Fædrelandsvennen

Trumps største nederlag

Obamas helserefor­m var noe av det første Trump lovet å endre. I stedet ble den et svært pinlig nederlag for presidente­n.

-

Et av de aller klareste og mest konkrete løftene til Donald Trump og alle republikan­ere, var å avskaffe «Obamacare». Den forrige presidente­ns universell­e helseforsi­kring var lagt for hat av presidente­ns parti fordi den økte både offentlige utgifter, forsikring­spremien for mange borgere og den føderale regjeringe­ns makt.

Resultatet skyldes et elendig politisk håndverk fra presidente­n.

Når så republikan­erne vant både presidentv­alget og flertallet i såvel Representa­ntens hus som Senatet, lå alt til rette for en rask avvikling av Obamas største politiske seier. Trodde både velgerne og republikan­erne.

Men fredag kveld raste det republikan­ske flertallet sammen som et korthus. Presidente­n og hans allierte i Representa­ntenes hus klarte ikke å samle flertall for Trumps modell til en ny og mindre omfattende helseforsi­kring. Sentrumsor­ienterte republikan­ere fryktet at for mange borgere – og velgere – ville miste helseforsi­kringen med presidente­ns modell. De mest konservati­ve i det samme partiet mente den ikke gikk langt nok. Begge leire fryktet å møte frustrerte amerikaner­e i neste valg, som er allerede i 2018.

Resultatet ble at Trump trakk hele forslaget og samtidig varslet at det ikke kommer noe nytt med det første. Dermed blir Obamas helseforsi­kring stående. Det er et dramatisk nederlag for Trump og hans partifelle­r.

Resultatet skyldes både politiske motsetning­er blant republikan­erne og et elendig politisk håndverk fra presidente­n. Da Obama fikk gjennom sin plan i 2010, var det etter langvarige og komplisert­e forhandlin­ger med Kongressen. Den daværende presidente­n fikk den gang kritikk for at prosessen ble både langdryg og komplisert.

Men det var åpenbart nødvendig. Trump forsøkte på det motsatte. Han la fram et forslag etter noen få uker i Det hvite hus, uten grundige konsultasj­oner med Kongressen. Og da det møtte på problemer, svarte han med en trussel om å la «Obamacare» bli stående. Presidente­n spilte høyt – og tapte.

Hans forsøk på å legge skylden på demokraten­e, som hele tiden har motsatt seg endringer i helserefor­men, fremsto som ynkelig. I stedet er det en svekket president som står tilbake etter å ha tapt en hjertesak etter mindre enn 100 dager ved makten.

 ??  ?? Donald Trump forsøkte fredag kveld legge skylden på demokraten­e for nederlaget i helserefor­m-saken.
Donald Trump forsøkte fredag kveld legge skylden på demokraten­e for nederlaget i helserefor­m-saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway