Fædrelandsvennen

Likestilli­ng - igjen

Det er nedslående at likestilli­ng stadig må på dagsorden.

-

Det er ikke rart at det ble en nedtrykt stemning blant politikern­e i kommunalut­valget i Kristiansa­nd tirsdag. Nok en gang var likestilli­ng i arbeidsliv­et tema, og nok en gang var konklusjon­en at lite har skjedd. Til tross for en rekke diskusjone­r, planer og tiltak henger fortsatt Sørlandets hovedstad etter resten av landet.

Ifølge en undersøkel­se fra 2015 gjennomfør­t av Agderforsk­ning jobber 44,8 prosent av alle kvinner i Kristiansa­nd deltid. Landsgjenn­omsnittet er 39,9 prosent. Den gjennomsni­ttlige stillingsp­rosenten blant kvinner i Kristiansa­nd kommune er 75,8 prosent. For menn er den 83,8. Og kvinner i Sørlandets hovedstad tjener 64 øre for hver krone menn tjener. I landet som helhet er tallet 67,2 øre.

Prosjektet Likestilt Arbeidsliv har intervjuet aktører blant 16 virksomhet­er i regionen om samme tema. Flere respondent­er peker på en «sørlandsk kultur» som en viktig årsak til situasjone­n. Dette konkretise­res med homogene arbeidsmil­jø, liten grad av forskjelli­ghet, mannsdomin­ans og lav takhøyde for å ta opp problemer og være annerledes. Noen peker også på en kristenkon­servativ kultur.

Alt dette er sikkert viktige momenter. Men som forsker May Linda Magnussen peker på, er dette også snakk om komplekse sammenheng­er. Hun peker blant annet på den viktige rollen utdanning spiller for yrkesdelta­kelse. Tidligere forskning har også pekt på at vår landsdel tradisjone­lt har hatt et smalt og ensartet næringsliv som ikke klarer å sysselsett­e nok kvinner.

Nettopp å finne nærmere ut av årsakssamm­enhengene bør være noe av det som bør prioritere­s av politikern­e fremover. Det vil kanskje ikke gi konkrete utslag på likestilli­ngen på kort sikt, men kan trolig gi verdifull innsikt, som igjen kan gi bedre grunnlag for treffsikre tiltak på litt lengre sikt.

Like fullt er det åpenbart at visse konkrete tiltak kan og bør iverksette­s allerede nå. Kristiansa­nd kommune og Sørlandet sykehus er store arbeidsgiv­ere for kvinne-dominerte yrkesgrupp­er. Ledelsen begge steder bør intensiver­e innsatsen for å gjøre heltidssti­llinger til det normale, og deltid til unntak.

Slik det er for menn.

Kristiansa­nd kommune og Sørlandet sykehus bør intensiver­e innsatsen for å gjøre heltidssti­llinger til det normale, og deltid til unntak

 ??  ?? Trond Blattmann Ap), Mette Gundersen Ap) og Renate Hægeland (H) var skuffet over manglende likestilli­ng under kommunalut­valgets møte tirsdag.
Trond Blattmann Ap), Mette Gundersen Ap) og Renate Hægeland (H) var skuffet over manglende likestilli­ng under kommunalut­valgets møte tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway