Fædrelandsvennen

Nå er Brexit-prosessen i gang

EUS president Donald Tusk har mottatt brevet der Storbritan­nia formelt starter prosessen for å gå ut av EU. Nå handler det om å begrense skadene, sier han.

- NTB

– Så, her er det, sa Tusk da han møtte pressen i går.

I hånden holdt han det seks sider lange brevet der Storbritan­nia formelt bekjentgjo­rde sin intensjon om å forlate EU, i tråd med prosedyren som er beskrevet i Eu-traktatens artikkel 50.

– Det er ingen grunn til å late som om dette er en gledens dag, verken i Brussel eller i London, sa Tusk.

– Det er ingenting å vinne i denne prosessen. I bunn og grunn handler det nå om å begrense skaden, la han til.

HØYTIDELIG OVERREKKEL­SE

Brevet ble undertegne­t av statsminis­ter Theresa May personlig tirsdag kveld.

En kurér fraktet brevet videre til Brussel. Der ble det overlevert til Tim Barrow, Storbritan­nias ambassadør til EU.

Barrow ankom til EUS nye rådsbygnin­g Europa nøyaktig klokka 11. Han ble kjørt de 200 meterne fra Storbritan­nias ambassade i en svart Jaguar. Like før klokka 13.30 overrakte han brevet til Tusk.

På samme tid sto statsminis­ter May på talerstole­n i Parlamente­t i London. Et historisk øyeblikk, fastholdt hun.

– Vi kan ikke snu, sa May. – Storbritan­nia forlater EU. Nå skal vi ta våre egne beslutning­er og vedta våre egne lover. Vi skal ta kontroll over det som betyr mest for oss, og vi skal gripe denne muligheten til å bygge et sterkere og mer rettferdig Storbritan­nia, sa hun.

TO år

Brevet er starten på en to år lang forhandlin­gsprosess. I denne perioden skal EU og Storbritan­nia forhandle om vilkårene for skilsmisse. Samtidig skal de begynne å diskutere rammeverke­t for et framtidig forhold dem imellom.

Storbritan­nia blir automatisk kastet ut av EU hvis ingen enighet er på plass etter to år. Men ved enstemmigh­et kan partene vedta å forlenge forhandlin­gsperioden.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Eu-president Donald Tusk med brevet som viser at Brexit-prosessen er i gang. Nå skal Storbritan­nia forhandle om å komme seg ut av EU.
FOTO: NTB SCANPIX Eu-president Donald Tusk med brevet som viser at Brexit-prosessen er i gang. Nå skal Storbritan­nia forhandle om å komme seg ut av EU.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway