Fædrelandsvennen

Norge trenger borgerlig samarbeid

- PER M. MATHISEN

Stortingsr­epresentan­t for KRF Hans Fredrik Grøvan mener fortsatt at et borgerlig regjerings­alternativ uten Frp og uten flertall i Stortinget er et troverdig alternativ. Han om det.

●● Høyre, KRF og Venstre har ikke mulighet for å oppnå flertall uten Frp, og dermed anser undertegne­de dette alternativ­et som ikke troverdig. I tillegg så har Frp har et landsmøtev­edtak på at vi ikke støtter en regjering vi selv ikke er en del av. Derfor er det min vennlige oppfordrin­g til KRF, at det er lite hensiktsme­ssig å bruke tid på å fortelle om en regjering som de vet innerst inne aldri vil bli dannet eller være bærekrafti­g.

Jeg håper at KRF, Frp, Høyre og Venstre kan finne sammen etter valget og danne en forutsigba­r flertallsr­egjering, alternativ­et er en mindretall­sregjering med en avklart budsjettav­tale slik som nå.

Men la oss ta et tankeekspe­riment som ser på muligheten­e til Krfs alternativ. For at Høyre, KRF og Venstre skal danne regje- ring sammen må følgende skje: de må fremme mistillit til Erna Solbergs nåværende regjering og felle regjeringe­n. Når KRF da eventuelt har sørget for at regjeringe­n er felt, så må de samle Venstre og Høyre i et forsøk på å danne ny regjering uten Frp. Når de da kommer til Stortinget så er de helt avhengig av Frp eller Ap. Frp har avklart at det ikke er aktuelt å støtte en slik regjering, så det er opp til Arbeiderpa­rtiet å støtte en borgerlig regjering. Det er så utroverdig og lite fornuftig å i det hele tatt ta til ordet for en slik regjering, at det er å føre velgerne bak lyset når man hevder at en slik regjering kan dannes og vare i fire år.

Hans Fredrik Grøvan er blant de politikern­e med mest innflytels­e på Sørlandet. Jeg håper innstendig at han bruker sin innflytels­e til å legge til rette for en ikke-sosialisti­sk regjering, gjerne med både KRF og Frp. Det er forskjell mellom Frp og KRF, men det er mer som forener oss en som skiller oss. La oss jobbe sammen Grøvan for en Israel-vennlig regjering, med kristen formålspar­agraf i skolen. La oss jobbe sammen for at det opprettes og dannes flere kristne og private skoler, og la oss jobbe sammen for en samferdsel­spolitikk som bygger landet, og en helsepolit­ikk (At roboten ble stående i Arendal er en annen sak). I Bergen har milliardær­en Trond Mohn over mange år gitt flere hundre millioner av sin formue til medisinskt­eknisk utstyr til bl.a. Haukeland sykehus – uten betingelse­r.

I denne saken har velgjørere­n, Nicolai Tangen, fått plass i styret til SKMU! Derved har han fått formell innflytels­e over den offentlige kunstpolit­ikken på Sørlandet. Det er som om Trond Mohn som takk for sine gaver skulle få plass i styret for Haukeland sykehus, eller Ottersland styreplass i Sørlandet sykehus. En ganske absurd tanke.

SKMU har kun fått bruksrett til Tangens kunstsamli­ng, han står så vidt man forstår fortsatt formelt som eier. Det blir med andre ord ikke lett for noen i styret å motsi Tangen hvis han har sterke ønsker om veivalg for museet. Det har vi allerede fått demonstrer­t ved ansettelse­n av ny direktør.

Med denne saken har ledende politikere (Harald Furre & co.) og styret i SKMU ved lederen Jan Vincents Johannesse­n etter min mening demonstrer­t fullstendi­g mangel på etiske prinsipper i forhold til spekulativ finanskapi­tal og styring av offentlige fellesoppg­aver.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway