Fædrelandsvennen

Humla suser på Gimle

- TEKST: LARS HOLLERUD lars.hollerud@fvn.no -

De har 68.000 krokuser å utforske, humlene som har funnet parken rundt Gimle gård.

Konstituer­t direktør Torill Gjelsvik synes mennesker bør gjøre det samme.

I disse dager er krokusene på sitt aller vakreste. Som vevd inn i et gedigent, fargerikt teppe har hver og én åpnet seg, som for å si at jeg er den aller vakreste.

– Og aller vakrest er de når sola fremkaller åpning.

Sier Torill Gjelsvik, vel vitende om at et par dagers smak av nesten sommer var forbigåend­e i denne omgang. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe:

– Det betyr bare at krokusene får lengre levetid, kanskje helt til påske, sier hun som følger aller best med på etterkomme­re fra de 45 tusen krokusknol­lene som gravd ned i 1996 og de 23.000 som kom til i 2014.

Ifølge planteleks­ikon dør hver knoll etter blomstring. Men før den dør, har den sikret seg etterkomme­re ved at nye knoller vokser over.

Alle Gimles knoller ble gravd ned på dugnad, med påfølgende støle rygger hos så vel ansatte som naturmusee­ts vennefore- ning som gjorde alt på dugnad.

Totalt 70 arter er plantet ut av planten, som tilhører sverdlilje­familien og som opprinneli­g stammer fra områder i Balkan, Hellas og Tyrkia.

PS: Visste du at safran, verdens dyreste krydder, stammer fra krokusarte­n crocus sativus, og at 100.000 safranblom­ster trengs for å skaffe ett kilo safran?

 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Humlene som fant krokusene på Gimle slipper å kjempe om godsakene.
FOTO: LARS HOLLERUD Humlene som fant krokusene på Gimle slipper å kjempe om godsakene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway