Fædrelandsvennen

Realiserte drømmepros­jektet i New York

Øyvind Nypan er aktuell med ny plate, hvor ett av temaene er Paris i kjølvannet av terroren i 2015. Og i januar var gitaristen i New York for å spille inn enda et album.

- TEKST: JAN FRANTZEN jan.frantzen@fvn.no

- Jeg er vel en melankolik­er som lar meg inspirere av triste ting, sier Øyvind Nypan.

På sin forrige plate hadde han en låt som var tilegnet Utøya. På det nye albumet er det Paris, i kjølvannet av Charlie Hebdo-terroren i 2015, som har fått sitt eget spor.

- Jeg har bodd i Paris, og har et sterkt forhold til byen. Denne låten er følelsen av å sitte i Norge, langt unna, og føle på det som skjedde i en by jeg kjenner godt, og hvor jeg kjenner mange mennesker, sier Nypan.

Han forteller at han opplevde Paris som en by med et stort musikalsk mangfold.

– Musikere av alle slags nasjonalit­eter går veldig godt overens. Jeg spilte mye med svensker, italienere, og spesielt brasiliane­re. Paris er også følelsen av å være på historisk grunn. Og livet er helt annerledes enn her. Da jeg bodde der gikk jeg på jazzklubbe­r hele tiden og spilte og prøvde å bli kjent med folk. Det fikk jeg til. Jeg hadde egentlig ingen jobb, men kavet meg til en tilværelse likevel, sier han.

Friskt

Nypan underviser i gitar og samspill på Institutt for rytmisk musikk på UIA, og er dessuten med i en rekke forskjelli­ge bandkonste­llasjoner. «Stereotomi­c» er hans fjerde soloutgive­lse.

– Plata ble innspilt i løpet av én dag i fjor sommer, det høres kjapt ut?

– Det gjør at det låter friskt. På det fjerde eller femte taket begynner man å repetere seg selv, man graver seg ned i et spor som man ikke kommer ut av igjen. Hadde vi hatt en uke ville det blitt en helt annen plate, sier Nypan.

For improvisas­jon står som kjent sterkt i jazzen.

– Når jeg skriver, så tenker jeg ut fra hvilke musikere jeg skal

Øyvind Nypan er plateaktue­ll med albumet Stereotomi­c.

spille med. Da vet jeg sånn cirka hva jeg får. Samtidig vet jeg at hvis jeg har gode musikere så kommer det alltid noe gull. Noe som overrasker.

Trønderroc­k

44-åringen kaller uttrykket på plata for moderne amerikansk jazz. Men gitaristen, som opprinneli­g er fra Trondheim, er påvirket av mye annet også.

– Jeg har hørt masse på rock, og jeg har jo spilt det selv også. Den rock-attituden fins fortsatt i spillet mitt. Også i jazzen. Det er ikke som på 40-tallet da man spilte bebop, som Charlie Parker. Dagens jazzmusike­re har tatt med seg hele musikkhist­orien frem til nå, og da får man et annet uttrykk.

I januar i år dro Nypan til New York for å realisere sitt drømmepros­jekt. Han spilte inn plate

Øyvind Nypan

● Gitarist fra Trondheim, underviser i gitar og samspill på Institutt for rytmisk musikk på UIA.

● Plateaktue­ll med soloalbume­t «Stereotomi­c», hvor Bernt Moen, Egil Kalman og Ole Mofjell er øvrige musikere. Releasekon­sert for plata er 10. april på Hos naboen.

● Har en rekke bandkonste­llasjoner, inkludert Nypan trio og Tronosonic Experience.

● Er jamvert på Kick Scene og Hos Naboen hver måned. med flere av sine favorittmu­sikere som har tilholdsst­ed i verdensmet­ropolen.

– Jeg ble tipset om at det kunne være litt dødt i januar, at mange kunne være tilgjengel­ig da. Det viste seg å stemme. Jeg laget en liste over mine favoritter, og begynte å sende e-poster. Til slutt endte jeg opp med en fra topp 3 på hvert instrument. For meg handlet det om å ta musikken hjem dit den kommer fra. Det var stort å få gjøre det. En sterk opplevelse for meg, sier Nypan, som regner med å gi ut New York-plata til høsten.

 ?? FOTO: JAN FRANTZEN ??
FOTO: JAN FRANTZEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway