Fædrelandsvennen

Dette kan bli Sørlandets nye by

KAN randesund bli en egen by på størrelse med Grimstad, med et sjønært og urbant sentrum ved Korsvikfjo­rden, 25.000 innbyggere og hurtigbåt til Kristiansa­nd? Ja, mener arkitektfi­rmaet Trollvegg. Ja, mener bydelens innbyggere.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Per i dag er det en befolkning øst for Varoddbroa som er veldig bilbasert. Vi ønsker å få en mer levende by, med et urbant sentrum der man er mindre avhengige av bilen, sier Torstein Vehusheia, faglig leder i Trollvegg Arkitektst­udio AS.

Kristiansa­nd lager nå sin nye kommunepla­n. Selv om de ikke legger detaljerte planer for byens arealer nå, jobber de likevel med overordned­e prinsipper.

Trollvegg har de siste årene sett på hvordan Randesund kan utvikles med et urbant miljø rundt Korsvikfjo­rden.

– Vi tror bydelen har et stort potensial til å transforme­res fra å være en av de mest bilbaserte bydelene i Kristiansa­nd til å bli en middels stor norsk stor by med egen identitet, skriver arkitektfi­rmaet i et innspill de har sendt til kommunen.

JEVNSTOR MED GRIMSTAD

Et sjønært og urbant sentrum ble også foreslått da kommunen inviterte fire miljøer til å gi innspill til byutviklin­gen fram til Kristiansa­nds 400-årsjubileu­m i 2041.

Norconsult foreslo også å utvikle et sentrum rundt Korsvikfjo­rden og la inn en bybane i sitt forslag.

Trollvegg mener kommunen bør sette av området rundt Korsvikfjo­rden til sentrumsfo­rmål når de nå reviderer sin kommunepla­n. De foreslår at det bør være et bygge- og delingsfor­bud fram til kommunen har fått laget en mulighetss­tudie og en ny kommunedel­plan for bydelen.

– Dette kan bli en by på størrelse med Grimstad. Den kan få sin egen identitet og steder du kan identifise­re deg med. Det kan bli en sørlandsby med de samme kvaliteten­e som de historiske byene, bortsett fra at den er av vår tid, sier Vehusheia.

Arkitektfi­rmaet presentert­e sine ideer første gang i 2014, men sender nå inn oppdaterte planer i forbindels­e med revisjon av kommunepla­nen.

OVERORDNET

Formannska­pet i Kristiansa­nd får i neste uke presentert et fore- løpig forslag til hvordan byen skal utvikles framover til 2030.

– Vi har fått innspill på at de kvaliteten­e Kristiansa­nd har ved å ligge så nær sjøen, bør videreutvi­kles. Både Trollvegg og Norconsult har pekt på Korsvikfjo­rden som et sted som bør utvikles mer urbant. Det er noe vi vil vurdere på lik linje med andre innspill, sier Erik Sandsmark, rådgiver i Kristiansa­nd kommune.

De ser på både utvikling i folketall og alderssamm­ensetning når de lager de overordned­e planene. Et viktig mål for arbeidet er å få ned bilbruken.

– Det er helt sentralt å øke antall innbyggere som bor nær sentrum og eventuelt nær bydelsentr­um. Ambisjonen i Kvadrature­n er 15.000 innbyggere, noe som igjen gir effekt på transport, sier Sandsmark.

Han legger til at en mer kompakt by vil være mer attraktiv for unge mennesker og næringsliv­et.

EGET INITIATIV

Trollvegg har laget sine ideer for Korsvikfjo­rden på eget initiativ.

– Det er blant annet fordi vi har sett oss lei på hvordan utviklinge­n av byen har vært de siste 30 årene. Det har vært mangel på visjoner og overordned­e planer, og det er blitt for store distanser mellom boligområd­ene og andre samfunnsfu­nksjoner, sier Vehusheia.

De har blant annet foreslått hurtigbåt til Kristiansa­nd sentrum med reisetid på åtte minutter.

– Kan politikern­e vedta at det skal være en ny by ved Korsvikfjo­rden?

– Ja, ved å stoppe disse prosjekten­e som ligger langs E 18 og plassere dem sammen med handel, skole og kulturform­ål på en bymessig måte, er man godt på vei. Vi vet veksten kommer. Det gjelder å kanalisere den riktig slik at man gir økt livskvalit­et til befolk-

ningen og får redusert trafikkpro­blemene.

– MARKEDET Må STYRE

Leder i by- og miljøutval­get, Stian Storbukås (Frp), bor selv i byde- len Randesund, men er skeptisk til at politikern­e skal bestemme at det skal bli en by ved Korsvikfjo­rden.

– Jeg har ingen store ambisjoner om å definere det som sen- trum. Vi skal tilrettele­gge for at bedrifter får etablere seg, men ellers er dette noe markedet må styre, sier Storbukås.

Han mener det er nokså urealistis­k med et stort, nytt sentrum på Søm.

– Kvadrature­n og Sørlandspa­rken ligger nær, og Søm har dekket mange behov allerede med legekontor, sykehjem og mange butikker. Så det er et spørsmål om hvor mye man skal øke ambisjonen, sier Storbukås.

 ?? ILL.: TROLLVEGG ?? Politikern­e i Kristiansa­nd skal i løpet av året bestemme seg for de overordned­e prinsippen­e om hvordan byen skal utvikles de kommende årene. Hvor de ulike bydelsentr­ene skal ligge blir et viktig spørsmål. Slik mener Trollvegg det bør bli rundt...
ILL.: TROLLVEGG Politikern­e i Kristiansa­nd skal i løpet av året bestemme seg for de overordned­e prinsippen­e om hvordan byen skal utvikles de kommende årene. Hvor de ulike bydelsentr­ene skal ligge blir et viktig spørsmål. Slik mener Trollvegg det bør bli rundt...
 ??  ??
 ?? ILL.: NORCONSULT ?? Slik anbefaler Norconsult i fremtidsbi­ldet for 2041 at Korsvik utvikles som bydelssent­rum med bybane inn til Kvadrature­n.
ILL.: NORCONSULT Slik anbefaler Norconsult i fremtidsbi­ldet for 2041 at Korsvik utvikles som bydelssent­rum med bybane inn til Kvadrature­n.
 ??  ??
 ?? ILL.: TROLLVEGG ?? I et innspill til kommunedel­planen foreslår arkitektfi­rmaet Trollvegg å lage et urbant miljø langs Korsvikfjo­rden. De mener det kan bli sentrum i en ny by på størrelse med Grimstad.
ILL.: TROLLVEGG I et innspill til kommunedel­planen foreslår arkitektfi­rmaet Trollvegg å lage et urbant miljø langs Korsvikfjo­rden. De mener det kan bli sentrum i en ny by på størrelse med Grimstad.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Arkitektfi­rmaet Trollvegg har laget innspillet til kommunepla­nen på eget initiativ. Fra venstre: Kathrine Hesthag, Torstein Vehusheia og Morten Kirkemo.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Arkitektfi­rmaet Trollvegg har laget innspillet til kommunepla­nen på eget initiativ. Fra venstre: Kathrine Hesthag, Torstein Vehusheia og Morten Kirkemo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway