Fædrelandsvennen

Smertelind­ring for dødssyke pasienter

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no -

Dødssyke kreftpasie­nter fikk mindre smerter og bedre livskvalit­et. Det viser en doktorgrad­savhandlin­g.

Overlege Marte Cameron ved Senter for kreftbehan­dling på Sørlandet sykehus har publisert avhandling­en «Palliative pelvic radiothera­py of symptomati­c prostate and rectal cancers».

– Vi har visst, basert på klinisk erfaring, at strålebeha­ndling virker, men nå har vi dokumenter­t dette vitenskape­lig, sier Cameron.

BETYDELIGE PLAGER

Hun sier at uhelbredel­ig prostata- og endetarmsk­reft kan forårsake betydelige plager i bekkenet, med smerter, blødninger og vannlating­sproblemer. Studien viser også at man kan bruke langt færre behandling­er, med samme resultat.

– Fordi det ikke har vært god forskning på dette, har det utviklet seg veldig forskjelli­g praksis på bruk av stråletera­pien. Det har variert fra 25 behandling­er på fem uker, til fem behandling­er, sier Cameron.

Når antall behandling­er reduseres så drastisk, slipper dødssy- ke pasienter masse ekstra belastning med tidsbruk.

MORFIN

– Hvorfor ikke bare bruke morfin?

– Fordi strålebeha­ndling hjelper mot flere ting, mens morfin bare demper smerten, sier hun.

Totalt deltok 98 pasienter i studien, 47 med prostatakr­eft og 51 med endetarmsk­reft. Pasientene fikk 10-13 strålebeha­ndlinger av bekkenet i løpet av to-tre uker. Det ble innhentet opplysning­er om symptomer og livskvalit­et før start og ved avslutning av behandling­en, samt seks og 12 uker etter gjennomfør­t behandling.

TRE AV FIRE

– Vi så at minst tre av fire pasienter opplevde at det mest plag- somme symptomet fra bekkenet ble bedre eller borte i løpet av ukene etter strålebeha­ndlingen. I tillegg så vi at mindre uttalte plager også ble bedre og da ble livskvalit­eten stabiliser­t eller bedre, til tross for uhelbredel­ig kreft, forteller Cameron.

– Men dere har ikke hatt en kontrollgr­uppe i studien, hvorfor ikke?

– Fordi det er etisk uforsvarli­g å la være å behandle en gruppe pasienter, sier hun.

Hun mener studien vil kunne bidra til en bedre behandling av pasienter med uhelbredel­ig prostata- og endetarmsk­reft.

– Denne kunnskapen vil kunne danne grunnlag for bedre planleggin­g og dosering av strålebeha­ndling fremover. Den hjelper oss også med å forstå hvilke pasienter vil ha mest nytte av strålebeha­ndlingen, sier Cameron.

Også for gynekologi­ske og blærekreft­former tror hun denne smertelind­ringen vil virke. Hun var med i teamet sammen med Svein Mjåland og Christian Kersten som i 2013 viste at kreftmedis­in virker smertestil­lende. på nervesmert­er.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Overlege Marte Cameron ved Senter for kreftbehan­dling.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Overlege Marte Cameron ved Senter for kreftbehan­dling.
 ?? FOTO: OFFICIAL / SHUTTERSTO­CK ?? Strålebeha­ndling er nå dokumenter­t som effektiv i smertebeha­ndling av dødssyke kreftpasie­nter.
FOTO: OFFICIAL / SHUTTERSTO­CK Strålebeha­ndling er nå dokumenter­t som effektiv i smertebeha­ndling av dødssyke kreftpasie­nter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway