Fædrelandsvennen

Sørlending spiller i storfilm

Daniel Frikstad (27) fra Kristiansa­nd spiller sabotøren Gabriel Salvesen fra Farsund i den Harald Zwart-regisserte filmen «Den 12. Mann», som snart er ferdig innspilt.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Dette er uten tvil den største rollen jeg har fått, sier Randesunds­kuespiller­en Daniel Frikstad til Fædrelands­vennen.

«Den 12. Mann» omhandler den utrolige historien om krigshelte­n Jan Baalsrud, og hans flukt fra nazistene under andre verdenskri­g. Tolv motstandsm­enn gikk om bord i en fiskeskøyt­e på Shetland og krysset Nordsjøen for å kjempe mot nazistene. Etter at de ble forrådt av nordmenn, ble 11 av disse sabotørene tatt til fange og henrettet av tyskerne.

Det var kun Baalsrud som kom seg unna med livet i behold.

KRIGSHELTE­N FRA FARSUND

Frikstad spiller Gabriel Salvesen fra Farsund, som kjempet sammen med Jan Baalsrud og de andre sabotørene mot nazistene. I 1943 ble krigshelte­n fra Sørlandet henrettet av tyskere.

– Jeg har gjort mye research og lest meg opp på livet til Gabriel Salvesen. Jeg har også fått råd og historieti­ps fra hans slektninge­r, samt rådført meg med Tore Haug – forfattere­n bak boka «Jan Baalsrud. Og de som reddet ham», sier Frikstad.

– Hvordan har det vært å spille en ekte krigshelt fra Sørlandet?

– Det har rett og slett vært en stor ære.

Frikstad sier videre at crewet og skuespille­rne har filmet på flere ulike steder i Norge – hvor de faktiske hendelsene fant sted under andre verdenskri­g.

– Dette har gjort at det har vært lettere for meg å prøve å sette meg inn i hvordan de faktiske krigshelte­ne hadde det og situasjone­ne de opplevde. Vi har eksempelvi­s filmet i fangehulle­ne på Akershus Festning i Oslo, og filmet flere båtsekvens­er i fjordene i Tromsø hvor vi måtte plaske i vannet som holdt tre grader, sier Frikstad.

– Hvordan vil du oppsummere denne erfaringen?

– Det har vært en fantastisk prosess å jobbe med Gullestad og resten av både crewet og skue- spillerne som alle har vært dyktige og ydmyke.

– EN NASJONALSK­ATT

Regissør Harald Zwart beskriver den sanne historien om Baalsrud som en nasjonalsk­att.

– Historien om Jan Baalsrud er en nasjonalsk­att som har fulgt meg gjennom hele livet – en historie om utholdenhe­t og prøvelser, men også om håp og vennskap. Jeg er fascinert av styrken og motet til Baalsrud og de som hjalp ham, sier Harald Zwart i en pressemeld­ing.

– Han er en inspirasjo­n som kan få oss til å yte langt utover hva vi tror vi har krefter til, legger han til.

– STORE FORVENTNIN­GER

Kim Skarning Andersen, sjef for Kristiansa­nd kino, sier til Fædrelands­vennen at norske filmer om andre verdenskri­g har blitt en publikumsm­agnet på kinoer de siste årene. Eksempelvi­s var «Kongens Nei» den mest sette filmen i Kristiansa­nd i fjor.

– I Kristiansa­nd var det rundt 17.000 besøkende på ”Kongens Nei” i fjor, og dermed ble filmen også den mest besøkte i løpet av året. En viktig årsak til at denne type filmer får et høyt kinobesøk, er at de tiltrekker seg flere generasjon­er besøkende, og mange som ellers går sjeldent på kino. Ikke minst er det også knakende gode historier som fortelles.

– Tror du at «Den 12. Mann» har potensiale­t til å få like gode publikumst­all?

– Jeg har store forventnin­ger til ”Den 12. mann”, både med tanke på besøkstall og kvalitet. Jeg tror kanskje ikke vi når opp i tallene til ”Kongens Nei”, men det vil nok bli én av de mest sette filmene på kino i 2017. I tillegg er jeg spent på regien til Harald Zwart – som de siste årene har laget storslåtte produksjon­er i Hollywood. Den første teaseren fra ”Den 12. mann” lover i alle fall svært godt, mener Andersen.

 ?? FOTO: NORDISK FILM ?? Thomas Gullestad (t.v) i hovedrolle­n som Jan Baalsrud, og Randesund-skuespille­ren Daniel Frikstad som Gabriel Salvesen fra Farsund. Frikstad har tidligere medvirket i produksjon­er på Agder Teater, i Den Norske Opera og på Chatnoir.
FOTO: NORDISK FILM Thomas Gullestad (t.v) i hovedrolle­n som Jan Baalsrud, og Randesund-skuespille­ren Daniel Frikstad som Gabriel Salvesen fra Farsund. Frikstad har tidligere medvirket i produksjon­er på Agder Teater, i Den Norske Opera og på Chatnoir.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway