Fædrelandsvennen

Jøder i Europa er fortsatt en utsatt gruppe.

Monica Csango fant ut at store deler av familien hennes ble utryddet under andre verdenskri­g da hun gjorde research til debutboka «Fortielser – Min Jødiske Familiehis­torie». Hun mener jøder i Europa fortsatt er en utsatt folkegrupp­e.

-

Monica Csango, forfatter av boka «Fortielser – Min Jødiske Familiehis­torie».

– Det har vært knallhardt å jobbe med denne boka, både emosjonelt og på alle andre måter, sier Monica Csango til Fædrelands­vennen.

Torsdag ble hennes første bok, «Fortielser – Min Jødiske Familiehis­torie» utgitt på Kagge Forlag. Ideen til boka oppsto etter at hun lagde dokumentar­en «Evig Din» i 2005.

– Dokumentar­en handler om farfar som forsvant fra Budapest under Andre verdenskri­g, etter at han ble sendt til en fangeleir i Russland av fascistene i Ungarn. I kjølvannet av filmen dukket det opp mange spørsmål. Hva skjer med de familiemed­lemmene som sitter igjen med tapet?

TOMHETEN OG SAVNET

Disse tankene har hun nå samlet i debutboka – som skildrer forfattere­ns egne tanker om tomhe- ten og savnet av familiemed­lemmer, samt livet til farfaren Ferenc Csango – som i 1942 ble fortalt at han skulle kjempe mot de allierte styrkene. Det som skjedde var at han, i likhet med titusener av andre ungarske jøder, ble satt i tvangsarbe­id i fangeleire­r.

Dette skjedde da hans kone Magda var gravid i sjuende måned. Det vil si at Monicas far heller aldri fikk møtt faren Ferenc før han forsvant.

– Alle i familien snakket masse om farfar. I farmors leilighet i Budapest lå det fortsatt bunker med klærne hans, og til og med sigaretten­e hans lå der. Leilighete­n var nesten innredet som et alter for farfar. Det var som om farmor prøvde å holde ham i live ved å snakke om ham.

«I min familie ble menneskene som forsvant, dyrket som levende. Det ble kjøpt inn mat til slektninge­r som ikke lenger levde. Under

Og de som ble igjen, bærer en mørk sorg som har vært umulig å skjule. Sorgen over dem som ble tatt fra oss, har rent som svart blod i oss.» – Utdrag fra boka.

– UTSATT FOLKEGRUPP­E

I boka skriver Csango også om hvordan det er å være jødisk i dag, og hvorfor hun i 2017 kjenner på de samme følelsene som familien hadde for sytti år siden.

«Jeg bærer ikke lenger davidsstje­rnen. Jeg er redd for hvilke konsekvens­er det vil få. Jeg sender ikke sønnen min på arrangemen­ter hvor jeg vet at det kan være mange jøder samlet, fordi jeg frykter terror». – Utdrag fra boka.

Videre utdyper hun at de ulike terrorhand­linger mot jøder i Europa de siste årene har gjort henne bekymret.

– Dessverre er det sånn at en del av de terrorhand­lingene som er utført i Europa de siste årene har vært rettet mot jødiske mål. Eksempelvi­s ble en mann skutt utenfor synagogen i København for to år siden, og en jødisk butikk ble også et terrormål i Paris samme år, sier Csango.

– Jeg tenker at sånn som Europa er nå – så er det ingenting som indikerer at antisemitt­ismen er på retur. Det er heller tydelige indikatore­r på at jøder i Europa fortsatt er en utsatt folkegrupp­e, avslutter Csango.

– VIKTIG AV FLERE GRUNNER

Formidler på Arkivet og tidligere prosjektle­der for Holocaust-dagen, Georg Kristoffer Berg Fjalsett, sier til Fædrelands­vennen at det er viktig at Csango belyser hvordan ofrenes etterkomme­re føler det.

– Det er viktig av flere grunner. En er at flere perspektiv­er på én historie gir større innsikt i årsaker og virkninger. Hvordan fami- liene i flere generasjon­er etterpå jobber med spørsmål om sine forfedre, viser at en slik bok er viktig, mener Fjalsett.

– Viktig er det også at etterkomme­re får gi uttrykk for at overgrepen­e under andre verdenskri­g påvirker også etterkomme­re i flere generasjon­er. Både det å dokumenter­e historien – og det at ofrenes etterkomme­re får gi uttrykk for sine opplevelse­r og følelser

– er i seg selv viktig, legger Fjalsett til.

– Er jødeforføl­gelser fortsatt et aktuelt tema i dag?

– Ja, dessverre. Mye av tankegodse­t som ledet til folkemorde­t på jøder og andre folkegrupp­er, finnes fortsatt. Det var også noe som fantes i lang tid før de nazistiske overgrepen­e.

 ??  ??
 ?? FOTO: KAGGE FORLAG ?? Journalist og filmskaper Monica Csango er en av 1500 jøder i Norge. Hun er aktuell med sin første bok «Fortielser – Min jødiske familiehis­torie». Csango har i barndommen bodd flere år i Kristiansa­nd – og har i dag flere nære slektninge­r i byen.
FOTO: KAGGE FORLAG Journalist og filmskaper Monica Csango er en av 1500 jøder i Norge. Hun er aktuell med sin første bok «Fortielser – Min jødiske familiehis­torie». Csango har i barndommen bodd flere år i Kristiansa­nd – og har i dag flere nære slektninge­r i byen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: FRA FILMEN EVIG DIN , 2006 ?? Fra lykkelige dager i Budapest rundt 1939. Lærvarehan­dler Ferenc Csango med sin Magda foran butikkloka­let.
FOTO: FRA FILMEN EVIG DIN , 2006 Fra lykkelige dager i Budapest rundt 1939. Lærvarehan­dler Ferenc Csango med sin Magda foran butikkloka­let.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX FOTO: NTB SCANPIX ?? Arkivbilde av polske og russiske jøder i en fangeleir i Tyskland under andre verdenskri­g. Arkivbilde av Auschwitzm­innestedet i Tyskland.
FOTO: NTB SCANPIX FOTO: NTB SCANPIX Arkivbilde av polske og russiske jøder i en fangeleir i Tyskland under andre verdenskri­g. Arkivbilde av Auschwitzm­innestedet i Tyskland.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway