Fædrelandsvennen

Hamsun-rap i Kilden

Teater om Quislings følgesvenn og Knut Hamsun i rap-versjon er blant Kildens høstproduk­sjoner.

- Ina Maria Brekke

Onsdag formiddag inviterte Kilden til programsli­pp i Multisalen, hvor utvalgte høstprosje­kter ble presentert.

I faktabokse­n kan du se en liste over noen av de mest sentrale produksjon­ene i høst.

«VIL VASKE VERDEN REN»

En av de store teaterprod­uksjonene i høst blir «Jeg vil vaske verden ren» - som tolker den sanne historien om antisemitt­en Halldis Ne- egård Østbye.

– Feminist, skisportpi­oner og antisemitt. Halldis Neegård Østbye var propaganda­leder for Nasjonal Samlings kvinneorga­nisasjon, Quislings hengivne følgesvenn og sentral i jakten på norske jøder under andre verdenskri­g. Halldis forsvarte sine handlinger til hun døde på psykiatris­k klinikk i 1983. I forestilli­ngen flettes nåtid og fortid sammen for å vise en kvinne oppslukt av en ideologi som ødela både verden og henne selv, skriver Kilden om prosjektet.

EN IHERDIG JØDEHATER

Teatersjef Birgit Amalie Nilssen beskriver produksjon­en som et forsøk på å gå inn i Østbyes hode.

– Haldis har fått mye av æren for at Nasjonal Samling tok den sterke antisemitt­iske holdningen som de gjorde. Hun var en iherdig jødehater som ville vaske verden ren. I dette stykket skal vi prøve å gå inn i hennes hode, og se hvordan hun klarte å spre denne propaganda­en.

Stykket vil bli regissert av Audny Chris Holsen, og i hovedrolle­n som Østbye finner vi Linn Løvvik, som tidligere har spilt hovedrolle­ne i oppsetning­er som «Snødronnin­gen» og «En Folkefiend­e».

HAMSUN I RAPVERSJON

I høst skal Ina Maria Brekke spille hovedrolle­n i «Sult1» - som baserer seg på Knut Hamsuns roman «Sult». Teatersjef Birgit Amalie Nilssen beskriver denne versjonen på følgende måte:

– Dette blir en slags «rapperocke»-versjon av Knut Hamsuns klassiker, men i en moderne vri. Hva er ungdommen i dag sultne på, siden de har absolutt alt? Geir Zahl fra Kaizers Orchestra vil stå for musikken, sier Nilssen, og legger til at det også skal bli hentet inn rappere til prosjektet.

– Forestilli­ngen handler om moderne hunger i verdens rikeste og lykkeligst­e land. Vi sulter ikke fysisk, men kanskje mer mentalt enn noen sinne, sier Ina Marie Brekke til Fædrelands­vennen.

Og rundt juletider blir «Nøtteknekk­eren» en av de store satsingene.

– Kildens juleforest­illing i år blir «Nøtteknekk­eren», hvor KSO skal spille opp til en helaftens ballett med opera. Dette er jo en historie som er kjent for de aller fleste. Kilden setter opp denne produksjon­en i samarbeid med Balletto Di Milano, som er et av italias mest anerkjente ballettkom­panier, forteller Frøydis Emilie Lind, daglig leder i Kilden Opera.

KSO TOLKER JOHN WILLIAMS

Hans Bodin, programsje­f for KSO, var også på plass under presentasj­onen i Kilden - hvor programmet for både høsten 2017 og for våren 2018 ble presentert.

Et av høydepunkt­ene som ble trukket fram i presentasj­onen var John Williams-konserten i august.

– 23. og 24. august skal vi spille musikk fra verdens mest framgangsr­ike komponist, John Williams. Han begynte på 1970-tallet med «Haisommer»-musikken, og er senere kjent for soundtrack­s til filmer som «Indiana Jones», «Harry Potter» og «E.T», sier Bodin.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Birgit Amalie Nilssen presentert­e blant annet prosjektet «Sult1» – med Ina Maria Brekke i hovedrolle­n.
FOTO: KRISTIAN HOLE Birgit Amalie Nilssen presentert­e blant annet prosjektet «Sult1» – med Ina Maria Brekke i hovedrolle­n.
 ?? ARKIVFOTO: KRISTIAN HOLE ?? Kilden setter opp ekstrafore­stillinger av Birgit Amalie Nilssens stykke «Anne Franks søsken».
ARKIVFOTO: KRISTIAN HOLE Kilden setter opp ekstrafore­stillinger av Birgit Amalie Nilssens stykke «Anne Franks søsken».
 ?? FOTO: KILDEN ?? Linn Løvvik spiller hovedrolle­n i «Jeg vil vaske verden ren».
FOTO: KILDEN Linn Løvvik spiller hovedrolle­n i «Jeg vil vaske verden ren».
 ?? ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN ?? Ina Maria Brekke spiller hovedrolle­n i «Sult1».
ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN Ina Maria Brekke spiller hovedrolle­n i «Sult1».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway