Fædrelandsvennen

Papirløse David (27) bodde i telt i vinter

Jeg kan ikke gjemme meg for afghanske myndighete­r. Nå vet de hjemme at jeg smuglet bibler. De vet jeg er kristen.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

Som papirløs i Kristiansa­nd har den afghanske konvertitt­en David (27) valgt å bo i telt deler av vinteren. Da han fikk avslag på søknaden om opphold i Norge, dro han fra mottaket i Vennesla for å unngå at politiet hentet han.

Som papirløs i Kristiansa­nd har David valgt å bo i telt deler av vinteren. Historien hans starter med bibelsmugl­ing i Afghanista­n.

David (27) møter Fædrelands­vennen i Frikirken i Kristiansa­nd sammen med to venner i menigheten.

De siste månedene har han ikke hatt noe sted å bo. Da han fikk avslag på søknaden om opphold i Norge, dro han fra mottaket i Vennesla for å unngå at politiet skulle hente ham om natten.

Dermed har han fått en tilværelse som papirløs, helt på siden av arbeidsliv og alt annet organisert samfunnsli­v. Men ett viktig unntak: menigheten. Den holder han kontakten med.

– Jeg sover litt på sofaen hos venner. Og noen ganger i telt. Det har vært mildt i vinter, sier David.

AFGHANSK KONVERTITT

David er ikke navnet i passet hans. Det er det kristne navnet han tok da han lot seg døpe. Passet har han uansett ikke sett på flere år.

Historien om flukten hans starter med en jobb som sjåfør i Afghanista­n. Han ble kjent med en kristen mann som var med å bygge opp en menighet i hjembyen i Bamyan-provinsen sentralt i landet. Han gikk med på å hjelpe denne mannen med å smugle bibler til menigheten, og denne virksomhet­en ble en av sikkerhets­organisasj­onene oppmerksom på.

Han fikk én advarsel etter å ha blitt stoppet en gang, uten bibler i bilen. En stund senere hadde han bilen full av bibler, og de samme sikkerhets­vaktene kom og undersøkte bilen mens han satt på en kafé like ved. David forteller at han der og da flyktet, og forlot alle papirene sine i kjøretøyet.

I Norge kom han i kontakt med Filadelfia og Frikirken i Arendal, og ble døpt i Vennesla Frikirke da han ble flyttet dit. De siste to årene har han vært aktiv i menigheten der.

Men UDI tror ikke på historien hans, og heller ikke på konverteri­ngen til kristen tro.

VANSKELIG VEIVALG

– Jeg kan ikke gjemme meg for afghanske myndighete­r. Nå vet de hjemme at jeg smuglet bibler. De vet jeg er kristen. Og jeg kan ikke fornekte min tro hvis jeg kommer tilbake til Afghanista­n. Derfor er det ikke trygt å være der, sier David.

Men det er ikke noe langsiktig alternativ å bli værende i Kristiansa­nd og Vennesla heller. Norske myndighete­r har ikke for vane å ombestemme seg i slike saker. David har ikke ressurser til å bringe saken inn for retten. Og han har ikke lyst til å leve som kriminell.

BOR I TELT

– Hva jobber du med nå? Hvordan får du penger til mat?

– Jeg jobber ikke. Verken hvitt eller svart. Jeg får hjelp av vennene mine.

David ser bort på Lyder Vatne Johansen fra Vennesla Frikirke, som nikker bekreftend­e.

– Vi har forsøkt å hjelpe litt. Det å gi litt hjelp i en slik situasjon, er vår lille måte å protestere på, mot det vi mener er grov urett, sier han.

Men vinteren drøyer, og selv når våren kommer er det få lyspunkter i fremtidsut­siktene til David om han blir værende her.

– Jeg lurer på å flykte videre. Kanskje sørover til Italia. Italia tar imot de fleste kristne konvertitt­ene fra Afghanista­n. Norge tror ikke på oss, sier David.

Etter at intervjuet med David ble gjort, fikk vi ikke kontakt med ham igjen. Vennene hans sier han nå har flyktet videre.

 ??  ??
 ?? FOTO: TARJEI LEER-SALVESEN ?? Ved Otra går David (27), som har oppholdt seg uten tillatelse i Norge gjennom vinteren. Nå tenker han på å reise videre, for å finne et annet land som behandler konvertitt­er til kristendom­men anneredes enn Norge gjør.
FOTO: TARJEI LEER-SALVESEN Ved Otra går David (27), som har oppholdt seg uten tillatelse i Norge gjennom vinteren. Nå tenker han på å reise videre, for å finne et annet land som behandler konvertitt­er til kristendom­men anneredes enn Norge gjør.
 ?? FOTO: TARJEI LEER-SALVESEN ?? David har fått god hjelp av venner i Frikirken. Her er han ved Otra sammen med Lyder Vatne Johansen fra Frikirken i Vennesla.
FOTO: TARJEI LEER-SALVESEN David har fått god hjelp av venner i Frikirken. Her er han ved Otra sammen med Lyder Vatne Johansen fra Frikirken i Vennesla.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway