Fædrelandsvennen

EU, 60 år og aldri viktigere

- JACOB HAUGMOEN HANDEGARD, styremedle­m Kristiansa­nd Europeisk Ungdom KARL ARNT SKARPEID

I en verden med stadig flere internasjo­nale utfordring­er trengs det mer samarbeid, ikke mindre.

●● Internasjo­nal finans bryr seg ikke om landegrens­er, det gjør heller ikke organisert kriminalit­et. Derfor trenger vi også en demokratis­k politisk arena med handlekraf­t som opererer i det internasjo­nale rom.

Mange av utfordring­ene vi står ovenfor, er enorme og grenseløse, derfor trengs EU. EU er aktøren som klarer å kutte klimagassu­tslipp med hjelp av samarbeid mellom og press mot medlemslan­dene. I kampen mot klimautfor­dringene tåler ikke verden gratispass­asjerer. Alle må bidra og rike land må bidra mest.

Flyktningk­risen vi står ovenfor vil dessverre ikke være den siste av sitt slag. For å håndtere liknende kriser trenger vi et samla Europa som klarer å fordele ansvar for folk på flukt, slik at ingen land må ta et uforholdsm­essig stort ansvar. Dette er et område hvor EU ennå ikke har klart å finne en optimal løsning, men det er bare EU som organ som kan klare det på sikt.

At det gjøres rare og dårlige valg i Eu-systemet trekkes stadig opp som et argument mot EU som institusjo­n og et eventuelt norsk medlemskap i EU. Da er det viktig å huske at EU er en politisk arena. På samme måte som en regjering i Norge kan gjøre dårlige beslutning­er kan en av EUS mange demokratis­ke organ gjøre det samme. Det er da ingen som foreslår å trekke Agder ut av Norge selv om man er uenig med det nåværende politiske flertallet. Av samme grunn bør folk som er for europeisk samarbeid, hegne om EU som politisk arena. gjeringen til forretning­sstanden. Men hvorfor er det ingen politikere som står frem og sier det som sant er?

En tredje ting er at ingen innen denne bransjen forteller at det også er fullt mulig å få inn de aller fleste Dab-sendinger over satellittn­ettet til tuneren, eks. Viasat og Canal Digital sender de fleste av disse nye kanalene. Men det har vi ikke hørt så mye om. Da trenger du ingen ny digital radio – kun en kabel til under 100 kroner, og dette er kvalitetsm­essig mye bedre enn det fordømte Dab-nettet til saneringsr­egjeringen og deres følgesvenn­er. Slå på Fm-nettet der det er slukket og ikke slukk mer av Fm-nettet.

Leste også et sted at det er såre enkelt for «terroriste­r» å slå ut hele Dab-nettet i løpet av få sekunder, og hva vil da saneringsr­egjeringen i Norge gjøre for å få ut «viktig info» til folket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway