Fædrelandsvennen

Islamsk Råd ansatte nikabkledd kvinne

Islamsk Råd har ansatt en kvinne som bærer det ansiktsdek­kende sløret nikab til å drive kommunikas­jonsarbeid. – Ytterst uklokt, sier kulturmini­steren.

- NTB

Ansettelse­n av administra­sjonskonsu­lenten Leyla Hasic (32) i Islamsk Råd Norge (IRN), kommer etter at Kulturdepa­rtementet bevilget nesten en halv million kroner for å hjelpe organisasj­onen i arbeidet med å styrke dialogen med storsamfun­net og samholdet muslimer imellom, ifølge Klassekamp­en.

Nå er kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland (H) redd IRN heller bidrar til å øke avstandene.

Hasic har markert seg i samfunnsde­batten som en sterk forsvarer av det heldekkend­e ansiktsslø­ret. Helleland mener «mange i Norge», også mange muslimer, ser på plagget som fremmed, og at det skaper større avstand snarere enn å redusere den.

KOMMUNIKAS­JONSARBEID

Ifølge stillingsb­eskrivelse­n skal oppgavene til Hasic være kommunikas­jonsarbeid, søknadsskr­iving og It-drift. Hasic vil ikke kommentere ansettelse­n overfor avisen, men viser til generalsek­retær Mehtab Afsar i IRN.

– Hva et menneske har i hodet er viktigere enn det de har på hodet, sier Afsar til Klassekamp­en. Han mener ansettelse­n viser at IRN har en åpen holdning.

BROBYGGER

Islamsk Råd Norge skal være muslimenes felles interesseo­rganisasjo­n i Norge og bidra til dialog med og brobygging til storsamfun­net. Statsråd Helleland er derfor skuffet over ansettelse­n av en Irn-representa­nt som bærer nikab som en konsekvens av pengene hun bevilget.

– Tror IRN dette bidrar til å være en bedre brobygger og dialogpart­ner med andre tros- og livssynssa­mfunn? Jeg mener dette er ytterst uklokt og provoseren­de. Islamsk Råd skal bidra til å skape større forståelse og redusere avstander, sier statsråden til NTB.

Hun understrek­er at innvending­ene hennes ikke knytter seg til Hasic’ kvalifikas­joner for stillingen hun er ansatt i.

– Islamsk Råd Norge fikk midler til denne stillingen fordi jeg mente de burde bli bedre til å ivareta sin rolle som brobygger. Jeg er redd dette er med på å skape større avstand, sier Helleland.

FIKK 484.000 KRONER

Også IRN ønsket å bli flinkere til å ivareta oppgavene som paraplyorg­anisasjon og fremme samhold blant muslimer og deres tilhørighe­t til det norske samfunnet. Derfor bevilget regjeringe­n 484.000 kroner i økt driftstils­kudd slik at organisasj­onen kunne styrke staben med én ansatt.

I et brev som NTB har en kopi av, der departemen­tet midlertidi­g holder tilbake økningen, blir det understrek­et flere steder at de økonomiske tilskudden­e til IRN gis under forutsetni­ng av at organisasj­onen skal «fremme samhold blant muslimer og tilhørighe­t til det norske samfunnet».

TYDELIG SIGNAL

– Religionsf­riheten står veldig sterkt i Norge. Det skal veldig mye til for meg som kulturmini­ster å ytre meg om organisasj­oner som Islamsk Råd, men nå velger jeg å komme med et tydelig signal, sier Helleland.

Regjeringe­n startet i fjor høst arbeidet med å forby heldekkend­e ansiktspla­gg på norske skoler, høyskoler og universite­ter. Ap, Venstre, SV, Frp, KRF og Senterpart­iet har i Stortinget i høst støttet forbud i skolen – og et forbud kan være på plass i løpet av året.

 ?? FOTO: SKJERMDUMP FRA NRK TV ?? Nikabkledd­e Leyla Hasic har blitt ansatt i Islamsk Råd Norge. Det har skapt reaksjoner.
FOTO: SKJERMDUMP FRA NRK TV Nikabkledd­e Leyla Hasic har blitt ansatt i Islamsk Råd Norge. Det har skapt reaksjoner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway