Fædrelandsvennen

Vil sette rekord

- KJETIL REITE

Stor interesse for Norge i utlandet får ferjeselsk­apene til å satse på rekordseso­ng i år. Fjord Line satser på å nå 250.000 passasjere­r.

Rederiet starter årets seilinger fra Kristiansa­nd 7. april. Sist gang de startet så tidlig, var i 2008.

– Legoland åpner 1. april i år og påska kommer sent. Vi regner med at mange vil velge å legge påskeferie­n til Danmark i stedet for å dra på påskefjell­et, sier Rickard Ternblom, konsernsje­f i Fjord Line.

Mandag lå Fjord Cat til kai i Kristiansa­nd for å bli gjort klar for en ny sesong. Det er kun i sommerhalv­året Fjord Line seiler mellom Kristiansa­nd og Hirtshals.

Fjord Line gikk med et lite overskudd i 2016 og endte på 5,6 millioner før skatt. Selskapet oppgir ikke inntektene for de enkelte strekninge­ne, kun antall passasjere­r. Over Skagerrak var det i fjor 241.000 passasjere­r som reiste med Fjord Line.

Det er en god del under konkurrent­en. Til sammenlign­ingen hadde Color Line like i overkant av en million passasjere­r i fjor.

– Mitt personlige mål er at vi skal øke til 250.000 passasjere­r i løpet av sesongen, sier Ternblom.

Ifølge selskapet har det utenlandsk­e markedet styrket seg. Det er en viktig grunn til at de regner med en ytterliger­e økning over Skagerrak i år.

– Norge står sterkt som destinasjo­n og vår utenlandsb­ooking har økt kraftig. Det ser vi både i Tyskland og Holland, sier Ternblom.

Det reiste i fjor 1.283.879 passasjere­r med ferjene fra Kristiansa­nd. Det har gitt Kristiansa­nd inntekter på 33 millioner i form av havneavgif­ter viser tall fra Kristiansa­nd havn. Da er også inntekter fra biler og lastebiler inkludert.

Color Line går ikke ut med sine tall for 2016 før senere denne uka.

– I det utenlandsk­e markedet hadde vi en historisk rekord i 2016 og vi regner med å øke i forhold til det. Det jobbes godt i norsk reiseliv, valutaen er gunstig og det er mye spennende å se for en akseptabel pris. Vi har også gode kampanjer internasjo­nalt, sier Helge Otto Mathiesen, direktør for kommunikas­jon og samfunnsko­ntakt i Color Line.

Selv om ferjeselsk­apene er optimistis­ke, har antall reisende fra Kristiansa­nd likevel holdt seg nokså stabilt de siste årene. I 2013 var antall passasjere­r oppe i 1.317.137 passasjere­r, 34.000 flere enn i fjor.

Det er tiende året Fjord Cat seiler over Skagerrak. Den startet seilingene i 2006 under navnet Master Cat, men var ikke i trafikk i 2009 på grunn av en konflikt med Kristiansa­nd havn. Havnas krav om helårstraf­ikk endte med rettssaker og var også medvirkend­e til at Fjord Line droppet planene om to nye ferjer som skulle seile fra Kristiansa­nd.

Disse havnet i stedet i Langesund.

Fjord Line har ingen konkrete planer om helsårstra­fikk fra Krsitiansa­nd de kommende år, opplyser Rickard Ternblom.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Fjord Line satser på å nå 250.000 passasjere­r denne sesongen.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Fjord Line satser på å nå 250.000 passasjere­r denne sesongen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway