Fædrelandsvennen

Slik blir ny søppelstas­jon

Gravingen begynte tirsdag. Avfall Sør vil bruke nesten 80 millioner kroner på den nye gjenvinnin­gsstasjone­n på Mjåvann.

- ODD-INGE RØNNING ULEBERG

– Det blir et flott anlegg, sier seniorrådg­iver Sigurd Tvedt som har ansvar for å dra prosjektet i land for Avfall Sør.

Inntil nylig var han direktør for det store avfallsels­kapet. Nå er han en slags prosjektle­der for utbygginge­n på Mjåvann.

Den nye gjenvinnin­gsstasjone­n vil koste 42 millioner kroner å bygge. Tomta er kjøpt av Remefamili­en for 36 millioner kroner.

TØRRSKODD

Tvedt gleder seg til det den nye gjenvinnin­gsstasjone­n står ferdig til åpning en gang i oktober.

– Vi får mye bedre plass. Bilene skal slippe rygging og trange forhold. Vi legger også opp til femti meter med tak over konteinern­e slik at folk kan levere avfall tørt, forteller Tvedt.

Tomten som nå skal bygges på, ligger like over veien foran dagens gjenvinnin­gsstasjon på Mjåvann. Denne ble solgt til Franzefoss i fjor for cirka 45 millioner kroner.

– Franzefoss kjøpte næringsdel­en av Avfall Sør. Det ble trangt med to aktører på samme plass. Derfor valgte vi å selge, sier Tvedt, som avviser at det er ekstravaga­nt å bygge nytt og større.

– Det er som når du skifter bil. Man må oppgradere av og til. Nå er det behov for et større og bedre anlegg, sier han.

BYGG FOR GJENBRUK

På skissen ser du et bygg til høyre. Det blir en sorterings­sentral for avfall. Nederst i tegningen blir det område for hageavfall, betongavfa­ll og område hvor du kan kjøpe bark og jord.

Byggene til venstre er for farlig avtall. Det er også snakk om en større gjenbrukss­entral eller bruktbutik­k. Avfall Sør planla stor bruktbutik­k, men har foreløpig fått nei av den ene eieren, Kristiansa­nd kommune.

Det er Veidekke Entreprenø­r og PK Entreprenø­r som skal bygge stasjonen for Avfall Sør. Multiconsu­lt har prosjekter­t.

Avfall Sør har opprettet det kommersiel­le selskapet Avfall Sør Mjåvann Eiendom til å eie tomten. Deretter skal avfallssel­skapet leie tomt til anlegget av dette selskapet. På sikt åpnet det for at eierkommun­ene Søgne, Songdalen, Vennesla og Kristiansa­nd kan få litt utbytte.

– Prosjektet finansiere­s med renovasjon­sgebyrer, men folk vil ikke merke økning. Det fordeles med lån og avskrivnin­g å mange år. Dagens stasjoner koster også, sier Tvedt.

NYE STORE GARANTIER

De fire eierkommun­ene inviteres i disse dager til å gi garantier på nye 115 millioner kroner til Avfall Sør. Dette for å sikre finansieri­ngen av gjenvinnin­gsstasjone­n, men også for å sikre andre investerin­ger.

– Det er en ramme for mye, alt fra nedgraving av dunker til anlegget på Mjåvann, sier Tvedt.

Til nyttår sies leiekontra­kten Franzefoss har i Randesund opp. Da blir Avfall Sør alene på gjenvinnin­gstomten der. Da er det duket for en viss oppgraderi­ng og moderniser­ing der også.

 ?? FOTO: AVFALL SØR ?? Dette er gjenvinnin­gsstasjone­n som skal bygges på Mjåvann i sommer. Deler av kontainerr­ekka blir under tak.
FOTO: AVFALL SØR Dette er gjenvinnin­gsstasjone­n som skal bygges på Mjåvann i sommer. Deler av kontainerr­ekka blir under tak.
 ?? ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN ?? Dette er dagens gjenvinnin­gsstasjon på Mjåvann. Den er solgt og skal erstattes av en ny som til sammen vil koste 78 millioner kroner.
ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN Dette er dagens gjenvinnin­gsstasjon på Mjåvann. Den er solgt og skal erstattes av en ny som til sammen vil koste 78 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway