Fædrelandsvennen

Sørlandsku­nstner lager 28 verk til sykehus i Sveits

- KRISTIAN HOLE

Mette Stausland fra Kristiansa­nd er tildelt statens kunstnerst­ipend i sju år framover. Hennes hovedprosj­ekt i år blir å dekorere et sykehus i Sveits med 28 tegninger.

– Å få stipendet i sju år framover var en helt utrolig nyhet for meg, sier en storfornøy­d Mette Stausland, som vil motta 236.635 kroner årlig i kunststipe­nd i sju år.

Stausland og ektemannen Robert Wood bor og jobber som kunstnere i Hjørring i Danmark. Tidligere har hun bodd i Sveits i 30 år – hvor hun har etablert et stort nettverk med kunstnere og kuratorer.

Nylig ble hun headhuntet av den sveitsiske kuratoren Urs Albrecht til å dekorere 14 forskjelli­ge pasientrom på sykehuset Merian Iselin Spital i Basel.

– Det var helt vilt for meg å få dette oppdraget. Jeg ble veldig fornøyd, sier Stausland, og legger til at hun skal lage 14 par med tegninger til sykehuset.

– Hva blir den røde tråden i disse tegningene?

– Siden de skal henge på rommet til pasienter som kanskje ikke føler seg helt tipp topp, skal den røde tråden i tegningene være at verkene skal være lette å se på, ikke dystre og voldsomme. Jeg vil at pasientene skal bli ettertenks­omme når de ser tegningene, og oppdage noe nytt hver gang, sier Stausland, som er kjent for sin abstrakte stil.

Videre sier Stausland at det er snakk om et omfattende prosjekt.

– Det blir et stort prosjekt. Jeg kommer til å jobbe med prosjektet i rundt fem måneder. Tegningene vil bli av stort format, altså 70x60 centimeter.

890 kunstnere er tildelt statens kunstnerst­ipend i denne runden, og 17 av dem er fra Sørlandet. Utvalgsled­er Alfhild Skaardal sier i en pressemeld­ing at det var en omfattende prosess å velge ut de heldige.

– Komiteene har hatt en vanskelig oppgave. Når bare 12 prosent av søknadene innvilges, sier det seg selv at det påhviler både utvalget og komiteene et stort ansvar. Samtidig viser dette at det er stor bredde og aktivitet i det norske kunstlivet. Det er vår oppgave å sikre dette også for framtida, sier Skaardal.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Mette Stausland har et stort nettverk i Sveits, etter å ha bodd i landet i 30 år. Bildet er fra da hun sto for utsmykking­en av bydelsalen på Roligheden Gård.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Mette Stausland har et stort nettverk i Sveits, etter å ha bodd i landet i 30 år. Bildet er fra da hun sto for utsmykking­en av bydelsalen på Roligheden Gård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway