Fædrelandsvennen

Har ventet i fem måneder

Gerd Try Gundersen (95)

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Gerd Try Gundersen (95) i Vennesla er utrygg. Nå har hun ventet fem måneder på en lysalarm slik at hun kan se når telefonen ringer eller brannalarm­en går.

– Det er litt fortvilet. Det er så mange telefoner jeg går glipp av, og så er det litt utrygt at jeg ikke hører brannalarm­en hvis den går, sier den spreke 95-åringen.

VENTET FEM MÅNEDER

Hun greier alt selv, fra husvask til middagslag­ing. Men hørselen er ikke god. I sin gamle leilighet hadde Gerd Try Gundersen en lysalarm som blinket når det ringte i telefonen, ringte på døra eller brannalarm­en gikk.

Hun hadde også et vibrerende teppe i senga som varslet om de samme tingene når hun sov.

1. november flyttet hun inn i leilighet i borettslag­et i Venneslagå­rden, med nærhet til kommunens omsorgstje­nester (hjemmesyke­pleie i kjelleren). Siden kommunens syn- og hørselskon­sulent var syk, måtte hun vente på å få hjelp til å installere alar- mene i sin nye bopel.

Nå har hun ventet i fem måneder. Sønnen Torstein Try er fortvilet, og synes det er trist at han må gå til pressen i et siste forsøk på å få noen til å hjelpe. Han mener den lille jobben burde vært gjort for lenge siden.

TV UTEN LYD

– Når hun ikke tar telefonen, blir man engstelig. Vi har kjørt opp fra byen noen ganger. Jeg synes synd på mamma. Hun skrur ned lyden på fjernsynet og ser bare bildene i tilfelle noen ringer på døra eller i telefonen. Hun elsker en god prat med familie og venner, sier han.

Familien har forsøkt det meste, men i kommunen er beskjeden at det ikke settes inn vikar for hørselskon­sulenten og at det kreves spesialkom­petanse for å montere utstyr fra hjelpemidd­elsentrale­n.

Dette bekreftes av syn- og hørselskon­sulenten som nylig så smått begynte å jobbe igjen. Utover det ønsker hun ikke å kommentere saken.

 ??  ??
 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? Gerd Try Gundersen (95) har ventet fem måneder på en alarm slik at hun oppdager brann og telefon.
FOTO: ODD INGE ULEBERG Gerd Try Gundersen (95) har ventet fem måneder på en alarm slik at hun oppdager brann og telefon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway