Fædrelandsvennen

Det må være et minstekrav at vi kan se mennesket.

Dalmar Shirwac og Somalisk Forening i Kristiansa­nd reagerer sterkt på at nikab-kledde Leyla Hasic (32) er ansatt i Islamsk Råd Norge (IRN) som administra­sjonskonsu­lent.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

– Dette gjør meg vondt. Jeg ble oppriktig lei meg da jeg leste dette. Vi er så mange som jobber døgnet rundt for at integrerin­gen skal lykkes. Ikke minst her i Kristiansa­nd. Hvis vi skal lykkes med våre prosjekter, så må innvandrer­kvinner være med. Og vi har fått til mye bra. Så gjør Islamsk Råd dette? Hva er de ute etter? Er de ikke klar over hvilke signaler de sender ut? Dette setter oss 100 år tilbake i tid, sier Dalmar Shirwac som leder Somalisk Forening i Kristiansa­nd.

Denne uken ble det klart at Islamsk Råd Norge har ansatt nikab-kledde Leyla Hasic som administra­sjonskonsu­lent. An- settelsen har vakt sterke reaksjoner, blant annet av kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland (H).

Dalmar Shirwac og Somalisk Forening i Kristiansa­nd reagerer også sterkt.

– Det er rett og slett en merkelig greie dette, sier Shirwac som forventer at offentlige myndighete­r setter foten ned og gir beskjed om at vi ikke aksepterer dette.

HALVPARTEN KVINNER

– Hva vil dere gjøre?

– Først og fremst vil vi kreve at 50 prosent av dem som sitter i styret for Islams råd i Norge skal være kvinner. For nå finnes det ikke noen kvinner der. Vi kan ikke ha det sånn. Vi må inkludere kvinner og vise åpenhet. Det må til for å få til en god integrerin­g og bygge bro mellom storsamfun­net og minoritete­r. Ellers er jeg redd vi legger alt vårt arbeid i grus, sier Dalmar Shirwac.

– Nå hevder Islamsk Råd i Norge at Leyla Hasic var best kvalifiser­t?

– Hvor tror de at vi er? Dette er ikke Afghanista­n eller Saudi-arabia? Dette går ikke. Skjønner de ikke hvilke signal de sender ut? Det er kommunikas­jon vi snakker om. Og da er det et minstekrav for stillingen at vi kan se mennesket, sier han og fortsetter:

– Best kvalifiser­t? Det er ikke et argument her. Islamsk Råd må ta en runde med seg selv og forstå at vi må inkludere kvinner, ikke ekskludere dem. Det er kjempevikt­ig, sier Shirwac.

Må VÆRE SUPER-SYNLIG

– De kan ikke ha slik holdninger når de bruker skattebeta­lernes penger. Her må det være en klar grense. Det Islamsk Råd har gjort her, gjør meg lei meg, sier han.

– Derfor er det så viktig at vi er klare og tydelige på at kvinner skal være med i styret. Det må være reell deltakelse i alle ledd. Kvinner må være super-synlige i dette arbeidet, sier han.

TRODDE DET VAR EN SPØK

Ap-politikere­n Abdullahi Mohamed Alason sier til NRK Sørlan- det at han ikke trodde sine egne ører da han hørte nyheten om ansettelse­n av Leyla Hasic.

– Jeg trodde det var en spøk, sier han.

– Jeg trodde det var en litt for tidlig 1. april-spøk, sier Alason og spør om det var lurt å gjøre dette i en tid hvor samfunnet er så splittet.

– Vi burde heller se på hva som kan samle oss, ikke det som kan skape avstand, sier Alason til NRK.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Dalmar Shirwac er opprørt over denne ansettelse­n i Islamsk Råd og sier det kommer til å bli diskutert i flere organisasj­oner her – også Islamsk Råd i Kristiansa­nd. – Dette er et stort tilbakesla­g for integrerin­gsarbeidet, sier han.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Dalmar Shirwac er opprørt over denne ansettelse­n i Islamsk Råd og sier det kommer til å bli diskutert i flere organisasj­oner her – også Islamsk Råd i Kristiansa­nd. – Dette er et stort tilbakesla­g for integrerin­gsarbeidet, sier han.
 ?? FOTO: NRK ?? Leyla Hasic er ansatt som kommunikas­jonsrådgiv­er i Islamsk Råd I Norge.
FOTO: NRK Leyla Hasic er ansatt som kommunikas­jonsrådgiv­er i Islamsk Råd I Norge.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway