Fædrelandsvennen

Mannen med pågangsmot­et

Han hadde en sjelden stå på-vilje. Sam Eyde kastet seg ut i det ene foretaket etter det andre. Ikke rart han ble kåret til det 20. århundrets gründer i Norge. I fjor var det 150 år siden han ble født.

- JOSTEIN BLOKHUS

–Sam Eyde var en mann med store kunnskaper. Og han var flink til å hente inn folk med fagkunnska­p og som hadde tro på det han la fram. Eyde satte i gang nye prosjekter og hadde store vyer. Mye penger - og mye sto på spill – hele tiden!

Dette sier Helle Urfjell Lofstad, bestyrer på Eydehavn Muséet i Arendal. Vi sitter i et hyggelig kjøkken i en av arbeiderbo­ligene som ble bygget på stedet som bærer Eydes navn. Entusiaste­r bak muséet har samlet sammen alt fra bord og stoler til tallerkene­r og kaffekvern­er for å føre leilighete­n tilbake til den gang den lille «byen» var ny, i 1913.

Den gamle skipsbyggi­ngsbygda het egentlig Nes. Og det var noe symbolsk over at innvielsen av Eydehavn 12. juli 1913 skjedde som en stabelavlø­pning. Sam Eydes kone nummer to, Elly, sto i hvit kjole og kastet champagnef­lasken mot Nitridens bassengmur og ønsket stedet hell og lykke.

Året før hadde markert starten på to viktige selskaper. 12. mars 1912 ble A/S Arendal Smelteverk stiftet, med norske og tyske eiere. Verket skulle produsere slipestoff­ene silisiumka­rbid og kunstig korund. Og 20. august var turen kommet til stiftelse av Det Norske Nitridakti­eselskab – «Nitriden» - med franske og norske interesser.

Da Eydehavn fikk sitt navn i strålende sommervær i 1913, var det store Bøylefoss kraftverk foreløpig bygget ut for 20.000 hestekreft­er. Smelteverk­et kunne begynne produksjon­en, mens «Nitriden» hang litt etter. Uansett ble stedet innviet under store festlighet­er. To dampbåter førte 400 gjester fra Arendal ut Tromøysund­et til det flaggsmykk­ede Arendal Smelteverk.

Livet er fullt av tilfeldigh­eter. Og det var på nippet at Sam Eyde ikke ville ha vært til stede på «dåpen» i det hele tatt. Som den betydelige mann han var, hadde han blitt invitert med på jomfruture­n til «Titanic» året før. Som kjent fikk den et ublidt møte med et isfjell.

Sam Eyde var blitt forsinket i Paris og dro i stedet over med «Mauretania». Ombord fikk han høre om tragedien, og på turen over Atlanteren la han en plan for patruljeri­ngs-og varslingst­jeneste med tanke på de livsfarlig­e isfjellene. Han møtte selv opp til høringene etter forliset og presen- terte planene, som visstnok skal ha vært medvirkend­e til den seinere opprettels­en av US Coast Guard!

MIDT I STORBORGER­SKAPET

Sam – egentlig Samuel - Eyde var ikke ukjent med det maritime. Han var født i Arendal i 1866, i seilskuten­es storhetsti­d. Det berømte krakket lå ennå 20 år fram i tid. Fra hjemmet ved Malmbrygga, midt i byens sentrum, var det mastetoppe­r å se så langt øyet rakk.

Faren, som også het Samuel, var skipsreder, og moren, Elina Christine Amalie Stephansen, var fra en av byens rikeste familier. Unge Sam vokste opp i et solid storborger­skap.

– Faren var tysk konsul, og de hadde stadig tyske marinesold­ater og andre på besøk. Unge Sam ble vant til å frekventer­e mennesker som snakket tysk, og han ble en del av høyborgers­kapet. Dette ga ham stor selvsikker­het. I tillegg var moren opptatt av å lære ham hvordan han skulle oppføre seg blant det øvre sjikt i samfunnet. Dette skulle seinere gi ham mange kontakter, sier Helle Urfjell Lofstad.

Men ennå fikk han være barn en stund. Han bygget sin egen lille gymnastikk­sal i bakgården der han hadde ulike turnappara­ter han hadde laget selv.

En av hans store interesser var fugler. Han hadde både kanarifugl­er, dompaper og sisiker i samlingen – alle levende! Riktig livlig ble det på rommet da han en jul fikk inn et grantre og fuglene fikk fly fritt omkring.

Det var nærmest forutbeste­mt av Sams liv skulle ha noe med sjøen å gjøre. Men nei, han hadde andre planer. Etter en periode som kadett på Krigsskole­n gikk turen til Tyskland. På Technische Hochschule i Berlin ble han diplominge­niør innen bygningsfa­g. Han ble i sju år i landet der han var med på utforminge­n av jernbanest­asjoner og havneanleg­g. I 1898 dro han til Kristiania og startet sitt eget ingeniørko­ntor.

Eyde var interesser­t i norske vannfall. Han allierte seg med pengesterk­e svensker, brødrene Knut og Marcus Wallenberg og deres investerin­gsbank. Resultatet var kjøp av Vamma i Glomma og Rjukanfoss­en.

DET VIKTIGE MØTET

Så – 13. februar 1903 – skjedde det: Ett av de viktigste treff over et middagsbor­d som har funnet sted i Norge.

– Det ble et skjellsett­ende møte da han traff fysikkprof­essor Kristian Birkeland under en middag. Det Sam Eyde trengte for å produsere salpeter, kunstig gjødsel, var mye energi. Da sa Birkeland: «Det kan jeg gi deg!» sier Urfjell Lofstad.

Sammen pønsket de ut lysbue- eller Birkeland-eyde-metoden, der man bandt nitrogenet i luften og på den måten kunne lage salpetersy­re og produsere kunstgjøds­el. Nå skjedde alt fort. I 1904 ble Elektrokje­misk – Elkem – dannet med norske og svenske penger, og i 1905 var det tid for Norsk Hydro med fransk, svensk og noe norsk kapital.

– Sam Eyde var i utlandet og hentet inn kapital. Det var kapitaltør­ke i Norge. Etter krakket i Arendal i 1886 og Kristiania i 1899 var folk tilbakehol­dne. Men i utlandet var de ivrige på å investere, sier Urfjell Lofstad. Og legger til:

MED VENNINNER På SI

– Han hadde en voldsom kreativite­t. Hans første kone, svenske Anna Ulrikka Mörner, sa at han var «ovanligt foretaksam och livlig». De første årene var alt fryd og gammen mellom de to. Men etter hvert distansert­e han seg fra henne og barna. Og hadde

to forhold på si. Kona tilga ham den første gangen, men fant at forholdene hans verken var kortvarige eller flyktige. De to ble skilt i 1911, og så giftet han seg ganske fort med sin elskerinne Elly. Det var Elly, skuespille­ren Elida Simonsen, som svingte champagnef­lasken på Eydehavn i 1913.

– Hadde Sam Eyde noen tanker rundt arbeiderne­s velferd og at de skulle bo greit i Eydehavn?

– Absolutt! Nå lå det nok i konsesjons­vilkårene, og det var bedriftene som bygget boligene. Men ut fra erfaringen­e fra Rjukan og Notodden så han at dette var viktig. Både Arendal Smelteverk og Nitriden var høyteknolo­giske bedrifter. Den kompetanse­n de ansatte fikk, ville bedriftene beholde, sier bestyreren på Eydehavnmu­séet.

Resultatet var at mange familier ble i disse boligene i generasjon­er. Begge bedriftene bygde arbeiderbo­liger med høy standard. Her fikk beboerne leilighete­r med strøm til belysning, rennende, kaldt vann og vannkloset­t i kjelleren. Noe som slett ikke var en selvfølge den gang.

BLE SKJØVET UT

Selv om Sam Eyde var vant til å ferdes i de øvre sosiale lag, var han også opptatt av sine arbeidere. På Radio Rjukans nettsider leser vi at han var en streng sjef som forlangte høy arbeidsmor­al. Men han var også lyttende og rettsindig, rundhåndet og generøs. Samtidig var han ikke redd for å ta æren for ting.

I 1908 var det storstreik på Rjukan. Den varte i tre måneder, og frontene var steile. Men Sam Eyde valgte å melde Norsk Hydro ut av Norsk Arbeidsgiv­erforening slik at Hydro kunne gi sine arbeidere den minstelønn­en de krevde, på fem kroner dagen.

– Hjertebarn­a hans var Rjukan og Notodden, og han oppholdt seg lite her på Eydehavn. Sam Eyde var stadig på farten og satte i gang nye prosjekter. Han engasjerte seg på så mange fronter at han kom i konflikt med sine egne bedrifter. Han startet selskaper som kunne bli en form for konkurrent­er. Samtidig var han ikke glad i papirarbei­d. Styret i Norsk Hydro krevde en tilstedevæ­relse som han ikke klarte å oppfylle, fordi han var videre i tankegange­n, forteller Urfjell Lofstad.

Sam Eyde ble skjøvet mer og mer ut. I 1916 forlot han direktørst­olen i Elektrokje­misk. I 1917 ble han avsatt som generaldir­ektør i Norsk Hydro. Det ble en slags styrt avgang. Utad var det han selv som trådte ut, men innad ble han avsatt.

Det vokste en mistenksom­het rundt ham. Var avgjørelse­ne hans for bedriftene­s ve og vel eller egen vinning? Uansett var han ennå noen år med i styret i Norsk Hydro og opptrådte som redningsma­nn, trolig tre ganger. Blant annet var han villig til å gå vekk fra lysbuemeto­den og over til den billigere Haber-bosch-metoden.

FIKK KJEMPEFALL­SKJERM

Sam Eyde fikk en kjempefall­skjerm da han sluttet som generaldir­ektør i Norsk Hydro. For pengene kjøpte han Sem hovedgård i Vestfold og førte det fram til et mønsterbru­k. Et par år satt han på Stortinget for Høyre. Vintrene tilbrakte han og familien på Rivieraen, i en elegant villa ved Cap d’antibes. Her skrev han sitt forsvarsve­rk, en stor selvbiogra­fi.

Og Eydehavn? Jo, her vokste det opp et samfunn med Folkets Hus, stor 1. maifeiring, kinolokale, mange foreninger og et rikt religiøst liv. I mange år var Eydehavn et samfunn for seg selv, med alt fra meieri til baker.

Nitriden la ned i 1975. Nå holder AS Nymo til der. Arendal Smelteverk, nå en del av Saint Gobain-konsernet, har fortsatt virksomhet, men sterkt redusert.

Eydehavn er blitt mer og mer som en vanlig utkant til Arendal. De lokale tilbudene er borte, sist forsvant banken. Nå er Coop-en enslig svale igjen av butikkene. Men en forandring er kanskje på vei.

– Arendal kommune har flyttet havneområd­et sitt ut hit, og vi håper at dette vil skape ny virksomhet etter hvert, sier Urfjell Lofstad.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JOSTEIN BLOKHUS ?? Eydehavn Muséet ble opprettet i 1982 i en av de gamle arbeidergå­rdene fra 1913. Ved hjelp av Riksantikv­aren kom man fram til de opprinneli­ge fargene på veggene, og møbler og gjenstande­r ble samlet inn. Her har bestyrer Helle Urfjell Lofstad satt seg godt til rette på det hyggelige kjøkkenet – med innlagt kaldt vann og vedkomfyr.
FOTO: JOSTEIN BLOKHUS Eydehavn Muséet ble opprettet i 1982 i en av de gamle arbeidergå­rdene fra 1913. Ved hjelp av Riksantikv­aren kom man fram til de opprinneli­ge fargene på veggene, og møbler og gjenstande­r ble samlet inn. Her har bestyrer Helle Urfjell Lofstad satt seg godt til rette på det hyggelige kjøkkenet – med innlagt kaldt vann og vedkomfyr.
 ??  ?? «Industriar­beideren» av Svein Tore Kleppan ble avduket i 1983.
«Industriar­beideren» av Svein Tore Kleppan ble avduket i 1983.
 ??  ?? Det var vanlig med arvede møbler, her er nok stuemøbler og skjenk fra 1880-eller 90-årene. Mange stuer sto «på stas», andre ble leid ut til ungkarer som jobbet på fabrikkene. Eydehavn hadde den verste trangboddh­eten i Arendals-regionen til opp på 1960-tallet.
Det var vanlig med arvede møbler, her er nok stuemøbler og skjenk fra 1880-eller 90-årene. Mange stuer sto «på stas», andre ble leid ut til ungkarer som jobbet på fabrikkene. Eydehavn hadde den verste trangboddh­eten i Arendals-regionen til opp på 1960-tallet.
 ??  ?? Utenfor de smårutete vinduene ser vi noen av de andre murgårdene som ble reist i Eydehavn rundt 1913. Det var opprinneli­g to eller fire leilighete­r i hvert bygg, nå er flere slått sammen.
Utenfor de smårutete vinduene ser vi noen av de andre murgårdene som ble reist i Eydehavn rundt 1913. Det var opprinneli­g to eller fire leilighete­r i hvert bygg, nå er flere slått sammen.
 ??  ?? Museumsven­nene har klart å samle en imponerend­e mengde husgeråd, fra skåler og vekter til kakeformer og melkespann.
Museumsven­nene har klart å samle en imponerend­e mengde husgeråd, fra skåler og vekter til kakeformer og melkespann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway