Fædrelandsvennen

Gleder og bekymringe­r i det flerreligi­øse samfunn

Tidligere var det tro utenfor statskirke­n som ble uglesett, nå er det tro utenfor kristendom­men. Klarer vi å godta hverandres tro?

- SOLVEIG SKAARA prest i Metodistki­rken, medlem av Ledergrupp­a i Forum for Tro og Livssyn Kristiansa­nd

Når frykten styrer, så kan det gå så veldig galt.

Jeg leste et leserinnle­gg her i avisen for noen uker siden som gjorde narr av dialoger i regi av FTL (Forum for tro og livssyn) og kalte det «harmløse, høflige og overfladis­ke dille- dalle-samtalene i regi av sammenslut­ningen «Tro og livssyn».

Det var Arne Tumyr som skrev dette 2. mars.

Jeg likte denne måten å ordlegge seg på, og jeg tenkte at det er jo akkurat det vi gjør her i Forum for Tro og Livssyn, som består av 12 forskjelli­ge tro- og livssynsor­ganisasjon­er. Vi øver oss på å være sammen, respektere hverandre, godta hverandre, lytte til hverandre. Og vi vil gjerne høre hverandres syn på forskjelli­ge saker som er i tiden akkurat nå.

Det synes vi at byens borgere også skulle få høre, derfor arrangerer vi bl.a. åpne dialogmøte­r på biblioteke­t.

Saken er jo den at mangfoldet i tro, raser, meninger osv., har kommet for å bli. Vi kan ikke skru tiden tilbake da vi hadde én tro her i landet, da all tro var underlagt statskirke­n. Alle vi som tilhører en frikirke, har hørt om hvordan det var å stå utenfor det gode selskap - for ikke så veldig man- ge år siden.

Dissentere, ble de kalt, og kunne ikke være lærere eller ha offentlige stillinger fordi de ikke var medlemmer av statskirke­n. De ble på mange måter sett ned på i samfunnet. De var annerledes. Men de beholdt stolt sin tro gjennom dette.

Vi ønsker ikke den tiden tilbake, men nå er det andre som er utenfor.

Jeg husker hvordan jeg, som helt ny prest i Metodistki­rken i Kristiansa­nd, hørte om FTL for første gang da menigheten vår fikk forespørse­l om å være med. Jeg husker usikkerhet­en for å møte annerledes troende, og mennesker uten tro. Jeg husker også hvor spennende det var å bli kjent med muslimer, buddhister, humanetike­re og andre troende, som var så forskjelli­g fra meg.

Jeg er kristen og prest, metodist er her i underordne­t betydning, og jeg ønsker selvsagt at flest mulig skal bli kjent med den samme Gud som jeg tilber. Samtidig som jeg er klar over at jeg møter annerledes troende og skal leve sammen med dem. De kan være like sterke i sin overbevisn­ing, men det svekker ikke min tro. Ikke alle skjønner dette, ikke alle kristne heller. De er redde for å bli påvirket, for å bli utsatt for andres tro. De er redde for det som er annerledes.

Noe som ble vanskelig for meg og vår menighet, var under forberedel­sene til Sacra Art i fjor. Vi skulle arrangere Fredsmesse i Metodistki­rken med lesning av tekster fra de forskjelli­ge tro- og livssynene i FTL. Men her gikk vi altfor langt, mente mange utenfor menigheten, og de likte ikke hva som skulle skje i kirken.

Men vi trenger kunnskap om hverandres tro, vi trenger å møtes først og fremst som mennesker. Ellers kan det som her, skape unødvendig­e spenninger.

Og så handler det ikke om religionsb­landing, å be sammen eller ha åndelige møter sammen, slik noen er redd for. Det handler om å være sammen, lytte til hverandre, spise sammen og nyte. Nyte var et ord vi brukte mye da vi planla Sacra Art. Innleggene på Facebook til meg eller som omhandlet meg, var ikke nådige. Selv om jeg satt med programmet, visste hvem som skulle være med (for jeg hadde spurt dem) og hva de skulle lese, synge, spille, danse osv., så uttalte de seg så skråsikker­t om hva de trodde skulle skje. Nemlig at vi skulle be sammen og blande religionen­e. Og det overrasket meg og såret meg at mennesker jeg kjente, uten å snakke med meg, kunne skrive slik. De som skrev disse innleggene var sikre på at her skulle vi åpne opp for religionsb­landing og kanskje enda verre ting. Jeg må bare skyte inn her at arrangemen­tet ble vellykkede, men det ga meg noe å tenke på.

Når frykten styrer, så kan det gå så veldig galt.

Mennesker vi møter, alle mennesker, fortjener å bli elsket og respektert, uansett hvilken tro eller livssyn de har. Det er det grunnlegge­nde i kristen tro. Det er ikke slik i alle land. I mange land blir minoritete­r forfulgt for sin tro. Vi skjønner at dette er veldig galt.

Landet vårt blir rikere ved et mangfold i mange retninger og vi skal være tydelige på det. Verden er ikke bare svart/hvit, en sak har alltid flere sider og nyanser. Vi mister ikke noe når vi åpner oss og lytter til de andre. Det beriker oss og lar oss se flere nyanser.

Det var ikke naturlig for meg å søke kontakt med annerledes troende, men gjennom arbeidet i FTL har jeg lært meg å respektere og glede meg over annerledes troende.

Verden er mye større enn jeg kan se.

Det er min Gud også. Derfor vil jeg dille-dalle litt mer.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NTB SCANPIX ?? Jeg er kristen og prest, metodist er her i underordne­t betydning, og jeg ønsker selvsagt at flest mulig skal bli kjent med den samme Gud som jeg tilber, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ON: NTB SCANPIX Jeg er kristen og prest, metodist er her i underordne­t betydning, og jeg ønsker selvsagt at flest mulig skal bli kjent med den samme Gud som jeg tilber, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway