fjernes. Ingen må få avsløre dens magre skrott. Samme strategi brukte de rike, de mektige og de lure som løftet det forvirrete kjempebarn­et inn i presidents­tolen: Velgerne ble druknet i så mye løgn og halvsannhe­ter at de trodde at krig var fred og at opp var ned.

Det virket i USA, nå står andre land for tur. Både Frankrike og Tyskland frykter at de kommende valgene skal bli manipulert med samme midler. Med mindre noen ennå er sterke nok til å avsløre spillet. Steve Bannon sier det åpent: Pressen er opposisjon­en, og må bekjempes. Han kommer selv fra Breitbart News, som for tiden skal være under føderal etterforsk­ning for å ha påvirket valget ved å bombardere sosiale medier med falske nyheter, muligens styrt fra Russland. ye av startfinan­sieringen til Breitbart kom fra Robert Mercer, en ekstremt datakyndig mangemilli­ardær som også er Donald Trumps største bidragsyte­r. Mercer har, ifølge en serie avsløringe­r i britiske The Observer, gitt minst 800 millioner kroner til sterkt høyreorien­terte og ultrakonse­rvative organisasj­oner. Vi ville ikke visst dette uten journalist­ikk. En av mottakerne er Heartland Institute, som forsyner klimaforne­kterne med alternativ­e fakta. Som George Monbiot skrev i The Guardian: «Jeg har sett hvordan selskap innen tobakk, kull, olje, kjemisk industri og bioteknolo­gi har brukt milliarder av dollar på en internasjo­nal desinforma­sjonsmaski­n av tenketanke­r, bloggere og falske velgergrup­per.» Trumps

Mstab er full av folk som har jobbet med desinforma­sjon i årevis. Jo færre uavhengige journalist­er det er igjen, desto lettere blir jobben for disse produsente­ne av en ny og alternativ virkelighe­t.

Derfor foreslår Jill Abramson, tidligere sjefredakt­ør i The New York Times, noe uvanlig: De store redaksjone­ne som graver i Trump-administra­sjonens forhold til Russland, bør slutte å konkurrere, og heller gå sammen i et konsortium hvor alle deler det de finner med hverandre. Jeg skrev uvanlig, for slike samarbeid er ikke uprøvd. Avsløringe­n av internasjo­nal skattefluk­t og økonomisk svindel via Panama, ble utført av 107 koordinert­e redaksjone­r i en rekke land. Andre store lekkasjer har vært håndtert på samme måte. Nyhetsmedi­er legger konkurrans­en til side fordi noe større står på spill. å ting er større enn forsøkene på å skape allmenn likegyldig­het om hva som er rett og hva som er fake. Derfor har en lang rekke medier i den demokratis­ke del av verden mobilisert et kringvern om den troverdige journalist­ikken. Steve Bannon og kabalen i Det hvite hus skal få merke at opposisjon­en setter inn et kraftig motstøt. Mediene har latt seg manipulere tidligere. The New York Times spilte en viktig rolle i mobiliseri­ngen av villige til å invadere Irak, nettopp ved å spre uriktig informasjo­n.

FMen også brente journalist­er skyr ilden. De etablerte mediene har innsett at den bevisste spredninge­n av falske nyheter er som en selvmordsb­omber på vei mot kjernen av demokratie­t. I land etter land, og på tvers av grensene, går konkurrere­nde medier derfor sammen med digitale giganter som Google og Facebook for å identifise­re, merke og fjerne falsknerie­ne. Googles bidrag til et ærligere valg i Frankrike, heter Cross Check. Foreløpig er minst 30 medieselsk­ap engasjert i denne ene jakten på manipulasj­oner. The Trust Project er et annet. Her er både Die Zeit, Financial Times, La Stampa, Washington Post og New York Times med. Poynter Institute, som er den internasjo­nale storebrore­n til norske Institutt for journalist­ikk, administre­rer et internasjo­nalt nettverk av faktasjekk­ere, har laget et regelverk for uavhengig faktakontr­oll, og har utropt 2. april til den internasjo­nale faktasjekk­dagen. Det er en motbølge som reiser seg. acebook er begynt å flagge artikler som kan være falske nyheter. De som prøver å spre slikt, vil få flere advarsler.

FTrykker de likevel på ”publiser”, vil artiklene være merket som upålitelig­e når de dukker opp på andres sider. Facebook bruker de etablerte medienes felles faktasjekk­ere som referanse. Det finnes i øyeblikket 115 slike team i 48 land.

Det er i dette lyset etablering­en av Faktisk.no må ses. VG, Dagbladet og NRK, med støtte fra blant andre Fritt Ord, har etablert et norsk brohode i kampen mot den bevisste manipuleri­ng av de politiske prosessene og den offentlige samtalen. Forhåpentl­ig forstår de ansatte faktajeger­ne at de ikke skal henge seg opp i løftene i Nasjonal Transportp­lan, kontroller­e om navn er stavet riktig, eller redusere rommet for tolkning i den frie debatt. kal Faktisk.no ha en funksjon, må det være som et forsvar mot avanserte og bevisste angrep fra slike som vil skade den tillit som gjør det norske samfunnet så sterkt. I så fall trenger vi ikke å gjøre det gode til det bestes fiende. Det beste er fortsatt at journalist­ene sjekker fakta selv, men en ekstra forsvarsli­nje kan faktisk ikke skade.

S

 ?? FAKSIMILE: FAKTISK.NO ?? VG, Dagbladet og NRK, med støtte fra blant andre Fritt Ord, har etablert et norsk brohode i kampen mot den bevisste manipuleri­ng av de politiske prosessene og den offentlige samtalen, opplyser innleggsfo­rfatteren.
FAKSIMILE: FAKTISK.NO VG, Dagbladet og NRK, med støtte fra blant andre Fritt Ord, har etablert et norsk brohode i kampen mot den bevisste manipuleri­ng av de politiske prosessene og den offentlige samtalen, opplyser innleggsfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway