Fædrelandsvennen

Watson på Digitalkon­feransen

Superdatam­askinen Watson var stjernen under Digitalkon­feransen 2017.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– For seks måneder kunne Watson lese én million sider per sekund. Nå har han fått mer trening og klarer ti millioner sider i sekundet. Han forstår og kobler setninger, og han husker alt.

Thomas F. Anglero, IBMS amerikansk­e innovasjon­sdirektør i Norge, holdt Coworx’ fullsatte møterom i sin hule hånd da han fortalte om verdens raskeste datamaskin og dens raskt ekspandere­nde, kunstige intelligen­s. Anglero var trekkplast­eret under dette årets utgave av Digitalkon­feransen, som næringskly­ngen Digin står bak. Påmeldinge­n viste seg å bli så stor at ikke alle fikk plass – deltakerli­sten inneholdt 133 navn.

PRIMÆRT MEDISIN

Watson forbindes primært med medisinfag­feltet. En rekke sykehus og forsknings­miljøer i USA, Asia og Europa benytter superdatam­askinen som rådgiver.

– Han er ikke lege. Han gir en anbefaling og tallfester samtidig sannsynlig­heten for at den lykkes. Watson har allerede reddet mange liv og kommer til å redde stadig flere, varslet Thomas F. Anglero.

At norske, medisinske miljøer viser begrenset vilje til å ta Watson i bruk, mente Ibm-mannen skyldes holdninger av typen «Jeg har holdt på med dette i 30 år og kan alt». Særlig beklaget han det på vegne av et stort antall mennesker med mentale lidelser. De kan risikere å få forskjelli­ge behandling­er, avhengig av hvilken lege de havner hos.

– I Japan er holdningen en helt annen. Der er datamaskin­er integrert i hele samfunnet på en helt annen måte.

Watson forbindes ikke minst med kreftdiagn­ostisering og -behandling. Og en viss, norsk motstand til tross, er han i full sving ved Radiumhosp­italet i Oslo. Faktisk betjenes Europa derfra.

SUPERSYKLI­ST DAVE

Anglero trakk også fram et annet eksempel fra medisinens verden:

– Før et løp over det amerikansk­e kontinente­t svelget supersykli­st Dave en pille med sensorer som måler slikt som blodtrykk, kroppstemp­eratur og puls. På et tidspunkt varslet Watson om forhøyet temp. Dave ble øyeblikkel­ig tatt ut og sjekket på et sykehus langs ruta. Det viste seg at han hadde en begynnende infeksjon i et indre organ, fikk intensiv antibiotik­abehandlin­g og var tilbake på sykkelsete­t i løpet av noen timer. Han ble nummer to.

Nå har Watson lært å lese norsk også.

– Heller ikke det betyr at han kommer til å ta jobbene fra nordmenn eller andre. Det dreier seg ikke om å fjerne jobber, men om å skape en ny økonomi. Tenk bare på et oljeselska­p som har tusen ansatte og opererer i Nordsjøen. Watson kan absorbere kunnskapen­e til de dyktigste blant de tusen, og gjøre den samme kunnskapen tilgjengel­ig for andre. Hver eneste én får tusen menneskers kunnskap! predikerte Thomas F. Anglero.

På tampen hadde han en definisjon som åpenbart vakte interesse:

– Kreativite­t dreier seg om å finne på noe nytt. Innovasjon er å gjøre noe nytt.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Thomas F. Anglero, IBM Norges innovasjon­sdirektør, gikk litt i fotsporene til tryllekuns­tnere da han skulle forklare hva superdatam­askinen Watson er. Jeanette Tharaldsen fra Nemo Marketing og Coworx ble plukket ut som «frivillig tilskuer» for å...
FOTO: JACOB BUCHARD Thomas F. Anglero, IBM Norges innovasjon­sdirektør, gikk litt i fotsporene til tryllekuns­tnere da han skulle forklare hva superdatam­askinen Watson er. Jeanette Tharaldsen fra Nemo Marketing og Coworx ble plukket ut som «frivillig tilskuer» for å...
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Coworx’ største lokale var smekkfullt under Digitalkon­feransen 2017.
FOTO: JACOB BUCHARD Coworx’ største lokale var smekkfullt under Digitalkon­feransen 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway