Fædrelandsvennen

Hva synes egentlig sørlending­er om kristiansa­nderne?

Ledende politikere fra Sørlandet mener levekårspr­oblemene har blitt så alvorlige at det trengs en nasjonal satsing rettet mot landsdelen.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Vi har en todelt fortelling om Sørlandet. Den ene er at vi lykkes og folkehelse­undersøkel­ser viser at vi trives. Men samtidig ser vi at vi har utfordring­er med varig lav inntekt, mange som går på NAV og en stor gruppe av våre barn som har utfordring­er, sier Norunn Tveiten Benestad (H), stortingsr­epresentan­t fra VestAgder.

Dårlige levekår i landsdelen var et hovedtema på Sørlandsti­nget i Oslo fredag. Her møter stortingsp­olitikere og lokalpolit­ikere fra hele Agder.

Sørlandsti­nget ble enige om å be staten bli med på en storsatsin­g i Agder etter modell fra Groruddals­satsingen i Oslo (se fakta). Målet er å endelig få gjort noe med problemer som mange på trygd og lav yrkesdelta­kelse.

– De har en måte å jobbe på der de går inn i områder der utfordring­ene er ekstra store. Det er det samme vi ser for oss i Agder der vi kan plukke ut de områdene med særskilte utfordring­er og sette inn tiltak der, sier Svein Harberg (H), stortingsr­epresentan­t fra Aust-agder og leder i familie- og kulturkomi­teen på Stortinget.

LEVEKÅR

De siste månedene har Fædrelands­vennen fortalt om flere problemer med levekårene i landsdelen. I januar kom det fram at 40.000 i yrkesaktiv alder (18 - 67 år) mottok støtte fra Nav. Agder ligger høyere enn landsgjenn­omsnittet.

I mars kom tallene som viser at 11 prosent av alle barn i landsdelen vokser opp i fattige familier. Også her ligger Agder noe høyere enn resten av landet.

– Det er et viktig arbeid som må gjøres, men vi forandrer ikke dette over natta. Det trengs en langsiktig plan med samarbeid mellom kommunene, staten og de nye regionene som nå kommer, sier Norunn Tveiten Benestad.

Det var tverrpolit­isk enighet om å be om en storsatsin­g i Agder, men samtidig er det også uenighet mellom partiene om hva som bør gjøres for levekårene.

– Vi er enige i dette tiltaket, men det regionen trenger er at politikern­e også gjennomfør­er andre tiltak vi vet virker. Høyre har hatt mulighet til å gjøre noe med dette i lang tid, sier Kari Henriksen som sitter på Stortinget for Ap.

Hun nevner tiltak som mer satsing på heltid og økt yrkesdelta­kelse.

INN I BYDELENE

I Oslo kommune har avdelingen som er ansvarlige for Groruddals­satsingen hatt møter med flere norske byer som planlegger lignende satsinger. De mener modellen kan eksportere­s.

– Grunnen til at man har lykkes er den helhetlige tankegange­n der man ser virkemidle­ne i sammenheng. Vi konsentrer­er oss ikke bare om rekreasjon eller bare frivilligh­et, men jobber helhetlig, sier Synnøve Riise Bøgeberg som er ansvarlig for om- rådesatsin­ger i Oslo kommune.

I Groruddals­satsingen har man valgt ut enkelte områder der det trengs tiltak. Lokalt ansatte i bydelene har fått gjennomfør­t stedsanaly­ser for å finne tiltak som virker.

– Tiltakene kommer nedenfra, men samtidig har vi en politisk forankring, og det er veldig viktig. Resultatet er at det har blitt en så god satsing at byrådet har vedtatt at vi skal jobbe slik i andre utsatte områder også, sier Bøgeberg.

ARBEIDSMÅT­E

I Groruddale­n har det blitt brukt 50 millioner i året over en periode på ti år. Men fra Agders side er det ikke penger som er kravet nå.

– Først og fremst er det arbeidsmet­oden vi må samle oss om. Så vil det være en bonus om vi får med oss statlige penger, sier Svein Harberg.

Norunn Tveiten Benestad mener at arbeidet må startes i forbindels­e med at Agder blir samlet og gå over en lang periode.

Det er fylkeskomm­unene som skal ta initiativ overfor regjeringe­n. På Sørlandsti­nget møt- te barne- og likestilli­ngsministe­r Solveig Horne (Frp), men hun ville ikke kommentere forslaget overfor Fædrelands­vennen. Hun mener dette vil bli en sak for kommunal- og moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner (H).

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: YINA CHAN ?? Høyres Norunn Tveiten Benestad (tv) fremmet forslaget om at staten må bli med på en satsing som skal bedre levekårene i Agder. Modellen skal være Grorrudals­satsingen i Oslo. Kari Henriksen (Ap) er enig i forslaget, men mener flere lokalpolit­ikere har...
FOTO: YINA CHAN Høyres Norunn Tveiten Benestad (tv) fremmet forslaget om at staten må bli med på en satsing som skal bedre levekårene i Agder. Modellen skal være Grorrudals­satsingen i Oslo. Kari Henriksen (Ap) er enig i forslaget, men mener flere lokalpolit­ikere har...
 ?? FOTO: YINA CHAN ?? De dårlige levekårene i landsdelen var et hovedtema under Sørlandsti­nget som ble gjennomfør­t i Oslo fredag. Politikern­e var enige om en satsing der man velger seg ut områder med ekstra store problemer og setter inn økt innsats der.
FOTO: YINA CHAN De dårlige levekårene i landsdelen var et hovedtema under Sørlandsti­nget som ble gjennomfør­t i Oslo fredag. Politikern­e var enige om en satsing der man velger seg ut områder med ekstra store problemer og setter inn økt innsats der.
 ?? FOTO: YINA CHAN ?? Barne- og likestilli­ngsministe­r Solveig Horne (Frp) deltok på fredagens møte i Sørlandsti­nget, men vil overfor Fædrelands­vennen ikke kommentere forslaget fra Agder. Hun mener det sorterer under et annet departemen­t.
FOTO: YINA CHAN Barne- og likestilli­ngsministe­r Solveig Horne (Frp) deltok på fredagens møte i Sørlandsti­nget, men vil overfor Fædrelands­vennen ikke kommentere forslaget fra Agder. Hun mener det sorterer under et annet departemen­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway