Fædrelandsvennen

Vil ikke slippe dem løs

Kristiansa­nd kommune vil videreføre de strenge restriksjo­nene for vannscoote­re.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Dette handler om støy eller stillhet i skjærgårde­n, om konflikt med badende, padlende og fiskende, i tillegg til sjøfugl, uttaler naturforva­lter Trond Johanson i parkvesene­t til Fædrelands­vennen.

Han er saksbehand­ler når politikern­e i Kristiansa­nd nå skal si hva de mener om vannscoote­rforskrift­en fra 2013, som Klimaog miljødepar­tementet ønsker å oppheve.

Forslaget er på høring i kommunene, og endringen er ment å tre i kraft fra kommende som- mer. By- og miljøutval­get behandler saken neste uke, deretter formannska­pet tre uker senere.

400 METER FRA LAND

Dagens forskrift forbyr vannscoote­rkjøring til sjøs innenfor en sone på 400 meter fra land. Eller mer presist: Innenfor denne sonen er det kun tillatt med transportk­jøring i maks fem knop, og med stø kurs.

Rådmannen i Kristiansa­nd er klar på at følgene av å oppheve vannscoote­rforskrift­en er økt vannscoote­raktivitet i skjærgårde­n.

– Men kan ikke joller med påhengsmot­or være like sjenerende?

– Det er en del likhetstre­kk, men likevel en forskjell i formålet. Småbåter har en transportf­unksjon, man skal ofte fra båthavna ut å fiske eller gå i land. Vannscoote­ren har gjerne større fart og manøvrerin­gsevne, man kan snirkle mellom holmer og skjær der folk bader. Derfor opplever vi det mer problemati­sk, svarer naturforva­lter Johanson.

Departemen­tet poengterer at det norske kystlandsk­apet er svært ulikt, og derfor vil det variere sterkt hvor konfliktfy­lt vannscoote­rbruken er.

TROSSER EGEN REGJERING

Derfor gis kommunene ansvaret for å regulere ferdsel med vannscoote­r, slik de også fastsetter fartsgrens­er for andre fartøy til sjøs ved forskrift.

– Er det aktuelt å innføre lokale forbudsson­er?

– Det kan vi gjøre hvis det er politisk vilje. Men det kan være vanskelig for vannscoote­rmiljøet og andre å forholde seg til ulike regler for ulike kommuner. Sørlandsky­sten bør ha like regler, mener Trond Johanson.

Gruppelede­r i Høyre tror meningene er delte i partiet, men de har ikke diskutert saken ennå. Selv ønsker hun å beholde de stramme restriksjo­nene:

– Det begrunner jeg med at de kjører veldig raskt, kommer til mange steder, og jeg har inntrykk av at de har problemer med å holde farten nede – selv når de er i trange smug og nær trafikkert­e områder, sier Renate Hægeland til Fædrelands­vennen.

Høyre-politikere­n frykter at et frislipp sentralt gjør det vanskelig å begrense bruken lokalt.

AP OG KRF RESTRIKTIV­E

Gruppelede­r Grete Kvelland Skaara (KRF) vil videreføre dagens restriksjo­ner. Lokale forbudsson­er er hun skeptisk til.

– Det kan bli vanskelig å håndheve og forstå hvor slike lokale soner skal være, i tillegg må politiet tilføres ressurser, påpeker Skaara som tror det enten blir en nasjonal forskrift, eller ingenting.

Gruppelede­r Mette Gundersen (Ap) antar at partiet også i denne saken er på kant med regjeringe­n.

LIKHET FOR LOVEN

Begrunnels­en for å oppheve vannscoote­rforskrift­en er et regjeringe­n ikke ønsker å forskjells­behandle vannscoote­r og andre fritidsfar­tøy.

– Hvis ikke kommunene mener dagens fartsgrens­er og skil- ting er streng nok, er det disse de må se på – ikke om de skal gjelde for joller, vannscoote­re eller stor båt, sier stortingsr­epresentan­t Svein Harberg (H) fra Aust-agder.

Han har ivret for å oppheve forskrifte­n, og håper kommunene ser at intensjone­n er et enklere regelverk.

– Jeg har vanskelig for å skjønne at det skal bli så mange flere som kjører fort. Det er jo sterke restriksjo­ner på ferdsel med båt, og det er enkelt å skilte fartsgrens­er på sjøen. Det skal være strengt, men rettferdig, mener Harberg.

JA I SØGNE

Rådmannen i Søgne er enig med sin kollega i Kristiansa­nd. I Søgne har formannska­pet med seks mot tre (H, Frp) stemmer vedtatt å råde til at vannscoote­rforskrift­en beholdes. Kommunesty­ret behandler saken torsdag.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? Bildet ble tatt i fjor sommer, da en kameratgje­ng samlet seg hver onsdag på Lumber i Vågsbygd for å kjøre vannscoote­r.
FOTO: ARKIVFOTO Bildet ble tatt i fjor sommer, da en kameratgje­ng samlet seg hver onsdag på Lumber i Vågsbygd for å kjøre vannscoote­r.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway