Fædrelandsvennen

På vakt.

- HÅKON BORGENVIK, sokneprest Flekkerøy

Luk 21-34-38

Jeg er midt i en lang reise for tiden. En reise jeg har gjort før. En reise jeg elsker. En reise gjennom et av de mektigste verkene i verdenslit­teraturen: Tolkiens «Ringenes Herre». En lang historie om et følge som er på reise med et oppdrag. I et barskt landskap og med fiender på alle kanter. Om de i det hele tatt kan unne seg litt nattesøvn, så er det viktig å sette ut vakt. For onde makter kan komme fra alle kanter og når de minst venter det.

Livet er en reise. En reise gjennom vakre sommerhage­r og kalde vinterland­skap, som Haldis Reigstad sier i et dikt. Fastetida er en reise. En slags ørkenvandr­ing gjennom et barskt landskap med påskefeste­n som målet der fremme. Enhver som er på reise, må hele tiden være på vakt. Kjører vi bil, så er alle sanser våkne, for å unngå å bli skadet eller volde skade. Det er farlig å sovne ved rattet.

«Vær på vakt og la ikke hjertet bli sløvet av rangel og drikk og dagliglive­ts bekymringe­r, så den dagen plutselig kommer over dere som en snare». Det er advarselen Jesus gav folket i Jerusalem den gangen, og som han gir oss i dag. «Våk hver tid og stund og be om å få kraft til å komme velberget fra alt det som skal hende.» Det er fastetidas gave og mulighet til oss. En sjanse til å dempe ned all den støyen vi hele tiden omgir oss med, alle bekymringe­r og fristelser vi kaster bort så mye tid på, og søke inn i stillheten. Der vi kan få kjenne at Gud er nær oss, i oss, rundt oss hele tiden. «Stillhet skaper tilstedevæ­relse» skriver Hilde Sanden-bjønnes. «Tilstedevæ­relsen i det som deles, er aktivt helende.» Stillheten lærer oss å lytte. Stillheten helbreder. Vårt forhold til vår Gud og vårt forhold til våre medmennesk­er. Stillheten lærer oss å være på vakt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway