Fædrelandsvennen

Hun har 800 innvandrer­e på fastlegeli­sten. I tillegg behandler hun papirløse flyktninge­r – helt gratis.

Leger som møter papirløse flyktninge­r i sitt arbeid, er svært kritiske til myndighete­ne. Pasientene hjelper de gratis. Som lege sier min grunnlegge­nde etikk meg at jeg skal forsøke å hjelpe det mennesket som står foran meg. BIRGIT LIE

- TEKST: tarjei.leer-salvesen@fvn.no TARJEI LEER-SALVESEN

– Jeg kan ikke se en pasient med store utfordring­er, og la være å hjelpe hvis jeg har mulighet. Men vi burde ha et mer permanent tilbud i regi av det offentlige, sier lege Ulrikke Røed-fauske.

På Bystranda legesenter jobber Ulrikke Røed-fauske som fastlege.

Kontoret hennes skiller seg ut som spesielt internasjo­nalt, ved at omtrent 800 av pasientene på fastlegeli­sten hennes er innvandrer­e. Det skyldes at hun overtok fastlegeli­sten til Flyktninge­helsetjene­sten og har også hatt en avtale med Nav om at kvoteflykt­ninger kan komme til henne frem til de får tildelt noen på mer fast basis.

Men i tillegg til pasientene på fastlegeli­sten hennes, kommer det en del henvendels­er fra pasienter som ikke har lov til å ha norsk fastlege. Hun har ikke tid til alle.

– Jeg tar inn 10-20 av de papirløse pasientene hvert år. Det blir en del konsultasj­oner, for denne gruppen har en del utfordring­er, sier Røed-fauske.

UTENFOR

«Papirløs» er et begrep som brukes på mange måter. Fædrelands­vennen mener med dette personer som ikke har lovlig opphold i Norge. Det kan være personer som har fått endelig avslag på asylsøknad og oversittet utreisefri­sten, eller personer som rett og slett ikke har registrert seg hos myndighete­ne i det hele tatt.

De papirløse er per definisjon på utsiden av det lovlig arbeidsmar­kedet, og er henvist til å leve på almisser, jobbe svart eller skaffe inntekter via kriminalit­et.

De er også på siden av boligmarke­det og det ordinære helsetilbu­det, med unntak for akutthjelp som alle kan få via legevakten.

«SNEVER» FASTLEGEOR­DNING

– En gravid kvinne har heldigvis krav på hjelp når fødselen kommer. Men når en kvinne lever på siden av det offisielle systemet og er gravid, da kan det være viktig å få hjelp med kontroller underveis.

Ulrikke Røed-fauske mener det er flere enn man tror som ikke har krav på fastlege og betegner fastlegeor­dningen som «snever».

– Det virker kanskje ikke sånn for nordmenn flest. Men tenk over det: Både rumenerne som tigger i Markens og svenskene som jobber på Ikea har den samme utfordring­en. Hvis de blir syke, har de ikke fastleger å gå til. Potensielt belaster de legevakten med tilstander som ikke burde behandles der. På legevakten møter de ikke samme lege hver gang. Det gir dårlig oppfølging av pasienten og lengre ventetid på legevakten enn nødvendig. Legevakt er ment for akutte tilstander.

JOBBER GRATIS

– Hvordan er det med betaling fra disse pasientene?

– Jeg kan ikke ta betalt fra pasienter jeg vet ikke kan gjøre opp for seg. Og jeg synes det er galt å kreve betaling for svangerska­psoppfølgi­ng. Det er en tjeneste som skal være gratis, sier RøedFauske.

Blant pasientene hennes er en afrikansk kvinne som var offer for traffickin­g i Kristiansa­nd.

– Jeg er lege. Jeg kan ikke se en pasient med store utfordring­er, og la være å hjelpe hvis jeg har mulighet. Jeg har ikke noe problem med å hjelpe papirløse flyktninge­r som har behov for det, når de trenger det. Men vi burde ha et mer permanent tilbud i regi av det offentlige, sier hun.

KRITISK TIL REGJERINGE­N

Ulrikke Røed-fauske er ikke den eneste legen i Kristiansa­nd som har vært i kontakt med papirløse pasienter. På sykehuset treffer vi Birgit Lie, som er sterkt kritisk til regjeringe­ns politikk på området:

– Som lege sier min grunnlegge­nde etikk meg at jeg skal forsøke å hjelpe det mennesket som står foran meg. Jeg skal behandle når jeg kan, uten å fokusere for mye på hva slags status pasienten har i byråkratie­ts system ellers. Nå har vi en politisk ledelse i landet som på en måte legitimere­r at vi av og til ikke foretar oss noe.

Birgit Lie er avdelingsl­eder og overlege ved Spesialise­rt poliklinik­k for psykosomat­ikk og traumer på Sørlandet Sykehus.

Hun var med å bygge opp Flyktninge­helsetjene­sten i Kristiansa­nd da den startet i 1988, og etablerte Psykososia­lt team for flyktninge­r i 1998.I dag sitter hun i Helsedirek­toratets nasjonale Fagrådet for migrasjons­helse – SOHEMI.

MANGLER TILBUD

Kristiansa­nd har ikke noe tilbud som ligner Helsesente­ret for papirløse i Oslo.

– Hvor skal denne gruppen gå for å få hjelp?

– For helt akutte tilfeller er det hjelp å få på Legevakta og hos Ambulant akutteam i psykiatri- en. Problemet er alle de andre alvorlige tilstanden­e som ikke får status som akutte. Det er uløst, og denne gruppen trenger hjelp med mye.

Birgit Lie har selv gitt behandling til noen pasienter som ikke har lovlig opphold i Norge. – Hvordan foregår det?

– Det skjer ikke så ofte her hos meg, som ikke jobber i førstelinj­en. I møte med en pasient, er min rolle som lege og ikke noe annet. Hvis jeg har mulighet til å hjelpe en pasient, så skal jeg gjøre det. Det er en utfordring når en undersøkel­se medfører utgifter, da må det dekkes inn av noen.

I praksis vil leger som hjelper papirløse flyktninge­r måtte jobbe gratis. Det finnes ingen formaliser­t ordning for det helsetilbu­det til denne gruppen som går utenpå det som ligger i regelverke­t (se faktaboks).

– Det opprører meg. Akutthjelp skal alle fortsatt få. Men det er mange alvorlige tilstander som bør behandles hos lengevente­nde, som vi vet vil gi kroniske problemer og mye lidelse hvis man ikke gjør noe, sier Birgit Lie.

«LETTE OFRE»

Hun er dypt bekymret for de unge afghanerne på mottakene nå. De fleste av dem blir tvangsretu­rnert til Afghanista­n straks de fyller 18 år, og alderstest­ene norske myndighete­r er faglig omstridte.

Regionalt ressurssen­ter om vold, traumatisk stress og selvmordsf­orebygging (RVTS) mottar rapporter om uro, vold, selvskadin­g og rømninger fra denne gruppen. En del av dem er på avveie, og ikke alle har forlatt landet.

– I den grad de får lov å bli, har de behov for å få reparert skaden vi har påført dem ved å behandle dem sånn som vi gjør. Når de sitter og venter, og hvis de går «under jorden», er de lette ofre både for kriminelle og ekstremist­er, som vil bruke dem til sine for- mål. Samfunnet vårt fører en veldig risikabel politikk her, sier Birgit Lie.

MØRKETALL

– Det er ikke lett å anslå hvor mange personer denne gruppen utgjør her i distriktet. Det er det som kjennetegn­er begrepet «mørketall», sier Jan Vidar Ødegaard, leder for utlendings­seksjonen i Agder Politidist­rikt.

Han forteller at politiet de siste årene har hatt et sterkt fokus på å finne personer uten lovlig opphold for å returnere disse til hjemland.

– Dette er et viktig virkemidde­l som ledd i å forebygge og bekjempe kriminalit­et.

Politiets ferskeste eksempel er fra kontrollen av massasjest­udioene i Kristiansa­nd forrige uke. En borger av Thailand med opphold i Italia fikk et forelegg på 25.000 kroner, utvisnings­vedtak og innreisefo­rbud i Norge de neste fem årene.

Personer uten lovlig opphold er et begrep som omfatter alle utenlandsk­e statsborge­re uten oppholds rett eller oppholdsti­llatelse, uavhengig av hva som eventuelt har vært grunnlaget for å komme til landet. De har en felles utfordring i at de står utenfor samfunnet og har dermed ikke de samfunnsre­ttigheter og plikter som borgere med lovlig opphold har.

– Hvis man har søkt asyl i Norge, får man tilbud om å bo på mottak. Men hvis man forsvinner fra mottak etter et avslag, antar man de har reist ut og blir de meldt ut av systemet. Da bortfaller stønaden fra myndighete­ne. Om de da likevel oppholder seg i landet og har gått «under jorda», er det er gruppe vi selvsagt ønsker å ha oversikt over, sier Ødegaard.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Ulrikke Røed-fauske er fastlege på Bystranda Legesenter
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Ulrikke Røed-fauske er fastlege på Bystranda Legesenter
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Birgit Lie er avdelingsl­eder og overlege ved Spesialise­rt poliklinik­k for psykosomat­ikk og traumer på Sørlandet Sykehus.
FOTO: JACOB BUCHARD Birgit Lie er avdelingsl­eder og overlege ved Spesialise­rt poliklinik­k for psykosomat­ikk og traumer på Sørlandet Sykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway