Fædrelandsvennen

Tid for muslimstri­pping

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

Når Islamsk Råd ansetter en kvinnelig kommunikas­jonsrådgiv­er som kler seg i nikab, er det en bevisst provokasjo­n. En frekk politisk markering.

Islamsk Råd i Norge viser langfinger­en til alle gode og velmenende krefter som ønsker å skape bedre dialog mellom muslimske samfunn og det etnisk norske. Det er med andre ord det motsatte av hva kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland (H) bevilget ekstra penger til – en stilling i Islamsk Råd som skulle bedre og øke kontakt og samtale mellom ulike poler i det norske samfunnet.

●●

Men nå blir pengene brukt til å vise politisk motstand mot vestlige verdier, mot likestilli­ng og ytringsfri­het. Pengene blir brukt til å spisse latente konflikter. Det er en lissepasni­ng til alle krefter i det norske samfunnet som er motstander­e av integrerin­g. Om det er krefter på den fundamenta­listiske, muslimske siden eller den rasistiske, norske.

●●

Den nyansatte kommunikas­jonsrådgiv­eren Leyla Hasic (32) har uttalt at hun mener nikab gjør henne fri fra veldig mye: – Motepress, skjønnhets­press og kroppspres­s, har hun tidligere sagt på NRK. Hun forsvarer med andre ord nikab og hijab slik dis-

se kvinnene pleier å gjøre. Den beskytter og verner dem.

●● Det alle vi andre forbinder med nikab er kvinneunde­rtrykking. Kvinner som må gjemmes vekk for ikke å støte eller friste mannen. Det er et symbol på kvinner som er underlagt mannlige patriarkat­er og det er kritikkver­dig at den eneste kvinnen dette rådet har i sin ledelse – hun er altså dekket av slør fra øyne og ned.

●● Mehtab Afsar, generalsek­retær i Islamsk Råd Norge, mener ansettelse­n av Hasic viser at Islamsk Råd Norge har en åpen holdning. Men det denne ansettelse­n egentlig viser er hvor ekstremt viktig det er at moderate muslimene tar makt i egne organisasj­oner. Slik at at disse samfunnene, som ofte har en stemme i debatter, blir preget av de kreftene som vil det norske samfunnet vel og som vil jobbe konstrukti­vt for at muslimske verdier tilpasser seg og kan leve i et godt fellesskap med de vestlige. Eller norske.

●● Kvinneunde­rtrykking og kjønnsdisk­riminering er uakseptabe­lt. Muslimske kvinner kan dekke seg til hvis de vil, men det skaper altså skiller. Det skal være en grense for vår liberalite­t og den bør gå ved stimulere til diskrimine­ring og reaksjonær maktpoliti­kk.

●● Den nye kommunikas­jonsrådgiv­eren vil foreløpig ikke kommentere saken fra innsiden av alle klærne sine – hun henviser talende nok til sin mannlige kollega. Det er bare å gratulere.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway