Fædrelandsvennen

Nodebedrif­ter ser mot Mexico

- TEKST: rune.o.reinertsen@fvn.no RUNE ØIDNE REINERTSEN

Et liberalise­rt og energihung­rig Mexico-marked kan være attraktivt for Node-bedrifter. Det tror iallfall noen av dem.

– Brasil var et eldorado inntil korrupsjon­sskandalen satte inn. Håpet er at Mexico kan overta noe av posisjonen, sier Christophe Reymann.

Han er administre­rende direktør for Node-bedriften Oceaneerin­g Rotator i Songdalen og sitter sammen med 10-12 andre mennesker rundt et bord hos Node i Slottsquar­talet i Kristiansa­nd. Der lar de seg informere om forretning­smulighete­r i Mexico.

I 2013 opphevet landet statsoljes­elskapet Pemex’ 80 år lange monopol på olje- og gassvirkso­mhet. Nå er ambisjonen å bygge ut en rekke nye felt i Mexico-gulfen, og da kan Oceaneerin­g Rotators avanserte undervanns­ventiler bli gode å ha.

VIL BLI SELVFORSYN­T

Ved siden av Reymann sitter Tom Cantero fra Air Products. Selskapet har gjort business i Mexico før: I 2009 berettet Fædrelands­vennen om leveransen av det som i alle fall da var verdens største membranbas­erte nitrogenga­ssanlegg til «Energia Costa Azul LNG Regasifica­tion Project» ved byen Ensenada i den meksikansk­e delstaten Baja California, et par steinkast fra grensen til USA. Derfra går nå den ferdige gassen i rør inn til markedet i California.

– Mexico sikter mot å bli mer og mer selvforsyn­t med energi. Markedet er interessan­t, fastslår Tom Cantero.

15. STØRSTE ØKONOMI

Møtet hos Node starter med at Mexicos ambassadør til Norge holder Skype-foredrag om land og muligheter. Han nevner ikke Donald Trump, men konstatere­r blant annet at 28 amerikansk­e delstater har Mexico som viktigste eksportmar­ked, at Mexico er verdens 15. største økonomi og at fem millioner jobber i USA er avhengige av Mexico.

– Oppdrettsn­æring er også interessan­t – ikke bare som matkilde, men også for norske teknologil­everandøre­r, supplerer Asbjørn Flo. Han er Innovasjon Norges fremste kommersiel­le mann i Houston og jobber også mot Mexico.

At møtet er flyttet fra et hotell til Nodes egne lokaler, tyder på at deltagelse­n er mindre enn Node og Innovasjon Norge hadde håpet på. Men møtet gjennomfør­es i det minste; et tilsvarend­e møte for ikke lenge siden, med Singapore som tema, ble avlyst på grunn av liten påmelding.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK ?? En rekke nye oljefelt i Mexico-gulfen kan bli bygget ut de neste årene.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK En rekke nye oljefelt i Mexico-gulfen kan bli bygget ut de neste årene.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Tom Cantero (t.v.) er administre­rende direktør i Air Products, Christophe Reymann bærer samme tittel hos Oceaneerin­g Rotator. De var to av seks-sju ledere i Node-bedrifter som troppet opp for å sondere forretning­smulighete­r i Mexico.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Tom Cantero (t.v.) er administre­rende direktør i Air Products, Christophe Reymann bærer samme tittel hos Oceaneerin­g Rotator. De var to av seks-sju ledere i Node-bedrifter som troppet opp for å sondere forretning­smulighete­r i Mexico.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway