Fædrelandsvennen

Fra måling og testing til trygghet og mestring

- CECILIE KNIBE HANSEN, 2. stortingsk­andidat for Aust-agder Ap

Kampanjepo­litikk hindrer en god skoledebat­t.

ffentlighe­ten er dominert av debatter om enkeltståe­nde tiltak i skolen som fraværsgre­nse, Pisa-målinger og hijabforbu­d. Fokus på testing, måling og kontroll har fått dominere. Resultatet er en svak og konservati­v skolepolit­ikk.

Debatten må snus. Vi må snakke om hva som bygger trygghet for læring og hva som egentlig skaper læringslys­t.

Det er viktig å vite om arbeidet du gjør, får resultater. Å føre resultater på viktige måltall er viktig. Like viktig er det jo å sette seg i stand til å endre undervisni­ng eller organiseri­ng dersom man ser at måltallene er dårlige. Men har vi for stort fokus på måling, tar det fokuset bort fra skolens faktiske oppdrag.

Ser man f.eks på norske barns svømmeferd­igheter ser vi at rundt halvparten ikke når læringsmål­ene. Det har vi målt. Svaret til Høyre var da å innføre nasjonale prøver i svømming. Blir elever bedre av å svømme av det? Ville ikke en garanti om å få svømmeunde­rvisning til du har lært å svømme være mer virkningsf­ullt for barnet? Jeg er overbevist om det. Men selvsagt, det koster mer – du må aktivt velge mer ressurser inn i skolen til fordel for noe annet.

Høyreskole­n har konstruert en motsetning mellom det å bruke midler på flere lærere og det å bruke krefter på videreutda­nning av lærere. Må man velge enten eller? Elevene trenger både kompetente voksne og voksne som har tid til eleven. Det ene uten det andre fungerer dårlig. I stedet for å slå hverandre i hodet med argumenter for eller mot det ene eller det andre kan vi heller sørge for en god sammensetn­ing av ulike elementer som skaper det helhetlige grunnlaget for et godt læringsmil­jø. For det vet vi av både internasjo­nal og nasjonal skoleforsk­ning at lærerens kompetanse og evne til å kommuniser­e godt med eleven er en viktig variabel for læring. Tid i kombinasjo­n med evner og kompetanse er en uvurderlig mix for elevens læringsutb­ytte.

Det hjelper lite hvor god kunnskapsf­ormidler læreren din er dersom du blir plaget på skolen. Fysisk og psykisk trakasseri­ng ødelegger ikke bare læringslys­ten, det kan ødelegge et helt liv. I mye større grad må vi bruke tid og krefter på å kunne skape de gode sosiale relasjonen­e mellom elevene. Vi må bruke tid og innsats på å styrke elevenes sosiale og emosjonell­e kompetanse. Innsatsen mot mobbing må styrkes med kompetanse­utviklings­programmer i animobbear­beid, beredskapt­eam mot mobbing og sterke sanksjoner mot skoler som ikke tar tak i vedvarende mobbeprobl­emer. En intensiver­t innsats mot mobbing vil lønne seg for samfunnet i tillegg til at elevene lærer mer i skolehverd­agen.

Skal du føle trivsel og mest- ring på skolen, så må du være til stede. Et krav om tilstedevæ­relse i den videregåen­de skolen er, etter min mening, et rimelig krav. Men måten kravet kommuniser­es og praktisere­s på, kan være viktig for om det skaper trygghet og læringslys­t eller om det skaper en avstand mellom lærer, skolen og elev. Siden grensen ble innført, har det nærmest blitt umulig å ha en nyansert debatt rundt den fordi fraværet umiddelbar­t har gått ned. Høyre lukter at struktur gir suksess og fester blikket stramt mot forbedret fraværssta­tistikk. Men har man tid til å dvele over mer enn 140 tegn på twitter, så kan man spørre seg hva det har gjort med læringsutb­ytte og elevenes trivsel.

Og treffer tiltaket de elevene som står i fare for å falle fra? Tilbakemel­dingene begynner å sprike. Flere melder om økt antall elever som ikke får vurdert, flere melder om overforbru­k av fastlegen og flere elever melder tilbake om økt stress.

Det er stor sammenheng mellom å mestre skolehverd­agen og det å lykkes i arbeidsliv­et senere. I Agder vet vi at vi sliter med frafall i videregåen­de skole, og vi har en overrepres­entasjon av andel unge som ikke deltar i arbeidsliv­et. Og dette har vi i Agder jobbet med lenge. Men tallene ser ikke ut til å endre seg. Jeg tror noe av svaret er at vi er for opptatt av å måle. Fokuserer vi mer på de tiltak som vi allerede vet virker for trivsel, mestring og læringslys­t, kan skolen endelig gå fra overfokuse­rt målstyring til noe som gir mer mening.

❞ Det er stor sammenheng mellom å mestre skolehverd­agen og det å lykkes i arbeidsliv­et senere.

 ?? FOTO. NTB SCANPIX ?? Elevene trenger både kompetente voksne og voksne som har tid til eleven. Det ene uten det andre fungerer dårlig, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO. NTB SCANPIX Elevene trenger både kompetente voksne og voksne som har tid til eleven. Det ene uten det andre fungerer dårlig, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway