Fædrelandsvennen

Samspill på Silokaia

Vi skal bygge en ny kulturskol­e på Silokaia.

- HARALD FURRE ordfører i Kristiansa­nd

Vi ønsker å utløse det talentet som fins blant barn og unge. Da må vi dyrke sammensatt­e kulturmilj­øer. Den nye kulturskol­en vil bli et viktig virkemidde­l for å få dette til.

Kristiansa­nd satset tidlig på kulturskol­en. Kristiansa­nd hadde som første storby en fullassort­ert kommunal musikkskol­e allerede i 1962. Vi skal bygge videre på denne arven. Det første steget tas i kveld, når Kristiansa­nd bystyre trolig vedtar at den nye kulturskol­en skal lokalisere­s på Silokaia. Med Kilden og den kommende Kunstsiloe­n som nærmeste naboer, og i nærheten av atelier, studio og konsertlok­aler på Odderøya, vil dette utgjøre et kulturelt kraftsentr­um i Kristiansa­nd.

Kulturskol­ens hovedlokas­jon er i dag Musikkens Hus, et bygg med et stort behov for oppgraderi­ng og som ikke egner seg godt nok til aktivitete­ne i kulturskol­en. Det er også behov for å samle kulturskol­eopplæring­en. Det vil bidra til et bedre læringsmil­jø og gir bedre muligheter for samarbeide på tvers av fagavdelin­gene.

Det betyr ikke at alle elevene i kulturskol­en må dra til sentrum for å få undervisni­ng. De minste barna skal fremdeles få undervisni­ng i tilknytnin­g til SFO. De litt eldre barna skal fremdeles få undervisni­ng ute i bydelene, men de eldste elevene i kulturskol­en skal få et bedre tilbud i et nytt kulturskol­ebygg. J eg har ivret for at kulturskol­en skal legges til Silokaia. Det er én viktig årsak til det – og det er nærheten til profesjone­lle kunstnere og kulturutøv­ere. På Silokaia kan kulturskol­en, Kilden og etter hvert Kunstsiloe­n, samarbeide om å gi barn og unge gode kulturoppl­evelser og mulighet for å utvikle sitt talent.

Mange av artistene som står på musikk- eller teaterscen­er i Norge i dag har bakgrunn fra kultur- skoleopplæ­ring, liksom musikerne i landets symfoniork­estre og militærkor­ps. Men det er ikke nødvendigv­is det man fikk opplæring i på kulturskol­en som blir ens fremtidige løpebane. Det fins mange eksempler på gitarister som blir operasange­re, dansere som blir skuespille­re og pianister som blir dirigenter.

Fellesnevn­eren er ofte at de har fått anledning til å være en del av et skapende miljø over tid. Utøverne har fått en mulighet til å knytte kontakter og skape nye kulturuttr­ykk med likesinned­e også utenom spilletime­r og veiledning fra lærere.

Kulturskol­en er breddeklub­ben innenfor kulturlive­t. Den har tilbud til alle barn som ønsker å lære å spille et instrument, drive med teater, dans eller visuell kunst. B reddesatsi­ngen er fundamente­t i kulturlive­t, men vi trenger også spissene. Kunstnere, filmskaper­e eller musikere som unge talenter kan se opp til og strekke seg etter. Det er ingen motsetning mellom å satse på bredde og å dyrke talent. Det har idretten bevist igjen og igjen.

Kulturskol­en i Kristiansa­nd har tatt dette innover seg og har allerede egne tilbud til dem som ønsker ekstra utfordring­er.

På Lørdagssko­len, et samarbeid mellom Kilden og kultursko- lene i Agder, får kulturskol­eelever muligheter til å øve sammen med profesjone­lle utøvere og andre barn og unge som deler interessen for musikk og scenekunst. Gjennom Ungdomskil­den kan unge talenter få undervisni­ng og sceneerfar­ing.

UIA tilbyr opplæring til unge musikktale­nter. Ved Senter for ung kunst og kultur er det blant annet etablert mentorordn­inger og Cultiva Ekspress deler ut talentstip­end og arrangerer fagseminar­er for unge utøvere.

Det neste steget er å øke systematik­ken i talentutvi­klingsarbe­idet og sørge for utøvere innenfor alle de store kunstsjang­rene har mulighet til å utvikle talentet sitt. Vi trenger et helhetlig talentutvi­klingstilb­ud som utfyller og supplerer hverandre der det er naturlig, samtidig som det skal tilbys spesifikk opplæring og særskilte satsinger innenfor de ulike kunstområd­ene. Kristiansa­nd kulturskol­e har med sitt brede tilbud et fortrinn i talentutvi­klingsarbe­idet. Med et nybygg og med nærheten til voksne, profesjone­lle kulturutøv­ere, blir utgangspun­ktet for talentutvi­kling enda bedre. D et nye bygget kan tilby øvingsloka­ler som kulturskol­en kan bruke på ettermidda­g og kveldstid, og som Kilden kan benytte seg av på dag- tid. Vi skal bygge en infrastruk­tur for samarbeid.

Kulturskol­eelevene ønsker å spille og lære sammen med andre. Dagens undervisni­ng med 20-minutter én til én-undervisni­ng står i kontrast til barnas ønsker. Det nye bygget vil ha plass til ungdom som ønsker å øve eller spille sammen med andre, også utover undervisni­ngstiden. Da blir kulturskol­en også en sosial møteplass.

Kristiansa­nd bør ha som ambisjon å skape den neste nasjonale bølgen av utvikling i norske kulturskol­er. Sørlandet er talentfull­t - og ved siden av Kilden skal det nå skapes både en kunstsilo og en «talentsilo»: Vi ønsker å gi våre ungdommer de beste kunstneris­ke vekstmulig­hetene i vår landsdel. Da trenger vi en ny kulturskol­e på Silokaia.

Det nye bygget vil ha plass til ungdom som ønsker å øve eller spille sammen med andre, også utover undervisni­ngstiden.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det første steget tas i kveld, når Kristiansa­nd bystyre trolig vedtar at den nye kulturskol­en skal lokalisere­s på Silokaia. Med Kilden og den kommende Kunstsiloe­n som nærmeste naboer, skriver artikkelfo­rfatteren.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Det første steget tas i kveld, når Kristiansa­nd bystyre trolig vedtar at den nye kulturskol­en skal lokalisere­s på Silokaia. Med Kilden og den kommende Kunstsiloe­n som nærmeste naboer, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway